ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαφάνεια για τις επαναπροωθήσεις ζητάει η Κομισιόν από την Αθήνα – «Στον αέρα» κοινοτικά κονδύλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να δημιουργήσει έναν «ανεξάρτητο» μηχανισμό για την παρακολούθηση και την αποφυγή επαναπροωθήσεων (pushbacks) μεταναστών στα σύνορά της, ως προϋπόθεση για να απελευθερώσει επιπλέον 15.83 εκ ευρώ κοινοτικά κονδύλια που έχει ζητήσει η Αθήνα, αξιωματούχος της Κομισιόν αποκάλυψε στο EURACTIV στις Βρυξέλλες.

«Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης θα βοηθήσει στην πρόληψη των παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα και θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν διαδικασίες για την αποτελεσματική διερεύνηση τυχόν καταγγελιών τέτοιων παραβιάσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο EURACTIV.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να καθιερώσουν γρήγορα έναν τέτοιο μηχανισμό.

«Τώρα περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές προτού μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας [για το αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης]», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ επανέλαβε την «βαθιά ανησυχία» της Κομισιόν σχετικά με τις αναφορές και τους ισχυρισμούς για επαναπροωθήσεις (pushbacks) και κακή μεταχείριση λέγοντας ότι τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη.

«Η Επιτροπή συνεχίζει να καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να διερευνήσουν πλήρως και αξιόπιστα όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, να διαπιστώσουν τα γεγονότα και να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες παρακολούθησης εάν και όταν διαπιστωθεί παράβαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ελλάδα βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο όταν αρκετές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις στην ξηρά και τη θάλασσα.

«Οι ελληνικές συνοριακές δυνάμεις κρατούν βίαια και παράνομα ομάδες προσφύγων και μεταναστών πριν τους επιστρέψουν συνολικά στην Τουρκία, κατά παράβαση των υποχρεώσεών τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε πρόσφατα η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Η Αθήνα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης απάντησε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί βασίζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης.

«Πολλές υποθέσεις έχουν διερευνηθεί, και από την ίδια την ΕΕ, και οι αναφορές δεν έχουν βρει στοιχεία για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ», είπε.

Ευρωβουλευτής: η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα

Τον Ιούνιο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «ασφαλή χώρα» για αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία μπορούν να απελαθούν ανεξάρτητα από τη βάση του αιτήματός τους.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Ίλβα Γιόχανσον δεν είδε τίποτα «περίεργο» στην κίνηση της Ελλάδας, αλλά είπε ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά.

Η Μαρία Γουόλς, ευρωβουλευτής από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δήλωσε στο EURACTIV ότι ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλής χώρα δεν ήταν η σωστή απόφαση.

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και να καταλάβουμε γιατί αισθανόμαστε άνετα να αποκαλούμε την Τουρκία μια ασφαλή τρίτη χώρα, η οποία αποχώρησε από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

Η Ιρλανδή ευρωβουλευτής, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή το ΚΥΤ του Μαυροβουνίου στη Λέσβο ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά της Μόριας, υπογράμμισε την κακοποίηση γυναικών καθώς και εγκλήματα μίσους και διακρίσεις που βιώνουν οι ακτιβιστές της κοινότητας LGBTQ στην Τουρκία.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), μια ανθρωπιστική ΜΚΟ, δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια έκθεση που υποδηλώνει ότι οι πρόσφυγες στη Λέσβο εξακολουθούν να ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Η ακτιβίστρια Αγγελική Καλογερίδη δήλωσε στο EURACTIV ότι το 63% των αιτούντων άσυλο στον καταυλισμό είναι Αφγανοί και από αυτούς, το 95% ανέφερε ότι αντιμετώπισε κατάθλιψη τον τελευταίο χρόνο.

Η Καλογερίδη επίσης εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την απόφαση να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής χώρα, ισχυριζόμενη ότι έχει δημιουργήσει μεγάλη αγωνία στους αιτούντες άσυλο.

Ειδικά για τους αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, οι οποίοι έχουν απορριφθεί δύο φορές, είπε ότι είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι στο νησί καθώς δεν μπορούν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν ή την Τουρκία, όπου δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες διευκρινίσεις για το λόγο που η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ως ασφαλής χώρα για αυτούς, όταν δεν είναι», είπε.

Διαβάστε επίσης

Μαργαρίτα Θεοδωράκη – Δείτε τι φωτογραφία κοινοποίησε 11 ημέρες μετά το θάνατο του πατέρα τηςΕλλάδα

Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών και η κηδεία του έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Γαλατά Χανιών. Έντεκα ημέρες μετά το θάνατ...

Βόλος – Βρήκε νεκρό αγνοούμενο ψαροντουφεκά και… τον ξαναπέταξε στη θάλασσαΕλλάδα

Δεν το χωράει ο νους αυτό που συνέβη στο Βόλο, όπου ένας 52χρονος ψαράς ενώ ψάρευε στη θαλάσσια περιοχή «ΞΥΝΟΒΡΥΣΗ» Πηλίου, βρήκε μπλεγμένο στα δίχτυα του, το πτώμα αγνοούμενου ψαν...

ΥΠΑ: Τι θα ισχύει από σήμερα στις πτήσεις εσωτερικού για τους 12 ετών και άνωΕλλάδα

Νέες αεροπορικές οδηγίες για πτήσεις εσωτερικού προς όλους τους προορισμούς της χώρας, που ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 και έχουν ως στόχο τον περιορισμό της δια...

Φόρος γονικής παροχής: Κατάργηση για ακίνητα, μετρητά και μετοχές αξίας έως 800.000 ευρώΕλλάδα

Η κατάργηση του φόρου για γονική παροχή, αποτελεί ένα αναπτυξιακό μέτρο και ως στόχο έχει την στήριξη της νέας γενιάς, αλλά και της κτηματαγοράς που τόσο πολύ έχει πληγεί τα τελευτ...

Επίθεση με καυστικό υγρό στη Νίκαια – Καρέ-καρέ οι κινήσεις του 58χρονου – «Σ’ το είπα, θα στο κάνω»Ελλάδα

Μια σοκαριστική επίθεση με καυστικό υγρό με με θύμα μια 63χρονη γυναίκα σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας έξω από το νοσοκομείο Κρατικό Νίκαιας. Μετά την επίθεση η 64χρονη μεταφέρθηκ...

Μέγαρα – Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για ληστείες – Απειλούσαν τα θύματα με μαχαίρι ή με χρήση σωματικής βίαςΕλλάδα

Δύο ανήλικοι, ηλικίας 16 και 17 ετών, συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεγάρων και της ΟΠΚΕ, κατηγορούμενοι για λησ...

Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης - Οι έξι στόχοι που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείοΕλλάδα

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις, τη μείωση του ...