ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Π.Ο.Λ.: Μηνυτήρια αναφορά για τις μη μεταθέσεις των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η μη πραγματοποίηση των τακτικών μεταθέσεων του έτους 2021 βλάπτει στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) και προαναγγέλλει ότι τις προσεχείς ημέρες, μετά την έλευση της καταληκτικής ημερομηνίας  της 1ης Σεπτεμβρίου, θα προβεί στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου.

Η Ομοσπονδία σημειώνει πως από την πρώτη ημέρα ίδρυσής της ανέδειξε τα σοβαρά κενά που υπάρχουν και τα προβλήματα που προκαλούνται από το καθεστώς των μεταθέσεων, αλλά και από τη λανθασμένη διαχείριση από την πλευρά όσων καλούνται να αποφασίζουν για τις τύχες και τις μεταθέσεις των μελών της.


«Έχοντας εξαντλήσει κάθε μέσο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προκειμένου η διαδικασία των μεταθέσεων να είναι η προβλεπόμενη και εφάμιλλη της προσφοράς των αναγκών των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και δεδομένου  ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη δεν θα πραγματοποιηθούν τακτικές μεταθέσεις (καταληκτική ημερομηνία για την εκτέλεσή τους η 1η Σεπτεμβρίου), η Π.Ο.Λ., ως θεσμικός εκπρόσωπος των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ενεργοποιεί την απόφαση του ΔΣ για χρήση κάθε έννομου μέσου με την  υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για τη μη διενέργεια των τακτικών μεταθέσεων του 2021» αναφέρει.

Σε μια αποτίμηση των όσων έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο έτος,  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών? επισημαίνει:     

«Καταγγείλαμε στις 3-10-20 με σχετική ανακοίνωσή μας τις διαδικασίες του τακτικού συμβουλίου μεταθέσεων του 2020 και ζητήσαμε την άμεση εκτέλεση των μεταθέσεων που προέβλεπαν την έλευση αντικαταστάτη προκειμένου να υλοποιηθούν.
Ζητήσαμε συνάντηση τον Οκτώβριο του 2020 με τον ΥΝΑΝΠ κ. Πλακιωτάκη προκειμένου να του εκθέσουμε τις απόψεις μας για τις μεταθέσεις και το νέο ΠΔ Μεταθέσεων που αναμενόταν, με έκδηλη την ανησυχία όλων των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ για τις διατάξεις που θα περιελάμβανε.
Ζητήσαμε τη συνεργασία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και των συνδικαλιστικών φορέων προκείμενου να αμβλυνθούν τα κενά που παρουσίαζε το νέο ΠΔ μεταθέσεων όταν αυτό επεστράφη για διόρθωση από το ΣτΕ τον Δεκέμβριο του 2020.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις αρχές του έτους και μετά τη δημοσίευση του ΠΔ 11/2021 στις 10-02-21 ζητήσαμε 3 φορές συνάντηση με τον κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος και δεν απάντησε ποτέ.  
Δηλώσαμε την αντίθεσή μας στα όσα προβλέπει το νέο ΠΔ Μεταθέσεων και τονίσαμε πως τα όσα προβλέπονται για τις τακτικές μεταθέσεις είναι αδύνατο να εφαρμοστούν. Επίσης, καταγγείλαμε τις διατάξεις των έκτακτων μεταθέσεων αφού θέτουν όλα τα στελέχη υπό τη "δαμόκλειο σπάθη" των απρόβλεπτων μεταθέσεων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα σοβαρά προβλήματα υγείας, οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, όσοι έχουν συμπληρώσει πολλά έτη υπηρεσίας κ.α.
Προκειμένου να αναδείξουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος στείλαμε σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Μητσοτάκη Κυριάκο.
Σε συνέχεια της αντίδρασής μας, αποφασίστηκε η προσφυγή μας στο ΣτΕ προκειμένου να καταρριφθούν και νομικά οι διατάξεις που κατά γενική ομολογία είναι επιβλαβείς για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Σε όλη αυτή τη περίοδο κατατέθηκαν ερωτήματα προς τον ΥΝΑΝΠ κ. Πλακιωτάκη από βουλευτές όλων των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25, χωρίς επί της ουσίας απάντηση από τον ΥΝΑΝΠ.
Και ενώ θα έπρεπε να προχωρήσει η διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων του 2021 όπως προβλέπουν οι μεταβατικές διατάξεις του ΠΔ 11/2021 μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, οι τακτικές μεταθέσεις δεν ξεκίνησαν ποτέ, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να μη πραγματοποιηθούν τακτικές μεταθέσεις».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Π.Ο.Λ.:

«1. Παραμένουν εγκλωβισμένα από το 2020 τα στελέχη των οποίων η εκτέλεση των μεταθέσεων προέβλεπε την έλευση  αντικαταστάτη προκειμένου να υλοποιηθούν και όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθούν 2 έτη αργότερα δηλαδή το 2022.

2. Παραμένουν υποστελεχομένα όλα τα νησιά, αφού για 2 χρόνια δεν ενισχύονται με μεταθέσεις.

3. Αδικούνται και βλάπτονται στελέχη τα οποία βάσει κριτηρίων θα είχαν τη δυνατότητα να καταλάβουν θέσεις που πιθανώς το επόμενο έτος δεν θα μπορούν .

4. Αδικούνται κατάφωρα και βλάπτονται τα στελέχη που χωρίς κανένα κριτήριο επιλέχτηκαν να μετατεθούν με τη διαδικασία των έκτακτων μεταθέσεων σε θέσεις ευθύνης, θέσεις που βάση κριτηρίων θα είχαν καταληφθεί από άλλα στελέχη αν είχαν πραγματοποιηθεί οι τακτικές μεταθέσεις. Να τονιστεί πως μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2 συμβούλια έκτακτων μεταθέσεων για κάλυψη θέσεων ευθύνης, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των στελεχών που δυσμενώς μετατέθηκαν με αυτή τη διαδικασία.

5. Αδικούνται και βλάπτονται στελέχη που υπηρετούν στα νησιά της 6ης, 8ης και 9ης ΠΕΔΙΛΣ, των οποίων τα αιτήματα θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν το 2021, αφού με τις τακτικές μεταθέσεις του 2022 και μετά την κατανομή των οργανικών θέσεων αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού με την αναμενόμενη αύξηση και κατανομή των οργανικών θέσεων θα υπηρετούν πλέον σε υπηρεσίες με μεγάλο ποσοστό υποστελέχωσης.      

Μάλιστα από τις ατελείωτες αποσπάσεις και διαθέσεις στελεχών που καλούνται να καλύψουν τα υπηρεσιακά κενά που δημιουργούνται, έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία πολλών υπηρεσιών.

Θεωρούμε αδιανόητο, αλλά όχι και απίθανο, οι ανάγκες για το μεταναστευτικό, όπως διαμορφώνονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις, να προκαλέσουν την ανάγκη για άμεση ενίσχυση των νησιών μας με μοναδική επιλογή τις έκτακτες μεταθέσεις με τις οποίες στελέχη κάθε βαθμίδας θα μετατεθούν χωρίς κριτήρια και επειδή για το 2021 κάποιοι αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθούν οι τακτικές μεταθέσεις στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.» υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Για τουλάχιστον 60 θανάτους ημερησίως, και για 7.000 με 8.000 κρούσματα κορωνοϊού σε εβδομαδιαίο μέσο όρο στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ o καθη...

image descriptionΕλλάδα

Για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού στα παιδιά, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, λέγοντας χαρα...

image descriptionΕλλάδα

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παράτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα νοσοκομεία ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο Άκης Σκέρτσος διεμ...

image descriptionΕλλάδα

  «Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας», ανέφερε ο κυβερνητικός ε...

image descriptionΕλλάδα

Ένταση επικράτησε την Κυριακή στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου, όταν ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, έβγαλε ένα ψεκαστήρι και έλεγε ότι περιέχει το «φάρμακο κατά του κορ...