ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύσκολες ώρες στην Αρκαδία: 10 χιλιόμετρα το μέτωπο - Μάχη για να μην περάσει στο Μαίναλο

 

Δραματικές στιγμές στην Αρκαδία, με τη φωτιά να συνεχίζει την καταστροφική της πορεία.
 
Αντιμέτωπες με ένα μέτωπο 10 χιλιομέτρων είναι οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Αρκαδία, όπου η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι φλόγες πέρασαν μέσα από οικισμούς, με αποτέλεσμα να καούν σπίτια και περιουσίες.
 
 
Γορτυνία: Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής από τη φωτιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.08.2021
 
Γορτυνία: Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής από τη φωτιά
 
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για «πολύ μεγάλο μέτωπο», σημειώνοντας πως χθες η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των αναζωπυρώσεων που υπήρξαν από το μεσημέρι και ύστερα.
 
Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 ενεργοποιήθηκε αρκετές φορές χθες και εκκενώθηκαν 21 οικισμοί, μεταξύ αυτών: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι.
 
 
 
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Πυρρή, είναι 10 τα σπίτια που έχουν καεί από τις φλόγες, ενώ σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί και σε βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες.
 
 
Καμένα σπίτια στην Αρκαδία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.08.2021
 
Καμένα σπίτια στην Αρκαδία

 

Μάχη για να μην περάσει στο Μαίναλο η φωτιά

Τόσο αυτός, όσο και ο κ. Λαμπρόπουλος επεσήμαναν πως δίνεται μάχη για να μπορέσουν να σταματήσουν οι φλόγες πριν περάσουν στο Μαίναλο. Σε αντίθετη περίπτωση κρίνεται πως η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.
 
Η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη με πυκνή βλάστηση και πολλούς οικισμούς εντός αυτής, σημείωσε ο κ. Λαμπρόπουλος.
 
 
 
 
Όσον αφορά στα καμένα σπίτια στο Πυρρή, επεσήμανε πως δεν έχουμε ακόμη ακριβή εικόνα της κατάστασης.
«Γίνεται προσπάθεια να οριοθετηθεί» το μέτωπο, συμπλήρωσε και είπε πως οι δυνάμεις στην περιοχή είναι ενισχυμένες και γίνεται και προσπάθεια να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.
 
Όπως τόνισε, προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και εξέφρασε την ελπίδα του η εικόνα σήμερα να είναι πολύ καλύτερη.
Ξεκαθάρισε πως η κατάσταση το πρωί είναι καλύτερη, αλλά ένας άνεμος μπορεί να αλλάξει άρδην την
εικόνα.
 
 

Επιχειρούν τα ρωσικά αεροσκάφη

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Στέφανος Κολοκούρης, γίνεται στην περιοχή Δάφνη της Αρκαδίας και έκανε δηλώσεις στην κάμερα της ΕΡΤ για την εικόνα στο μέτωπο.
Ο κ. Κολοκούρης σημείωσε πως πρόκειται για μία «εισαγόμενη φωτιά» που ήρθε από την Ηλεία και έκανε λόγο για «ολονύχτια μάχη με τη φλόγες».
 
 
Γορτυνία: Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής από τη φωτιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.08.2021
 
Γορτυνία: Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής από τη φωτιά
 
 
Επεσήμανε πως αυτή την ώρα οι περιοχές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι εξής: Φαναράκια, Καστράκι και Πυρρής.
Ενημέρωσε πως στην περιοχή επιχειρεί το θηριώδες ρωσικό Ilyushin Il-76, που έφτασε στην Ελλάδα από τη Ρωσία, αλλά και το Beriev-200.
Έκανε λόγο για σημαντική συνδρομή από τις ξένες δυνάμεις και διαβεβαίωσε πως τίποτα δεν γίνεται στην τύχη.
 
 
Γορτυνία: Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής από τη φωτιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.08.2021
 
Γορτυνία: Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής από τη φωτιά
 
 
«Όλα γίνονται κάτω από τους 45-50 βαθμούς» είπε για τη φωτιά και σημείωσε πως επεκτείνεται άμεσα στα 500 μέτρα μπορεί και στο χιλιόμετρο, καθώς η βλάστηση είναι ιδιαιτέρως ξηρή.
Στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα.
Επίσης, στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

 

Σε ύφεση η φωτιά στην Εύβοια

Την ίδια ώρα, σε ύφεση είναι η φωτιά στην Εύβοια, που δοκιμάζεται από τις πύρινες γλώσσες εδώ και εννέα μέρες.
Το πρωί υπήρξε μία αναζωπύρωση μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαριάς, που δεν φαίνεται, όμως, ότι παίρνει διαστάσεις.
Από το πρωί στην περιοχή κάνουν ρίψεις και εναέρια μέσα.
Να σημειωθεί πως χθες, η φωτιά στον οικισμό Αγριοβότανο έφτασε χθες μέχρι και τη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης

 Πυρκαγιές – Μέτρα πρόληψης ζητούν 63.000 πολίτες μέσω επιστολής στον ΜητσοτάκηΕλλάδα

Οι απανωτές πυρκαγιές του τελευταίου διαστήματος, κάποιες από τις οποίες καίνε ακόμα όπως στην Εύβοια και στη Γορτυνία, έχουν ευαισθητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε σχέση...

 Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και στη Βόρεια Εύβοια – Με δεξαμενόπλοιο μεταφέρουν νερό για τα πυροσβεστικάΕλλάδα

Αναζωπυρώσεις στην παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο απασχολούν τους πυροσβέστες στη φωτιά της Βόρειας Εύβοιας. Έτσι συνεχείς αναζωπυρώσεις και μάλιστα επικ...

Εύβοια:”Θόλωσε το μυαλό μου, φώναζα απελπισμένη”- Συγκλονιστική μαρτυρία της ηλικιωμένης που γλύτωσε από τις φλόγεςΕλλάδα

  Η κυρία Παναγιώτα Νουμίδη στα 81 της χρόνια καθήλωσε και η απόγνωσή της, έκανε τον γύρο του κόσμου.   Οι φωτογραφίες της έγιναν πρωτοσέλιδο ακόμα και σε μεγάλα διεθνή μέσα. «Θόλω...

Δολοφονία 20χρονου στις Σέρρες: Ο δράστης ανέβασε φωτογραφίες με το μαχαίρι στα social mediaΕλλάδα

Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις για τη στυγερή δολοφονία του 20χρονου στην Άνω Καμήλα Σερρών. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 21χρονος φερόμενος ως δράστης ανήρτησε στα social media εικόνες κα...

Ο Σταύρος Μπένος επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της ΕύβοιαςΕλλάδα

  Ο Σταύρος Μπένος τίθεται επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.    Ο Σταύ...

Φωτιές: Πότε και πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις - Εως 150.000 ευρώ για τα σπίτια, τι ισχύει για τις επιχειρήσεις Ελλάδα

  Το πλήρες πακέτο των μέτρων υποστήριξης προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές των πυρόπληκτων από τις τις φωτιές των τελευταίων ημερών καθώς και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης ειδικά γι...