ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτιά στην Αττική – Εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στην Πάρνηθα, προσήχθη ύποπτος

Με τα δύο μέτωπα της φωτιάς στην Αττική – το ένα κάτω από την Πάρνηθα, σε Κρυονέρι και Ιπποκράτειο Πολιτεία, και το άλλο στις Αφίδνες – αμείλικτα είναι τα ερωτήματα για το πώς αναζωπυρώθηκαν τα μέτωπα αυτά και πώς εκδηλώθηκαν καινούργιες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λοιπόν, εντοπίστηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός στην Πάρνηθα, ενώ ένας ύποπτος συνελήφθη στο Κρυονέρι.

Ειδικότερα, η κρατική τηλεόραση μετέφερε πως χθες εντοπίστηκε ένας υποτυπώδης εκρηκτικός μηχανισμός στο σημείο της Πάρνηθας που εντάσσεται στον δήμο Αχαρνών, ο οποίος έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις καταστροφικές φωτιές.

Παράλληλα, αρκετοί κάτοικοι στο Κρυονέρι έκαναν λόγο στην ίδια πηγή για ύποπτες κινήσεις από νεαρό, ο οποίος φαίνεται ότι προσποιούνταν ότι έσβηνε τη φωτιά, αλλά εξετάζεται εάν ήταν διαφορετικά τα κίνητρά του. Πράγματι, ο άνδρας αυτός προσήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής.

Συγκλονιστικές εικόνες με εκρήξεις

Για μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας αλλά και από το Κρυονέρι έκανε λόγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πριν τη Μαλακάσα. Είμαστε εδώ, επιχειρούμε, έχει εργοστάσιο με γκαζάκια και χρώματα και πριν λίγο ακούγονταν εκρήξεις», τόνισε ο κ. Κόκκαλης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας και το Κρυονέρι, έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι και είναι δύσκολη η κατάσταση. Η φωτιά έχει περάσει την εθνική και κατευθύνεται προς Πολυδένδρι-Καπανδρίτι αλλά από τη δεξιά πλευρά τους».

To μέτωπο βρίσκεται στη γέφυρα των Αφιδνών.

Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα.

Γι΄αυτόν τον λόγο, νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, ενώ τη νύχτα εκκενώθηκε ο Βόθωνας προς τη Λίμνη Μαραθώνα και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου.

Ο Άγιος Στέφανος, όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει πλέον και ο κίνδυνος μεταφέρεται προς το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα.

 

Εκτός ελέγχου είναι και το δεύτερο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου εδώ και λίγη ώρα καίγεται -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού. Πάνω από 100 αυτοκίνητα κάηκαν σε μάντρα αυτοκινήτων που πήρε φωτιά.

Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.

Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Η κατάσταση στο άλλο μέτωπο – Στα σπίτια οι φλόγες στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Από την άλλη, δραματική είναι και η κατάσταση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στα σπίτια.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Δραματικές στιγμές κατέγραψε τηλεοπτικό συνεργείο το οποίο κόντεψε να περικυκλωθεί από τις φλόγες:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Αναζωπύρωση υπάρχει και στο Κρυονέρι λίγο μετά τις 11:15, με τη φωτιά να κυκλώνει την κοινότητα. Οι μαύροι καπνοί φαίνονται από πολύ μακριά, ενώ οι πυροσβέστες τρέχουν ασταμάτητα για να προλάβουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες.

Μια πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή την ώρα στην περιοχή Κρυονερίου και Αγίου Στεφάνου περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης.

«Η κατάσταση είναι τραγική, είναι έκρυθμη. Η φωτιά είναι στα Κατηφόρια, κοντά στα σπίτια, υπάρχουν και εναέριες και επίγειες δυνάμεις που όμως δεν επαρκούν δυστυχώς για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Έχει πολύ δυνατό αέρα αυτήν ώρα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Καλαφατέλης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία: Πρώτος νεκρός στις φωτιές – Τραυματίστηκε θανάσιμα στην Ιπποκράτειο ΠολιτείαΕλλάδα

Έχασε τη ζωή του άνδρας 38 με 40 ετών, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι σε τροχαίο, ενώ βρισκόταν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία η οποία πλήττεται από τη μεγάλη φωτιά. Ο άνδρας ...

Συνεχίζεται ο εφιάλτης: Στο Κρυονέρι οι φλόγες - Εκκενώνονται Μαραθώνας, Καλέτζι και οικισμοί στον Άγιο ΣτέφανοΕλλάδα

Σε πύρινο κλοιό παραμένει για τρίτη μέρα η χώρα, με τους πολίτες να παρακολουθούν με φόβο και απόγνωση τη μανία των καταστροφικών πυρκαγιών,   που καίνε στο πέρασμά τους τα πάντα :...

Χαρδαλιάς: 56 ανοικτές πυρκαγιές στη χώρα- Περιμένουμε έως και 6 μποφόρ σε Δυτική ΑττικήΕλλάδα

Πενήντα- έξι είναι οι ανοικτές πυρκαγιές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών στην χώρα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και...

Δραματικές στιγμές στην Εύβοια - Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί από τις παραλίες Ελλάδα

Νύχτα κόλασης ήταν αυτή που πέρασε στη βόρεια Εύβοια, καθώς τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τις πύρινες φλόγες από το να κάψουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ενδεικτικό της κατάστασ...

Έκκληση για αδέσποτα ζώα που κινδυνεύουν να καούν - Ζητείται βοήθεια για τη μεταφορά τουςΕλλάδα

Εφιαλτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα της Αττικής. Τις τελευταίες ώρες παρουσιάζονται αναζωπυρώσεις με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνια μάχη μ...

Σε περικοπές ηλεκτροδότησης στην Αττική προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ - Δείτε σε ποιες περιοχέςΕλλάδα

  Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο προγραμματισμένων περικοπών στη ηλεκτροδότηση στην Αττική από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.   «Αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά από σχετική ε...

Πατούλης: Θέλουμε περισσότερα εναέρια μέσα στην Αττική πριν το μεσημέριΕλλάδα

  Μάχες σε διάσπαρτα μέτωπα, με ισχυρότερα αυτά στην περιοχή Βασιλικά της Βαρυμπόμπης, στις Αφίδνες και δεξιά της Εθνικής οδού προς την λίμνη του Μαραθώνα - Επαναλειτουργία της τηλ...

Τσίπρας από Κρυονέρι: Μεταφέρω την έκκληση των πολιτών για πτητικά μέσα Ελλάδα

  Τη συμπαράστασή του σε εθελοντές, πυροσβέστες και πληττόμενους εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του σήμερα στο Κρυονέρι.   «Επισκέφθηκα το Κρυο...

Ξέφυγε η φωτιά στην Εύβοια - Στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού οι φλόγες - Εισήγηση για εκκένωση σε Μαντούδι και ΚυμάσιΕλλάδα

  Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Κοκκινομηλιας, Κρυονερίτη, Μηλεών, Βασιλικών και Τσαπουρνιάς - Πάνω από 250.000 έχουν καεί - Καΐκια και ψαράδες έχουν επιστρατευθεί για τη διάσωση των...