ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χρυσοχοΐδης-Χαρδαλιάς: Ξέσπασαν 81 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο -Μέλημά μας η ανθρώπινη

«Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους», τόνισε ο υπουργούς Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ενημέρωση για την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

«Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο υπουργούς και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

81 δασικές πυρκαγιές την Τρίτη
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο κατά την έκτακτη ενημέρωση και σημείωσε πως εκδηλώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο.


«Στην Αττική σήμερα έχουμε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως άλλωστε θα έχουμε και αύριο» είπε και πρόσθεσε πως η μέγιστη θερμοκρασία που άγγιξε τους 45 βαθμούς και συνθήκες υγρασίας κάτω από 10%. Παράλληλα, οι ριπές ανέμου υπολογίζονται στα 6 μποφόρ, μια σειρά από στοιχεία που συνέτειναν στην εξάπλωση της φωτιάς.

Επικίνδυνες οι διαστάσεις της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η πυρκαγιά έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις και τόνισε πως στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Την ίδια ώρα, το επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης προκειμένου να συντονίζει την επιχείριση.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων για την παροχή βοήθειας από τον στρατό στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής να ελεγχθεί η φωτιά. Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως σε 315 περιπτώσεις χρειάστηκε η συμβολή στην απομάκρυνση ή και τον απεγκλωβισμό ατόμων, εξαιτίας της φωτιάς.

Στην επιχείριση αυτή συμμετείχαν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και 3 διμοιρίες ΜΑΤ. Ο υφυπουργός σημείωσε πως ήδη κλιμάκιο της ΔΑΕ έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή προκειμένου να ερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως τρία είναι τα κύρια μέτωπα της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα παροχής ρεύματος στην Αττική. Όπως είπε, εκτός λειτουργίας τέθηκαν εξαιτίας της φωτιάς σημαντικά κυκλώματα που τροφοδοτούν την Αττική με αποτέλεσμα να σημειωθούν διαταραχές τάσης.

Μεταφέρονται πολύτιμα αντικείμενα από το Τατόι
Παράλληλα, ο υφυπουργός ανέφερε πως σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχει πραγματοποιηθεί προληπτική μεταφορά έργων μεγάλης αξίας από το κτήμα Τατοΐου.

Στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς απαρίθμησε τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από το πρωί της Τρίτης σε όλη τη χώρα, όπως στη Μεσσηνία και την Εύβοια, περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες των αρχών προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί προληπτικά.

«Κύριο μέλημά μας να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή»
«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες. Η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Συνεχίζουμε να δίνουμε, ώρα με την ώρα, την μάχη με πρωταρχικό μας μέλημα να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή» είπε κλείνοντας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Παρότι σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες να διασωθούν οι περιουσίες των πολιτών, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, «μπροστά όμως στον κίνδυνο, το κύριο μέλημα, είναι η ανθρώπινη ζωή».

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους απόψε μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ 1135 όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για απόψε (και όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικείες τους).


Βίντεο: Η ενημέρωση Χαρδαλιά-Χρυσοχοΐδη για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα δήλωσαν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς για τα μέτωπα της φωτιάς στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 


Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Η εκτίμηση του meteo του Αστεροσκοπείου για τη δασική πυρκαγιά της ΒαρυμπόμπηςΕλλάδα

Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στους πρόποδες της Πάρνηθας, εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών...

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην ΤήλοΕλλάδα

Σεισμική δόνηση 5 βαθμών Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, σημειώθηκε στις 15: 38 στη θαλάσσια περιοχή της Τήλου.  Ο σεισμός, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος ...

Έκτακτη ενημέρωση στις 21:00 από τον Ν. Χαρδαλιά για την εξέλιξη των πυρκαγιώνΕλλάδα

Έκτακτη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών.             Η...

Αναφορές στην αστυνομία για εγκλωβισμένους στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης Ελλάδα

Αναφορές για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν γίνει στην αστυνομία που αυτή την ώρα πραγματοποιεί επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών...

Γυναικοκτονία στη Λάρισα – Την πυροβόλησε στο κεφάλι με περίστροφο – «Ετσι καθαρίζουμε τις δουλειές μας στη Μάνη»Ελλάδα

Νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας όσο περνά η ώρα από τη νέα γυναικοκτονία που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο και εξελίχθηκε στη Σωτηρίτσα στη Λάρισα. Θύμα μια 43χρονη, η οποία...

Τσίπρας για την γυναικοκτονία στη Λάρισα: Δεν φτάνει να πενθούμε και να οργιζόμαστε, οφείλουμε να δράσουμεΕλλάδα

«Οργή και πένθος για άλλη μια γυναικοκτονία, αυτή τη φορά μιας μητέρας τριών παιδιών στη Λάρισα», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Facebook, δηλώνοντας «βαθιά προβλημα...