ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: Αγώνας δρόμου για να προλάβουμε την εξαπλώση της μετάλλαξης «Δέλτα»

Στοίχημα η αύξηση των εμβολιασμών για να μην δούμε ξανά τις εφιαλτικές εικόνες του περσινού φθινοπώρου - Η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να κυριαρχήσει ως τον Αύγουστο - Η πίεση στις νοσηλείες από τη σημερινή αύξηση κρουσμάτων θα φανεί σε επτά με δέκα ημέρες

Η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» και η απότομη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, έχουν προκαλέσει ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, με αφορμή και τη χαλάρωση των μέτρων.

 
Ορισμένες προβλέψεις (ο καθηγητής Τζανάκης έκανε χθες λόγο για 4.000 ως 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο) δημιουργούν ξανά κατάσταση συναγερμού αναφορικά με την πορεία της πανδημκίας στη χώρα και το μεγάλο στοίχημα, πλέον, είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε να μην ζήσουμε ξανά τις εφιαλτικές εικόνες του περσινού φθινοπώρου. 

Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 2.327 με τα 1.239 να εντοπίζονται στην Αττική.

 
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρέμεινε σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (142) και των νέων νοσηλειών (68) ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την πίεση που θα προκαλέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το νέο κύμα.

 
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ασφαλή συμνπεράσματα θα μπορέσουν να εξαχθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και απευθύνουν έκκληση στους 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.

Η πίεση στις νοσηλείες θα φανεί σε επτά με δέκα ημέρες

Έως το τέλος Ιουλίου θα έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού όπως εκτίμησε ο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Εκτίμησε ότι η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές τέταρτου κύματος, είτε σε αυξομοιώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα επικρατήσει είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί τέταρτο κύμα.

 
Ο καθηγητής θύμισε πως πριν από έναν μήνα περίπου τα ημερήσια κρούσματα ήταν γύρω στα 1.800, τώρα φτάσαμε στα 2.300  και συνεχίζουν να ανεβαίνουν ενώ αναφέρθηκε και στην εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.

«Άκουγα σήμερα το πρωί τον καθηγητή τον κ. Τζανάκη που οι προβλέψεις του πάντα είναι ισχυρές και πέφτουν μέσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μπορεί να μπορεί να φτάσουμε σε αριθμό (κρουσμάτων) που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ ή δεν έχουμε φανταστεί ποτέ» σημείωσε ο κ. Λουκίδης.

Εξέφρασε την επιφύλαξή του για τον αριθμό των νοσηλειών που παραμένει χαμηλός, λέγοντας ότι μετά την ανακοίνωση των περιστατικών πρέπει να περάσουν επτά με δέκα ημέρες για να αποτιμηθεί ότι «η έναρξη του κύματος δεν βγάζει νοσηλείες».

 
«Μπορεί να δούμε νοσηλείες ακόμη των 400 και των 500 περιστατικών. Δεν μπορούμε να δούμε ακόμα την έξαρση των τελευταίων ημερών οπότε σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είμαστε συντηρητικοί και να το αποτιμήσουμε προς το τέλος της άλλης εβδομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Κάλεσε τέλος τους νέους αλλά και την ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών να εμβολιαστούν.

Προειδοποίηση Εξαδάκτυλου στους ανεμβολίαστους

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα και ξεκαθάρισε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό.

«Αν εμβολιαστούν, θα είναι πιο ήπιο» σημείωσε. «Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς». Ο κύριος Εξαδάκτυλος έφερε ως παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ενώ πριν από μερικές εβδομάδες το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών αν των 50 ήταν 35% πλέον έχει πέσει στο 25% και διευκρίνισε με νόημα ότι υπάρχει ακόμα χρόνος ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος έστειλε μήνυμα και στο αντιεμβολιαστικό κίνημαΖήτησε να αναλάβουν την ευθύνη τους, λέγοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν πως κάποιος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα απαραίτητο χειρουργείο ή κάποιο θύμα τροχαίου να μη βρίσκει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αν γεμίσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς κορωνοϊού.

Στα 28,5 έτη ο μέσος όρος

Σε μια αποκάλυψη που προκαλεί προβληματισμό για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στους νέους προχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε μέσω ανάρτησης που έκανε στο twitter, ο μέρος όρος ηλικίας των 2.327 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι τα 28,5 έτη.
 
ΠΗΓΗ: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Σε πύρινο κλοιό με 51 πυρκαγιές - Χαρδαλιάς: Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις Ελλάδα

Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής Προστασίας για τις σημερινές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα...

ΕΟΔΥ: : 2.327 κρούσματα, 142 διασωληνωμένοι, 2 θάνατοι - Δείτε την γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου  covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.327, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στι...

4 πυρκαγιές σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, σε εξέλιξη και στον Βαρνάβα - Διακοπές κυκλοφορίας από την ΤροχαίαΕλλάδα

Τέσσερις ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου, όλες σε ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι...

 «Εφιαλτικό» σενάριο για 4.000-6.000 κρούσματα τον Αύγουστο -«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι»Ελλάδα

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια για τον Αύγουστο και τα κρούσματα κορωνοϊού, που περιμένουν οι ειδικοί μετά την τωρινή αύξηση των μολύνσεων στην χώρα. «Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.0...

Πάνω από 4 στους 10 δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση – Ποιες περιοχές στην Αττική βρίσκονται χαμηλά, πού χτυπά η “ΔΕΛΤΑ”Ελλάδα

Τα κρούσματα έχουν επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την παρασκευή 1.997 μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη εμβολιασμού αλλά και την ...

Τσίπρας: Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το αντίδοτο στην απόγνωση, τον ατομισμό και τον διχασμόΕλλάδα

Στις "ανοιχτές πληγές" που άφησε η πανδημία στην Ελλάδα αλλά και στα "διδάγματα" που μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή κατεύθυνσης για μια νέα, καλύτερη πορεία για τη χώρα και την κοι...

Αριστερή Πρωτοβουλία: Νέο σχήμα από Χουντή, Στρατούλη, Λεουτσάκο, Σκαμνάκη, ΛαπαβίτσαΕλλάδα

  Στη δημιουργία νέου σχήματος με ριζοσπαστικό στίγμα προχωρούν κινήσεις και ανένταχτα στελέχη της αριστεράς – Στόχος η ίδρυση πολιτικού φορέα που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην ...

Αστυνομικοί πέρασαν το στόκο για κοκαΐνη - Στο κρατητήριο 2 μέρες οι μάστορεςΕλλάδα

Δικυκλιστές της ομάδας Ζ στη Θεσσαλονίκη, σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο, συνέλαβαν από λάθος δύο άντρες αλβανικής καταγωγής, 38 και 44 ετών αντίστοιχα, με την κατηγορία της κατοχής κ...