ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρχίζουν σαρωτικοί έλεγχοι - Πρόστιμα και λουκέτα από την πρώτη παράβαση σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα

Με λουκέτο και υψηλά πρόστιμα κινδυνεύουν τα νυχτερινά καταστήματα τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες απέναντι στον κοροναϊό. Μάλιστα, το «λουκέτο» για τους παραβάτες θα έρχεται χωρίς καμία προειδοποίηση.

Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες αρχές ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους προκειμένου να εντοπιστούν οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων παρανομούν απέναντι στις ισχύουσες διατάξεις.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουλίου, όπου και αναμένεται η λειτουργία των μπαρ και των νυχτερινών καταστημάτων με τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή το διαχωρισμό σε χώρους για εμβολιασμένους και μη, με συγκεκριμένη πληρότητα και με αυστηρά μέτρα.
Σύσκεψη Μαξίμου

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους, ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί - στις 15 Ιουλίου.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ακόμα και για αναστολές λειτουργίας επιχειρήσεων από την πρώτη κιόλας παράβαση, χωρίς προειδοποίηση και με υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Επίσης, εξετάζεται ένα "ηθικό μπόνους" για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα. Συγκεκριμένα, θα ανακοινώνονται με λίστες οι επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα και εκείνες που τα παραβιάζουν.

"Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.
Τι θα ισχύει στα μαγαζιά από 15 Ιουλίου

Σε δύο κατηγορίες, αποκλειστικά για εμβολιασμένους και μη, χωρίζονται από τις 15 Ιουλίου οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.

Στην πρώτη περίπτωση θα έχουν πρόσβαση όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Στους μεικτούς χώρους θα μπορούν να εισέλθουν και όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή ράπιντ τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια και καφέ, που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας. Οι μεικτοί χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.


Συρροές κρουσμάτων από τα πάρτι στα μαγαζιά

Η εκτίμηση της κυβέρνησης και των ειδικών είναι πως τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ μπορούν να μετατραπούν σε εστίες διασποράς σε περίπτωση που δεν τηρούνται αυστηρά τα μέτρα, καθώς σε αυτά τα σημεία παρατηρούνται υπερσυγκεντρώσεις κυρίως από νέους.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η ενδιάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει πέσει κατά πολύ και αυτό το δεδομένο ενισχύει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία "χτυπά" περισσότερο τις πιο νέες πληθυσμιακές ομάδες.

Τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα να έχουμε έξαρση ιδιαίτερα στα Νότια προάστια της Αττικής σε πολύ νεαρές ηλικίες.

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στήνονται τεράστια πάρτι με μεγάλα μαγαζιά στην παραλιακή και χιλιάδες θαμώνες όπου κανείς δε φοράει μάσκα.

Βράδυ Σαββάτου στα Νότια Προάστια, σε γνωστό παραλιακό beach club, χιλιάδες νέοι, ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς μάσκες, χωρίς καμία απόσταση.

Όλα αυτά με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει, τους εμβολιασμούς να φρενάρουν και τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ μόνο το Σάββατο στα Νότια Προάστια έγιναν 388 τεστ, εκ των οποίων 25 ήταν θετικά, με Μ.Ο. τα 18 έτη.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Εμβόλια και στις διακοπές - Δυνατότητα για ραντεβού 2ης δόσης σε άλλη περιοχή από την 1ηΕλλάδα

  Τη δυνατότητα να αλλάξουν τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους και να την κάνουν εκεί που θα βρίσκονται για διακοπές έχουν οι πολίτες μέσω του emvolio.gov.gr - Οι διακοπές θεωρού...

Χαρδαλιάς: Από Πέμπτη 8 Ιουλίου τέλος οι όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης -«Λουκέτο» από την πρώτη παράβαση Ελλάδα

  Μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση.   Οπως ανακοίνωσε, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από την...

Υπoυργείο Παιδείας: 11.700 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευσηΕλλάδα

  «11.700 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση για φέτος», ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.   Όλοι οι διορισμοί, «...

Φονική πλημμύρα στη Μάνδρα: Απόφαση – σταθμός για αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτωνΕλλάδα

Η πρώτη απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση από το δημόσιο σε οικογένειες θυμάτων από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής ,τον Νοέμβριο του 2017 , εκδόθηκε α...

"Επικίνδυνος άνθρωπος" γράφει η Sun για τον συζυγοκτόνο - Γιατί δεν τον μετέφεραν στην Αθήνα μετά το μνημόσυνο της Καρολάιν με ελικόπτεροΕλλάδα

Νέο δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας κατακεραυνώνει τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, τον δολοφόνο της 20χρονης Καρολάιν, χαρακτηρίζοντάς τον ως επικίνδυνο και υποστηρίζοντας ότι οι αστυν...

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. – Κύκλωμα προμηθεύει πλαστά έγγραφα εμβολιασμούΕλλάδα

Σε συναγερμό βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για κύκλωμα που προμηθεύει πλαστά έγγραφα εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σταλεί επείγον σήμα στις αστυνομικές αρχές της χώρας, κυρίως στα...

Διασωληνώθηκε η 27χρονη που εμφάνισε θρόμβωση μετά το Johnson & Johnson - Τι λένε οι γιατροίΕλλάδα

Ώρες αγωνίας περνούν οι συγγενείς της 27χρονης γυναίκας από την Κέρκυρα, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου καθώς εμφάνισε θρόμβωση κοιλιακών αγγείων,...

 Υπουργείο Παιδείας: Έτσι θα εισαχθεί η αγγλική γλώσσα στα Νηπιαγωγεία - Στο υποχρεωτικό πρόγραμμα από το σχολικό έτος 2021-2022 Ελλάδα

H εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, βιωματικού χαρακτήρα, στο υποχρεωτικό πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων της χώρας από το σχολικό έτος 2021-2022 ...