ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου για την φαρμακευτική κάνναβη - Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

 

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και το σύνολό, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

 

Μετά την ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής, που ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από 158 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές το καταψήφισαν.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της απόφασής της να μην μετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες όσο αυτές δεν είναι υποχρεωτικά αυτοπρόσωπες.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ ενώ δήλωσε πως θα ψήφιζε θετικά επί της Αρχής του νομοσχεδίου, απείχε της ονομαστικής ψηφοφορίας θεωρώντας ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλεί ονομαστικές ψηφοφορίες, αλλά εκείνο να μην μετέχει, ευτελίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Επί της Αρχής, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και τα άρθρα του νομοσχεδίου, οι τροπολογίες και στο σύνολό του.

 

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας ζήτησε την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου καθώς ο στόχος του είναι η βελτίωση της θέσης της ελληνικής παραγωγής στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία αναπτύσσεται με ταχύτητα τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης για την ανακούφιση ασθενών και χρόνια πασχόντων, ενώ αντίστοιχη θέση έχει λάβει και το ΕΚ προβλέποντας μάλιστα ότι η επένδυση στη συγκεκριμένη βιομηχανία θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Στην Ελλάδα, είπε ο βουλευτής, εκτιμάται ότι η συμβολή της φαρμακευτικής κάνναβης θα ανέρχεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ μετά από 10 χρόνια. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, έγινε αισθητό τα προηγούμενα χρόνια, αφού υπήρξαν 170 αιτήσεις, εκ των οποίων 110 έλαβαν έγκριση, 94 δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και άλλα 60 σχέδια βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης. Ωστόσο, παρατήρησε πως μόλις 1 επένδυση έχει προχωρήσει και η αιτία είναι ότι υπήρχε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, το οποίο θα ενισχύσει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της παραγωγής. Αυτό το πλαίσιο, τόνισε, είναι που δημιουργεί το παρόν σχέδιο νόμου λαμβάνοντας υπόψη καλές διεθνείς πρακτικές, ώστε η ελληνική βιομηχανία κάνναβης να οργανωθεί αποτελεσματικότερα και με ασφάλεια, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να απλοποιηθούν οι εξαγωγές και να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία της αγοράς. Αναλύοντας τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αυτό "έχει ξεκάθαρα αναπτυξιακή προοπτική. Με σαφή και οργανωμένο τρόπο, η έννομη τάξη εμπλουτίζεται με ένα σύνολο διατάξεων, το οποίο θα συμβάλλει πρακτικά στην εγκαθίδρυση ενός νέου κλάδου, η ανάπτυξη του οποίου θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία. Για τον λόγο αυτό, η πλειοψηφία το στηρίζει και το υπερψηφίζει".

 

Ο εισηγητής της μειοψηφίας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής του νομοσχέδιου για να καταδειχθεί ο αντιδημοκρατικός τρόπος λειτουργίας της Βουλής με πρόσχημα την πανδημία αλλά και τις αντιθέσεις που υπάρχουν στους βουλευτές της ΝΔ. Αναφορικά με το σχέδιο νόμου, ο εισηγητής μειοψηφίας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει με εποικοδομητικό τρόπο κάνοντας προτάσεις βελτίωσης. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών από όσα έλεγαν οι υπουργοί της όταν νομοθετούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ "εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την φαρμακευτική κάνναβη αμφίθυμα και φοβικά». Τόνισε πως "εάν σήμερα μπορούμε να συζητάμε για την αξιοποίηση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, για το πώς οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στο φάρμακό τους, πώς θα παταχθούν οι μηχανισμοί του μαύρου χρήματος και πώς θα προχωρήσουν αναπτυξιακές επενδύσεις και θα παραχθεί εγχώρια αξία, είναι επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και με τόλμη, άνοιξε συντεταγμένα την κουβέντα για ένα αντικείμενο που αποτελούσε μέχρι τότε ταμπού". Παρατήρησε πως στις τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής «δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής της ΝΔ να υποστηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο».

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο Αλέξης Χαρίτσης επέμεινε ότι είναι "δειλό" και ότι έρχεται με την καθυστέρηση δύο ολόκληρων ετών και με πολλές παλινωδίες. «Ό,τι δίνετε με το ένα χέρι το παίρνετε με το άλλο, αντιμετωπίζοντας κατ' ουσία την φαρμακευτική κάνναβη με τρόπο αμφίθυμο και φοβικό» σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε πως γι΄αυτό και καταθέσαμε συγκεκριμένες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, με γνώμονα την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων για παραγωγή εγχώριας αξίας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως το κόμμα του θα ψηφίσει επί της Αρχής το σχέδιο νόμου και καλωσόρισε... τη ΝΔ και την κυβέρνηση για την έστω και με αρκετά χρόνια αλλαγής στάσης για την φαρμακευτική κάνναβη. Ανέφερε ότι δυστυχώς το σημερινό νομοσχέδιο δεν δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, αφού δεν αφήνει περιθώρια και πολύ περισσότερο δεν δίνει κίνητρα για τη δημιουργία τοπικών μηχανισμών επεξεργασίας, συσκευασίας και διακίνησης σε βιομηχανική κλίμακα, ενώ μένει εκτός θεσμοθέτησης η βιομηχανική κάνναβη, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική νέα καλλιέργεια για τους αγρότες μας. Το νομοσχέδιο, είπε, δεν αναφέρεται στις μεθόδους παραγωγής, τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, αλλά και στη διευκόλυνση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που δεν ευνοεί τις συνέργειες με την εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία και τα ερευνητικά ιδρύματα. Εκτίμησε ότι ενώ γίνονται βήματα για την απελευθέρωση της διάθεσης και προμήθειας προϊόντων στο ευρύ κοινό με την είσοδο σε φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές, αλλά φοβούμαστε ότι η πρόσβαση των ασθενών σε ικανοποιητικό εύρος σκευασμάτων στην εγχώρια αγορά θα παραμείνει πολύ περιορισμένη. Χαρακτήρισε σωστή την πρόβλεψη για απαγόρευση τέτοιων εγκαταστάσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας αφού οι καλλιέργειες αυτές της κάνναβης βασίζονται στην υδροπονία και δεν απαιτούν εκτάσεις εύφορης γης. Παρατήρησε όμως ότι με τις μεταβατικές διατάξεις την επέκταση υφιστάμενων μονάδων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και των εκκρεμών αιτήσεων, στην πράξη αναιρείτε αυτή η κατεύθυνση του νομοσχεδίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του καθώς δεν έρχεται να εξυπηρετήσει και να λύσει λαϊκά προβλήματα και ανάγκες, αλλά να εξυπηρετήσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις και την κερδοφορία επιχειρηματιών και ομίλων, αλλά και επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτούς. Εντάσσεται, είπε, στις συνολικότερες προσπάθειες των αστικών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διευκόλυνση της αγοράς της κάνναβης. Εμείς, τόνισε, διαφωνούμε ακριβώς με αυτή την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα, στρώνοντας το χάλι η μία στην άλλη. Είναι μία πολιτική που μεταφράζεται σε κερδοφόρες επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που όμως απαιτεί χαμηλούς μισθούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χρήσεις γης που να βολεύουν τις επενδύσεις, ελάχιστη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα είπε και το επιχείρημα της εξωστρέφειας στην οικονομία είναι κάλπικο και αποπροσανατολιστικό για το ότι δήθεν θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Με το νομοσχέδιο αυτό είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ "ανοίγετε επικίνδυνους δρόμους για την καλλιέργεια της ναρκοκουλτούρας και την προοπτική αποποινικοποίησης της παραγωγής και χρήσης" και «δίνετε τα ρέστα σας» για να εξυπηρετήσετε τους επιχειρηματίες με διαδικασίες «fast track». Όμως, όταν πρόκειται για μέτρα ανακούφισης και βελτίωσης των αναγκών του λαού, όπως για παράδειγμα στην υγεία, βρίσκετε κωλύματα.

Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας λέγοντας πως "μιλάμε για το παυσίπονο της μαστούρας, διότι παυσίπονο είναι, καταπραϋντικό είναι. Δεν είναι όμως φάρμακο. Θα μπορούσε με άλλες προδιαγραφές ενδεχομένως να γίνει φάρμακο. Τα λεφτά είναι πολλά και είναι σε λίγους και δίνονται με επιδότηση". Παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για αγροτικά προϊόντα, για θεραπευτικά και αρωματικά βότανα. Σχετικά με τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχουν υπάρξει για την φαρμακευτική κάνναβη ανέφερε ότι υπάρχουν μονάδες που έχουν λάβει άδειες και βρίσκονται σε φάση κατασκευής με ημερομηνία, 2/7/2019, δηλαδή λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Ανέφερε πως υπάρχει ένα θολό τοπίο και με βάση την γεωγραφία της χώρα μας είπε ότι "είμαστε τα Βαλκάνια της μαστούρας". Εμείς, είπε, στην Ελληνική Λύση θεωρούμε ότι ο πλούτος της Ελλάδος είναι τα αρωματικά φυτά και όχι να γινόμαστε δορυφόροι των άλλων. Και έκλεισε την ομιλία του με ένα ρεμπέτικο το 1936 του Μάρκου Βαμβακάρη: «Με πόνους και με βάσανα η ζωή με έχει προικίσει. Όλα μαζί και χάνονται μόνο με το χασίσι».

Την καταψήφιση του σχεδίου νόμου ανακοίνωσε και ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης λέγοντας πως αυτό αφορά εταιρείες από ΗΠΑ, Ισραήλ και Καναδά που αγοράζουν γη στην Ελλάδα για να καλλιεργήσουν μία καλλιέργεια που απαιτεί πάρα πολύ νερό -πιο πολύ και από το αμαρτωλό βαμβάκι- τεράστια ποσότητα ενέργειας, αφού χρησιμοποιούνται λάμπες για να επιτευχθεί αυτή η τετραπλή παραγωγή κάθε χρόνο και όλα αυτά σε θερμοκήπια με τις γνωστές συνθήκες απασχόλησης και εκμετάλλευσης, για να εξαχθεί μία πρώτη ύλη για φαρμακευτικά προϊόντα που θα παράγονται αλλού και που απαγορεύεται μέχρι στιγμής να χρησιμοποιηθούν από τους Έλληνες ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Αν αυτό, είπε, δεν είναι αποικιοκρατικό, τότε τι είναι; Εμείς, ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης ζητάμε την ενίσχυση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για καλλιέργεια εκτός γης υψηλής παραγωγικότητας, για παραγωγή τελικών προϊόντων, που θα είναι προσβάσιμα στους Έλληνες ασθενείς, με ρήτρα εξοικονόμησης νερού και επανάχρησης, ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ. Αυστηρούς όρους και ελέγχους για τις συνθήκες εργασίες στα θερμοκήπια. Κάρτα ασθενή που να γνωρίζουμε οργανωμένα ως πολιτεία ποιοι συνάνθρωποί μας χρειάζονται τη χρήση κάνναβης. Έναν οργανισμό κάνναβης που να βάζει τα επιστημονικά κριτήρια και να αποϊδεολογικοποιεί τη συζήτηση για την κάνναβη.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του με αφορμή την τραγωδία στα Γεράνεια Όρη, την τριακονταετή απαγόρευση δόμησης, εξόρυξης και οποιασδήποτε άλλης επένδυσης σε καμένη γη. Αυτό είπε το έχει ζητήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι τόνισε θα σταματήσει να υπάρχει οποιοδήποτε ιδιωτικό κίνητρο.

 

 

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δεν μπορεί η φωτιά να ξεκίνησε από αμέλεια (βίντεο)Ελλάδα

  Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Στέφανος Κολοκούρης μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στη  φωτιά  ξεκίνησε από το  Σχίνο Κορινθίας  και κατέκαψε περισσότερα από 55.000 στρέμματ...

Δύσκολη αποστολή Δένδια στην… “παγωμένη” Ρωσία: Τι θα συζητήσει με Λαβρόφ, ποια η στόχευση της ΑθήναςΕλλάδα

  Έτοιμος για την επόμενη διπλωματική αποστολή είναι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Αυτή την φορά καλείται να ρίξει γέφυρες στην Ρωσία πραγματοποιώντας το τρίτο τετ-α-τετ με τον Ρώ...

Ανεβάζουν ρυθμούς οι «μεγάλοι» του λιανεμπορίου, χαμηλές ταχύτητες για τους «μικρούς»Ελλάδα

Ρομίνα Νικηφόρου/insider.gr Με πολλές ταχύτητες κινήθηκε το λιανεμπόριο την πρώτη εβδομάδα που λειτούργησε  χωρίς τους περιορισμούς  των sms, των ραντεβού και του χρονικού ορίου τω...

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Από 1η Ιουνίου θα εκδίδεται ψηφιακά στην ΕλλάδαΕλλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 κατόπιν της συμφωνίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κρατών μελών έπειτα από σχετική πρόταση που είχε κάνει η Ελλάδα. Σύμφωνα με...

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά - Κάηκαν περισσότερα από 55.000 στρέμματαΕλλάδα

  Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε την Τετάρτη (19/5) από το Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε περισσότερα από 55.000 στρέμματα πευκοδάσους - Κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι - Συνεχ...

Meteo: Στάχτη 55.000 στρέμματα στο Σχίνο- Οι συνθήκες που δημιούργησαν «ακραία φαινόμενα»Ελλάδα

  Η ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι «πυροδότησαν» την καταστροφή - Ελάχιστες οι βροχές στην περιοχή τον φετεινό χειμώνα  - Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά είχαμε ανέμους πάνω από 50 km/h...

Αυτοψία Ν. Χαρδαλιά στα Παπαγιαννέικα: Σε ύφεση αλλά όχι οριοθετημένη η φωτιάΕλλάδα

  Αυτοψία στο σημείο που μαίνεται η φωτιά, που ξέσπασε από την Τετάρτη το βράδυ στο Σχίνο Κορινθίας, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος...

Δύο self tests σε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τη Δευτέρα 24 ΜαΐουΕλλάδα

  Αν και απουσίαζε από τη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό, μιας και βρισκόταν στις περιοχές που για δεύτερη μέρα μάχονται με τις φλόγες, ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία...