ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές: Με ελάχιστη βάση εισαγωγής και διπλά μηχανογραφικά -Τι αλλάζει

 

Κώστας Καντούνης

Η πραγματική αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές του 2021 ξεκίνησε μετά τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Οπως τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ, ενώ στο άμεσο διάστημα θα ανακοινωθούν τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στα εξεταστικά κέντρα.

Στον «αέρα» παραμένει, ωστόσο, μέχρι στιγμής το άνοιγμα των φροντιστηρίων, με τους φροντιστηριούχους να εκτιμούν ότι θα επαναλειτουργήσουν μετά το Πάσχα. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός ερωτήθηκε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και αν τελικά θα ισχύσει το νέο σύστημα στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.


Οι 2 μεγάλες αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές


Οπως προέκυψε, φέτος θα ισχύσει και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το σύστημα του παράλληλου μηχανογραφικού. «Οπως είχαμε πει, στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από φέτος, και άλλες που θα ισχύσουν από του χρόνου. Οι δυο που ισχύουν για φέτος, και δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των υποψηφίων, είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το παράλληλο μηχανογραφικό» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

 

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι απαραίτητη. Οσο επιτρέπουμε να εγγράφεται κάποιος σε πανεπιστήμιο, με βαθμό 1, ή 2 ή 3 στα 20, τότε κοροϊδεύουμε τον ίδιο τον φοιτητή, τού δημιουργούμε φρούδες ελπίδες. Καθώς η πιθανότητα να αποφοιτήσει είναι πολύ χαμηλή. Επίσης κοροϊδεύουμε τους συμφοιτητές τους που έχουν πασχίσει για να εισαχθούν και κοροϊδεύουμε και τους φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν για φοιτητές που δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις» προσέθεσε.

 

Σε ό,τι αφορά το παράλληλο μηχανογραφικό, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα «να υποβάλλεται ένα μηχανογραφικό για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, μέσω Πανελλαδικών και ένα δεύτερο για εισαγωγή σε δημόσιο ΙΕΚ μέσω απολυτηρίου και κάποιων άλλων κανονισμών».

 

Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για τα σχολεία και τις Πανελλαδικές:

 

 

Πανελλαδικές: Τι είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Μιλώντας πρόσφατα στο iefimerida.gr, o Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας, παρουσίασε αναλυτικές οδηγίες για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σημειώνοντας ότι «(η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που ανακοινώθηκαν με το μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων».

Συγκεκριμένα, «ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων αφορά στα 4 μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου. Αυτό θα γίνεται υπολογίζοντας τον μέσο όρο κάθε μαθήματος και μετά το μέσο όρο των τεσσάρων μαθημάτων κάθε Πεδίου. Αυτός ο μέσος όρος θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή» εξήγησε ο κ. Στρατηγάκης.

Βάσει των ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας στα μαθήματα των Επιστημονικών Πεδίων το εύρος του συντελεστή είναι από 0,8 έως 1,2 , ενώ στα Ειδικά Μαθήματα είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1. «Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι παίρνουμε το 80% του μέσου όρου των επιδόσεων και αν κάποιος είναι κάτω από αυτό δεν έχει δικαίωμα να δηλώσει τη σχολή» προσέθετε ο έμπειρος αναλυτής.

 

Πώς θα επηρεάσει τις Πανελλαδικές το νέο σύστημα

Οπως είχε αναφέρει ο Στράτος Στρατηγάκης, «αυτό που αναμένουμε είναι τα τμήματα που έχουν χαμηλές βάσεις να υιοθετήσουν όλα τον συντελεστή 0,8, ώστε να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερους φοιτητές. Την ίδια επιλογή εκτιμάται ότι θα κάνουν και τα τμήματα που βρίσκονται στο μέσον της κλίμακας. Δεν έχουν κανένα λόγο να επιλέξουν τον υψηλό συντελεστή και θα κινηθούν προς το χαμηλό όριο, δηλαδή το 0,8».


Σε ό,τι αφορά τα περιζήτητα τμήματα, ο κ. Στρατηγάκης επισήμανε ότι «δεν τα επηρεάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, επομένως μπορούν να επιλέξουν τον υψηλότερο συντελεστή. Δεν έχει εν ολίγοις νόημα για ένα τμήμα Ιατρικής ο συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής». Και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος, δηλαδή το γινόμενο του μέσου όρου των επιδόσεων επί το συντελεστή που θα ορίσει κάθε τμήμα, θα συγκριθεί με το μέσο όρο των επιδόσεων του υποψηφίου, χωρίς να εφαρμόζονται οι συντελεστές βαρύτητας και αν ο υποψήφιος έχει μέσο όρο στα 4 μαθήματα του πεδίου του μεγαλύτερο ή ίσο από την ΕΒΕ του τμήματος μόνο τότε μπορεί να δηλώσει το τμήμα στο Μηχανογραφικό του» κατέληγε ο κ. Στρατηγάκης.

 


Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Το μεγάλο στοίχημα της εστίασης -Αλλαγές στο ωράριο και υγειονομικό πρωτόκολλο ζητούν οι επιχειρηματίεςΕλλάδα

«Μουδιασμένοι» προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι από τις 3 Μαΐου καλούνται να επιστρέψουν στα πόστα τους, ανοίγοντας τις πόρ...

Τζανάκης σε ΣΚΑΪ: Πρόβλεψη για 2.000-2.200 κρούσματα μετά την Κυριακή του ΘωμάΕλλάδα

Αναφερόμενος στις γιορτές του Πάσχα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας σημείωσε ότι «θα πρέπει να πειθαρχήσουμε πολύ, να αποφύγουμε το συνωστισμό 3 και 4 οικογενειών και να προσπαθήσουμε ...

Ανοίγουν τα Mall από την Μ. Δευτέρα; – Σήμερα αποφασίζει η Επιτροπή των ΛοιμωξιολόγωνΕλλάδα

Ραντεβού και άνοιγμα των  Mall  θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζουν ξανά σήμερα (23.04.2021).    Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα που έ...

Μπλόκα και drones της ΕΛ.ΑΣ για τις εξορμήσεις εκτός νομού: Μέτρα για το Πάσχα ανακοινώνει σήμερα ο ΧαρδαλιάςΕλλάδα

Με εντατικούς ελέγχους, drones και μπλόκα σε κεντρικού οδικούς άξονες, η ΕΛ.ΑΣ. θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις εξορμήσεις των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα εν όψει του Πάσχα...

Θρίλερ με 68 θανάτους σε γηροκομείο στα Χανιά: Η οικογένεια που ξεκίνησε την έρευνα - Τι ψάχνουν οι αρχέςΕλλάδα

  Έρευνα για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης -Το έγγραφο που «έκαψε» τον οίκο ευγηρίας -Όλοι οι νεκροί αναφέρεται πως κατέληξαν από ανακοπή   Πασίγνωστη  οικογένεια των Χανίων βρ...

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από το τροχαίο έξω από τη Βουλή – Σοκαριστικές εικόνεςΕλλάδα

Νέα βίντεο – ντοκουμέντο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το τροχαίο έξω από τη Βουλή, που στοίχισε τη ζωή στον 23χρονο Ιάσονα. Το βίντεο δημοσιοποίησε το MEGA. Δευτερόλεπτα πριν ...