ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε συσκευασίες 25 τεμαχίων έφτασαν τα self tests στα φαρμακεία - Δείτε τι λένε οι φαρμακοποιοί

Rapid tests και όχι self test μάλιστα σε κομμάτια, καταγγέλλει πως έλαβαν οι συνάδελφοί του, ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές.
 
 
Σε συσκευασίες με 25 τεμάχια παραλαμβάνουν φαρμακοποιοί τα self test, σύμφωνα με όσα αναφέρουν, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση, εν μέσω μάλιστα καταγγελιών ορισμένων φαρμακοποιών πως αντί για self test έλαβαν... rapid test!
Όπως κατήγγειλε ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, αντί οι φαρμακοποιοί να λάβουν ατομικά τεστ, έλαβαν συσκευασίες των 25 τεμαχίων με κάθε μία να περιέχει ένα από τα τέσσερα μέρη του self test τα οποία και πρέπει οι ίδιοι να συναρμολογήσουν. Ανάλογες περιγραφές έκαναν και άλλοι φαρμακοποιοί.
 

 

«Αντί για self test, μας έστειλαν rapid test»
Επιπλέον, ο κ. Δαγρές, μιλώντας στο OPEN, κατήγγειλε ότι παρέλαβε rapid test αντί για self test, γεγονός που διέψευσε το υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, περίμεναν αυτόνομες συσκευασίες του ενός και τους έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα.

«Για μένα έχει γίνει γκέλα και χοντρή γκέλα. Περιμέναμε kits αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid test κι όχι self test. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 kits. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές» δήλωσε.

«Συγκεκριμένα η φαρμακαποθήκη μας προμήθευσε με το Sars-cov-2 Rapid Antigen rapid test» εξήγησε.

 

Τι απαντά το υπ. Υγείας
Πάντως, πηγές του υπουργείου Υγείας που επικαλείται το OPEN ανέφεραν ότι πρόκειται για self test.

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχουν ακόμα self test σε ατομικές συσκευασίες και θα πρέπει να δίνονται ένα ένα τα τεμάχια, καθώς σε ατομικές συσκευασίες θα κυκλοφορήσουν αργότερα.
Τα τεστ που θα δίνονται τώρα στους πολίτες θα περιλαμβάνουν τέσσερα εξαρτήματα.

 


Γεωργιάδης: Οι φαρμακοποιοί ήξεραν ότι τα self tests είναι σε συσκευασία 25 τεμαχίων
Στα παραπάνω απάντησε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία από αυτή των 25 τεμαχίων. Υπάρχουν στη Γερμανία ατομικά που πωλούνται με αρκετά χρήματα. Τα δωρεάν self test είναι σε εικοσιπεντάδες σε όλο τον πλανήτη. Ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών» δήλωσε προσθέτοντας πως όλα αυτά ήταν αναρτημένα στον διαγωνισμό που έτρεξε. 

Ο ίδιο σημείωσε πως η διαδικασία της αγοράς, της προκήρυξης του διαγωνισμού, της διανομής των self tests και της δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στα μάτια του φαντάζει ένα θαύμα για το ελληνικό δημόσιο.

«Όταν ανακοινώσαμε ότι θα το κάναμε, δεν πίστευα ότι θα καταφέρουμε να το κάνουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Κι όμως όλα κύλησαν ρολόι και το κάναμε» επισήμανε. 

Πρεμιέρα της πλατφόρμας για τα self tests
Το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα self-testing.gov.gr για τα self test.

Την επόμενη ημέρα, η διάθεσή τους θα αρχίσει αποκλειστικά για τους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ από την Παρασκευή θα διατίθενται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ο εφοδιασμός των φαρμακείων άρχισε από την Τρίτη 6 Απριλίου και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να λάβουν τα 11.000 φαρμακεία της χώρας τις απαραίτητες ποσότητες. Μόνο στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον 60.000 τεστ θα περιλαμβάνει η πρώτη παρτίδα που θα βρίσκεται το αργότερο ως αύριο στα φαρμακεία της πόλης
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα, στην οποία οι φαρμακοποιοί θα μπαίνουν για να αναζητούν με τον ΑΜΚΑ του πολίτη, αν αυτός δικαιούται να λάβει το τεστ και στη συνέχεια να τον καταχωρούν.
Σημειώνεται πως αν η πλατφόρμα δεν ενεργοποιηθεί, δεν είναι δυνατή η διάθεση των self tests.

«Τα φαρμακεία είναι έτοιμα για τη διάθεση των self tests. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές στους πολίτες είναι ότι βάσει της νομοθεσίας θα διατίθενται από τα φαρμακεία δωρεάν, αλλά δεν θα διενεργούνται στα φαρμακεία. Κάθε πολίτης θα κάνει το τεστ στο σπίτι του. Φυσικά μέσα στη συσκευασία κάθε τεστ θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες » εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, προτεραιότητα έχουν οι μαθητές λυκείου, ηλικίας 16 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι οι άλλοι δικαιούχοι δεν πρέπει να συνωστίζονται και να ταλαιπωρούνται άδικα προσερχόμενοι στα φαρμακεία και ζητώντας να προμηθευτούν το τεστ.

Διαβάστε επίσης

Νέες "βόμβες" Βρούτση για Φουρθιώτη: "Πήρε 200.000 ευρώ πριν αποκαλυφθεί η απάτη"Ελλάδα

Ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε στο OPEN για την υπόθεση Φουρθιώτη, δίνοντας απαντήσεις για το θέμα που έχει αποτελέσει πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση....

Σχολεία: Συνεδριάζει η επιτροπή - Άνοιγμα Λυκείων στις 12 Απριλίου εισηγείται η ΚεραμέωςΕλλάδα

  Την υποχρεωτική χρήση των self test θα βάλει ως προϋπόθεση η υπουργός Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων - Τι θα γίνει σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη   Με σχέδιο να ανοίξουν τα ...

Φονικό στη Μακρινίτσα: Ο τραγικός επίλογος - Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στα δύο αδέρφιαΕλλάδα

«Το μόνο που ξέρω είναι ότι ένας δολοφόνος ζει ακόμα, τα παιδιά μου δεν γυρνάνε πίσω»,  δήλωσε στον ΑΝΤ1 η μητέρα που  είδε τον 32χρονο πρώην σύζυγο της κόρης της να σκοτώνει  τα δ...