ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα αρνητικά self test η μόνη ελπίδα για... «Πάσχα στο χωριό» - Πώς και πότε θα ανοίξουν οι μετακινήσεις εκτός νομού

«Παράθυρο» για Πάσχα στο χωριό με εισιτήριο τα self test φαίνεται να εξετάζουν οι ειδικοί και αν τελικά το αποφασίσουν, θα ανοίξει η μετακίνηση εκτός νομού με αυτοκίνητο και πιθανότατα και με πλοίο.

Η συζήτηση για το εάν θα μπορέσουν οι Έλληνες την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας να την γιορτάσουν… παραδοσιακά στα χωριά τους εξακολουθεί να απασχολεί κυβέρνηση και ειδικούς καθώς θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή που θα ικανοποιήσει τόσο τους πολίτες, όσο και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές καθώς εκτιμάται ότι το τρίτο κύμα ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι επίσης και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ που εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει να προστατευτεί το άνοιγμα του τουρισμού που ακολουθεί αμέσως μετά.

Ωστόσο, ένα μικρό παράθυρο για Πάσχα στο χωρίο άφησε ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημειώνοντας πως τα self test που εξελίσσονται σε πολύτιμο εργαλείο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, ίσως αποτελέσει και το «εισιτήριο» για την απελευθέρωση των μετακινήσεων.

«Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής.

Επίσης αποκάλυψε πως για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή θέλει να θέσει το self test πριν το ταξίδι με το πλοίο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μίλησε για έναν δύσκολο και πιεστικό Απρίλιο, αλλά για έναν καλύτερο Πάσχα, συγκριτικά με πέρσι.

«Βλέπω ότι ο Απρίλιος, με βάση την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, είναι ένας μήνας δύσκολος και πιεστικός.

Έχουμε κάνει πλέον 1.700.000 εμβολιασμούς και θα κάνουμε 1.500.000 τον Απρίλιο. Έχουμε φτάσει τόσο κοντά.

Το φετινό καλοκαίρι σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό. Οι Έλληνες θα είναι εμβολιασμένοι».

Υπάρχουν όμως και οι φωνές που βάζουν «φρένο» στην όποια σκέψη για μετακινήσεις κατά το Πάσχα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, «οι προβλέψεις για το Πάσχα αναθεωρούνται προς το χειρότερο και προς μεγάλη μας λύπη».

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναφέρει προς πάσα κατεύθυνση πως είναι αρκετά νωρίς για να γνωρίζουμε από τώρα τι θα γίνει με το Πάσχα.

Ειδικότερα, αναμένεται οι αποφάσεις για το Πάσχα να ληφθούν την τελευταία στιγμή, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι ειδικοί το φαινόμενο είναι δυναμικό και είναι αδύνατον να γίνουν μακροχρόνιες προβλέψεις.

Σε κάθε περίπτωση, αφενός η πορεία του κοροναϊού στη χώρα και αφετέρου η εξέλιξη των εμβολιασμών θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος.

Υπενθυμίζεται βέβαια πως από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα του κοροναϊού.

«Στόχος είναι όταν ανοίξει η εστίαση – και εκτίμηση μου είναι ότι θα ανοίξει μετά το Πάσχα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα- να έχουν προφτάσει οι επιχειρήσεις να αγοράσουν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Τροπολογία στην Βουλή για τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ για εμβολιασμό ειδικών κατηγοριώνΕλλάδα

Η ρύθμιση περιλαμβάνει και τους αλλοδαπούς που δεν διαθέτουν Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού Σύμφωνα με την ρύθμιση προβλέπεται ότι, κάθε φυσικό πρ...

Συνολικά 6.136 νέες θέσεις εργασίας το Α΄ τρίμηνο, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔΕλλάδα

Συνολικά 6.136 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2021, μέσω των ενισχυμένων και βελτιωμένων προγραμμάτων απασχόλησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμι...

Καπραβέλος: Πουθενά στην Ελλάδα δεν έπρεπε να ανοίξει το λιανεμπόριοΕλλάδα

Παγκόσμια πρωτοτυπία χαρακτήρισε το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στην οξεία φάση της πανδημίας ο Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξει πουθενά στην Ελλάδα το λιαν...

Ν. Παπαθανάσης: Έκκληση να τηρηθούν οι κανόνες σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και ΚοζάνηΕλλάδα

  «Θέλω να κάνω έκκληση σε όλους σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη να τηρήσουν τους κανόνες. Δεν μπορεί να υπάρξει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να είναι δίπλα σ...