ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορική και μεγαλοπρεπής η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα (Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης και το γενικό πρόσταγμα του υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη και πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των επίσημων προσκεκλημένων της ελληνικής Δημοκρατίας.

Τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και με απαραίτητες αποστάσεις, στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν, πέρα από την Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλλης και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί.

Το «παρών» έδωσαν ακόμη ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και κυβερνητικά στελέχη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε προηγηθεί η κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνεια, ενώ νωρίς το πρωί είχε πραγματοποιηθεί η έπαρση της γαλανόλευκης στον λόφο της Ακρόπολης.


Στην παρέλαση προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερεο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.


Δείτε εδώ Βίντεο με ολόκληρη τη στρατιωτική παρέλαση


Καρέ καρέ η ιστορική στρατιωτική παρέλαση

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.

Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι Εύζωνες στην παρέλαση

Οι Εύζωνες έκλεψαν τις εντυπώσεις στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπου σύμφωνα με ανάρτησή της η Προεδρική Φρουρά, «οι Εύζωνες κατά τον βηματισμό χτυπούν το τσαρούχι για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους. Σήμερα κατά την αποχώρησή τους από το Μνημείο, η απόλυτη ησυχία που επικρατούσε, το χτύπημα ακουγόταν ως Σύνθημα, για την νέα αρχή του Ελληνισμού».

Το μήνυμα του πιλότου για την 25η Μαρτίου

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης συμμετείχε και η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον επικεφαλής πιλότο να στέλνει το δικό του μήνυμα. Ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, είπε από τον ουρανό: «Στέλνουμε μήνυμα περηφάνιας και σιγουριάς και είμαστε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. Κρατάμε γερά την σκυτάλη του εθνικού χρέους. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ενδεικτικά στην παρέλαση πήραν  μέρος:
  • Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.
  • Παιδιά με παραδοσιακές στολές.
  • Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.α.)
  • Έφιππο τμήμα.
  • Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.
  • Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων θα παρελάσει επετειακό Άρμα Μάχης και συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER).
  • Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «PATRIOT» και «ΒΕΛΟΣ».
  • Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.
  • Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Διελεύσεις Αεροπορικών Μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων όπου μεταξύ άλλων θα διέλθουν Ε/Π NH-90 και KIOWA WARRIOR, Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B, ενώ μαζί με τα Μαχητικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκτελέσουν διέλευση σχηματισμοί F-16 USAF (ΑΜΕΡΙΚΗ), RAFALE (ΓΑΛΛΙΑ) και VOYAGER (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ).


Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου, πραγματοποιήθηκαν πτήσεις αεροσκαφών και Ελικοπτέρων καθώς και ελλιμενισμός Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε όλη την Επικράτεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως υπογραμμίζεται από το ΓΕΕΘΑ, τόσο κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών παρελάσεων όσο και κατά την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης την 25η Μαρτίου 2021 έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας COVID-19.

Διαβάστε επίσης

"Θερίζει" ο κορονοϊός στη Μαλεσίνα: Νεκρός ένας 71χρονος - 14 τα θύματα συνολικάΕλλάδα

Ο θρήνος συνεχίζεται στη Μαλεσίνα, όπου ο κορονοϊός "θερίζει". Τελευταίο θύμα του ένας 71χρονος ο οποίος νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες στη ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου Λαμίας, από τη...

Ο "Μάρκος Μπότσαρης" στο Παρίσι: Η οδός και ο σταθμός του μετρό με το όνομά τουΕλλάδα

Στην καρδιά του Παρισιού, στο 19ο διαμέρισμα βρίσκονται η οδός και ο σταθμός μετρό "Μάρκος Μπότσαρης" ως φόρο τιμής στον ήρωα της ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το μετρό στο Παρίσ...

Σακελλαροπούλου: Η μεγαλύτερη δύναμη του έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύηΕλλάδα

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απηύθυνε το εορταστικό μήνυμά της υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ε...

25η Μαρτίου: Συγκλονίζει το μήνυμα του πιλότου της ομάδας "Ζευς" - "Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές"Ελλάδα

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της παρέλασης της 25ης Μαρτίου ήταν ο χαιρετισμός και το μήνυμα πιλότου της ομάδας "Ζευς". Όπως είπε χαρακτηριστικά, "στέλνουμε μήνυμα περηφάνε...

Προσφυγή στο ΣτΕ καταστηματαρχών εστίασης και διασκέδασης για τα κλειστά μαγαζιάΕλλάδα

  Ζητούν να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματικό και παράνομο το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους λόγω κορονοϊού. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων...

Live από το Σύνταγμα: Η μεγαλοπρεπής στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την 25η Μαρτίου 1821 Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Σύνταγμα η μεγαλοπρεπής στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την 25η Μαρτίου 1821 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ...

Όπλα, πισίνες και Cayenne: «Άδοξο» τέλος στην... γκλάμορους ζωή του ζεύγους Γκουρούση - ΚαμπουρέληΕλλάδα

Ξόδευαν πολλά λεφτά για το προσωπικό τους lifestyle, κάνοντας μπίζνες με τους πάντες και τα πάντα - Η έφοδος στο νυχάδικο της Τέτας Καμπουρέλη, οι καταγγελίες και τα σχόλια πρώην υ...

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η Aegean σχημάτισε τον αριθμό 200 πετώντας πάνω από την ΠελοπόννησοΕλλάδα

Η Aegean τίμησε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια εντυπωσιακή πτήση υπ'αριθμόν Α3 1821 Σε ρυθμούς  200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση  κινείται, ή μάλλον πετάει,...