ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο - Τι είπε η ΠτΔ και οι προσκεκλημένοι για την επέτειο της Επανάστασης

Με κάθε επισημότητα και με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τους ξένους ηγέτες στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο δείπνο με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

 

Κατά την προσφώνησή της, η Κυρία Σακελλαροπούλου, αφού καλοσώρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στη χώρα μας, τόνισε ότι οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία και υπενθύμισε ότι το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική, ενώ παρατήρησε ότι μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική. «Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός» τόνισε η Πρόεδρος.

Αναφερόμενη στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, με την οποία πολέμησαν οι Έλληνες, η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, ενώθηκαν μπροστά στον πάνδημο σκοπό για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και πρόσθεσε ότι στο πλευρό των Ελλήνων ήταν και Κύπριοι της Διασποράς που μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν οι γενναίοι Κύπριοι αγωνιστές, με πιο γνωστή την ηρωική «Φάλαγγα των Κυπρίων», που έδωσαν το αίμα τους στις μάχες του 21.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν, μόνο για την ανεξαρτησία τους, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία, καθώς υπό την επιρροή ιδίως της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, έθεσαν τις βάσεις για ένα Κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο.

Μάλιστα, τόνισε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα από την κήρυξη της Επανάστασης κατοχύρωσαν, στα Συντάγματα του Αγώνα, τη δημοκρατική αρχή και την αντιπροσώπευση, τα δικαιώματα και τη διάκριση των λειτουργιών. «Στον ελληνικό συνταγματισμό εντοπίζουμε το ισχυρό αποτύπωμα του διαφωτισμού και τη δημιουργική ορμή που ενέπνευσαν στους Έλληνες τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας» υπογράμμισε η Πρόεδρος για να πρόσθεσε ότι «Η Ελληνική Επανάσταση λειτούργησε ως χωνευτήρι της νεωτερικότητας και της παράδοσης. Οι τοπικές κοινότητες συγκροτήθηκαν σε ένα συλλογικό πολιτικό σώμα. Η βούληση του έθνους κατέστη ενιαία και αδιαίρετη, φορέας της εξουσίας και της ενότητας του λαού μας». Ωστόσο, παρατήρησε, ότι η κληρονομιά του 1821 δεν είναι μόνον ελληνική. Αντιθέτως φέρει την οικουμενικότητα και την καθολικότητα των ιδεών και των αξιών της εποχής της.

Όπως είπε, σε αυτό το κεκτημένο επιστρέφουμε, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με πρώτη την πανδημία, η οποία δοκιμάζει την υγεία και την ελευθερία μας, αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και ο διάλογος των πολιτισμών, η αναγωγή μας στις καταβολές του διαφωτισμού και του συνταγματισμού δεν συνιστά μια θεωρητική άσκηση. «Η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη όλων εκείνων των εγγυήσεων και των θεσμικών αντιβάρων απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, θωρακίζει τη δημοκρατία μας» υπογράμμισε η Πρόεδρος και σημείωσε ότι ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος τρέχει πια με ρυθμούς που δυσχεραίνουν την κατανόηση και τη διαχείριση των γεγονότων.

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που αμφισβητούν το Κράτος Δικαίου, με αφορμή τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών και μιλούν για κόπωση και κρίση της δημοκρατίας. Στη δημόσια σφαίρα οι εντάσεις είναι πυκνές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική κινητοποιεί το πάθος και το συναίσθημά μας, διεγείρει το θυμικό μας. Όμως δεν πρέπει να ταυτίζεται με αυτό. Η πολιτική συνομιλεί με τις προτεραιότητες και τις περιστάσεις, υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον. Η δημοκρατία μας δεν συρρικνώνεται στη συγκυρία. Τη συγκροτούν, την οριοθετούν και την καθοδηγούν οι βασικές αρχές και αξίες του συνταγματικών μας κειμένων, αυτές που προσέδωσαν πνοή και σθένος στην Πολιτεία μας και συνέχουν τον λαό μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε τονίζοντας ότι «Στις κοινές μας αυτές παραδοχές, ιστορικές και αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές, έχουν στερεωθεί και ακμάσει, τους τελευταίους δύο αιώνες, οι σχέσεις μεταξύ των εθνών μας. Σε αυτές έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να αποδίδουμε από κοινού την πιο υψηλή τιμή».

 

 

Πρίγκιπας Κάρολος: «Ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας»

«Ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ακμάσει» τόνισε ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή των ξένων ηγετών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς, που τον συνδέουν με την Ελλάδα και τους Έλληνες και υπενθύμισε ότι για εκείνον η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του, καθώς είναι η πατρίδα του παππού του και ο τόπος γέννησης του πατέρα του, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής στην Αθήνα, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων - μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος «Δικαία των Εθνών» από το Ισραήλ .

Υποστήριξε, επίσης, ότι ο θρίαμβος της Ελλάδας δεν οφείλεται σε έναν ήρωα, αλλά στο εξαιρετικό θάρρος και το σθένος του λαού της - και σε ό,τι ένας Βρετανός ιστορικός αποκάλεσε «θεϊκή φλόγα που άναψε στην ψυχή των Ελλήνων». Όπως είπε χαρακτηριστικά «Εάν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να αγωνιστεί, μπροστά σε φοβερά δεινά, και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, δεν θα είχε κατακτηθεί ποτέ η ανεξαρτησία».

Τόνισε, ακόμη, ότι για τους Βρετανούς ο ελληνικός αγώνας εκλήφθηκε, όχι ως η επιδίωξη ενός ξένου λαού, αλλά ως ο κοινός μας αγώνας και επικαλέστηκε τον Percy Shelley, φίλο του Byron, ο οποίος στον πρόλογο του ποιήματος «Ελλάς» σημειώνει ότι «Είμαστε όλοι Έλληνες».

«Έτσι, στις σελίδες της ιστορίας, μαζί με τους Έλληνες ήρωες της επανάστασης, καταγράφονται τα ονόματα Βρετανών, που συγκινήθηκαν βαθιά από αυτό το πνεύμα του Φιλελληνισμού και συμμετείχαν στον αγώνα. Μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Μιαούλη, τον Κανάρη και τη Μπουμπουλίνα, διαβάζουμε για τους Γκόρντον, Κόχρεην, Τσωρτς και Κόδριγκτον» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε, επίσης, τον μεγάλο θαυμασμό του, για το σθένος του ελληνικού λαού και τόνισε ότι τον συγκινεί ιδιαίτερα η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα των νέων ανθρώπων της Ελλάδας, τόσο κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όσο και της πανδημίας, δηλώνοντας ιδιαίτερη περηφάνεια που ο φιλανθρωπικός οργανισμός Prince's Trust International κατόρθωσε να βοηθήσει τόσους πολλούς νέους στην Ελλάδα, ώστε να βρουν εργασία, να επιμορφωθούν ή να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, δίνοντας τους τα εφόδια, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να συμβάλλουν στην ευημερία και τη δύναμη της χώρας τους.

Υποστήριξε, επίσης, ότι καθώς όλοι μας εργαζόμαστε για την ανοικοδόμηση των κοινωνιών μας και των οικονομιών μας στο πλαίσιο ενός έτους αδιανόητων μέχρι σήμερα μεταβολών, προκειμένου να θέσουμε τον κόσμο μας σε μια πιο βιώσιμη τροχιά, το θάρρος, η αποφασιστικότητα και οι προσδοκίες του 1821 θα μπορούσαν να αποτελέσουν, ενδεχομένως, πηγή έμπνευσης για εμάς.

«Και πάλι, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις τύχες όχι μόνο των Εθνών μας, αλλά και του μοναδικού αυτού πλανήτη που μοιραζόμαστε. Από την πλευρά μου, για να υποστηρίξω αυτή τη ζωτικής σημασίας προσπάθεια, έχω συνεργαστεί με εκατοντάδες διευθύνοντες συμβούλους προκειμένου να διαμορφώσω έναν χάρτη πορείας που θα τοποθετεί τους ανθρώπους, τον πλανήτη και τη Φύση στο επίκεντρο της οικονομικής μας μετάβασης. Αποκάλεσα αυτό το σχέδιο "Terra Carta" και με συγκινεί βαθύτατα το γεγονός ότι η Αθήνα επιθυμεί να θέσει σε εφαρμογή τις ιδέες που εμπεριέχονται σε αυτό» πρόσθεσε ο πρίγκιπας της Ουαλίας.

Τέλος, επεσήμανε ότι και σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσθεσε ότι οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας.

«Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά!» κατέληξε ο πρίγκιπας της Ουαλίας.

 

 

Ν. Αναστασιάδης: Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» συμπυκνώνει ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού

 

«Η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη συγκίνηση αλλά και τη χαρά του για την πρόσκληση να παραστεί και να συνεορτάσει μαζί με τον Ελληνικό λαό τη συμπλήρωση της διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Αναφερόμενος στον ηρωικό αυτόν αγώνα των Ελλήνων, τόνισε ότι συνοψίζεται μέσα από το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», απαντώντας στο υπαρξιακό ερώτημα του Ρήγα Φεραίου «ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά».

«Ένα σύνθημα, το οποίο, αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, συμπυκνώνοντας παράλληλα ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού» υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

 

 

Φλοράνς Παρλί: Στην Ελλάδα βρίσκονται όλα τα σημεία αναφοράς μας

 

«Εξ ονόματος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, που με μεγάλη του λύπη δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, σας ευχαριστώ που με υποδεχθήκατε για την επέτειο των 200 ετών της Επανάστασης» ανέφερε εισαγωγικά η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί κατά την αντιφώνησή της στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας, τόνισε και επικαλούμενος τον Φρανσουά Μιτεράν είπε πως σε αυτή τη γη, σε αυτά τα χρώματα, σε αυτά τα φώτα, εδώ βρίσκονται όλα τα σημεία αναφοράς μας.

Εξέφρασε τον μεγάλο ενθουσιασμό που «αισθανόμαστε στη Γαλλία, αλλά και σε όλον τον κόσμο όταν μιλούμε για τον μεγάλο αγώνα για την ελευθερία». «Θαυμάζουμε αυτόν τον λαό του Όχι, αυτή τη λατρεία για την ελευθερία που αποκτήσατε με τόσο μεγάλο κόπο» υπογράμμισε και μίλησε για τη «μεγάλη αγάπη που μας ενώνει εδώ και 200 χρόνια».

Περαιτέρω, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σημείωσε πως το να είσαι Φιλέλληνας σήμερα σημαίνει ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη.

 

 

 

Μισούστιν: Η Ρωσία συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ελλάδας - Βαθιές οι ρίζες των δύο χωρών

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας εξήρε τις σχέσεις και τις βαθιές ρίζες των δύο χωρών επισημαίνοντας την καθοριστική συμβολή της χώρας του στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που παρέθεσε προς τιμήν τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν εκφώνησε την αντιφώνησή του.
Στην ομιλία του, εξήρε τις σχέσεις των δύο κρατών και τις βαθιές τους ρίζες, τονίζοντας ότι η Ρωσία συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
Ο κ. Μισούστιν ευχαρίστησε εγκάρδια για τη φιλοξενία που αφορά τον εορτασμό των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική αυτοκρατορία επισημαίνοντας ότι η Ρωσία «συνέβαλε τα μέγιστα για την απελευθέρωση της Ελλάδας και βοηθήσαμε σε κρίσιμες στιγμές».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε στην αντιφώνησή του ότι «στρατιώτες μας πολεμούσαν δίπλα δίπλα. Βρέθηκαν στο μακεδονικό μέτωπο, στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πλάι με τους Έλληνες αντάρτες».

Ο κ. Μισούστιν έκανε λόγο για βαθιές ρίζες και σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες ξεκινούν από το Βυζάντιο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις κοινές πολιτιστικές αξίες και την βαθιά αμοιβαία συμπάθεια των λαών των δύο κρατών, τις σχέσεις φιλίας και αλληλοκατανόησης.
Συνεχίζοντας την ομιλία του, μίλησε για θεμέλια συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σε πολλούς τομείς, όπως της ενέργειας, των μεταφορών και της υψηλής τεχνολογίας.
Επισήμανε την αγάπη των Ρώσων τουριστών για τα ελληνικά τουριστικά θέρετρα ενώ τόνισε πως «θα κάνουμε το παν για να διευρύνουμε την πρακτική συνεργασία και να υλοποιούμε έργα με προοπτική εποικοδομητικής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση με συνυπολογισμό των συμφερόντων σας».
Ο κ. Μισούστιν κατέληξε την σύντομη ομιλία του συγχαίροντας για τη γιορτή της ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας ενώ ευχήθηκε «ευημερία στην Ελλάδα, υγεία και επιτυχία στον φίλο ελληνικό λαό».

Διαβάστε επίσης

Μακρόν στα ελληνικά για 25η Μαρτίου: «Η δική σας ελευθερία, είναι η δική μας»Ελλάδα

«Θα είμαστε στο πλευρό σας όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας ή  όταν υπάρχει απειλή», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας    «Είμαστε εδώ και  θα είμαστε στο πλευρό όταν η ιστορία γίνε...

 Μήνυμα Μπάιντεν για 25η Μαρτίου: Η ισχυρή και ιστορική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται σε βάθος και σε εύροςΕλλάδα

Μήνυμα προς τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς με αφορμή τη τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την 25η Μαρτίου του 1821 και την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης απηύθυνε ο Τζο Μπάιν...

Η κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιπώτη λίγο πριν τη στρατιωτική παρέλασηΕλλάδα

Μετά τη ρίγη συγκίνησης στην Ακρόπολη όπου η έπαρση της σημαίας έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1...

Μήνυμα Μητσοτάκη για την 25 Μαρτίου : Το στοίχημα της νέας γενιάς είναι "Η Επανάσταση της Εθνικής Ανάπτυξης"Ελλάδα

Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για την επέτειο της 25ης Μαρτίου απήυθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κάλεσε τους...

Το κυνήγι του κλεμμένου θησαυρού: Ψάχνουν για πιθανούς συνεργούς του Γκουρούση στο «ριφιφί» των θυρίδωνΕλλάδα

Η «κινηματογραφική» σύλληψη στη Βουλιαγμένη και πώς φτάσαμε ως εκεί - Τι «πρόδωσε» τον 58χρονο σύζυγο της Τέτας Καμπουρέλη - Έρευνες για τα κλοπιμαία   Στο κυνήγι του κλεμμένου θησ...

25η Μαρτίου: Η Ελλάδα γιορτάζει 200 χρόνια Ελευθερίας - Η έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη (ΦΩΤΟ- VIDEO)Ελλάδα

Με την έπαρση της Γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ανοίγει και επίσημα το πρωί στις 8:00, το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Ένας εο...

Κουτσούμπας: Η Επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι η «ανάγκη» πάντα «γίνεται Ιστορία»Ελλάδα

«Η Επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι η «ανάγκη» - αργά ή γρήγορα, πολλές φορές κουραστικά και βασανιστικά - πάντα «γίνεται Ιστορία» υπογραμμίζει ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτ...

Την ύψιστη διάκριση της Πόλεως των Αθηνών απένειμε στον πρωθυπουργό της Ρωσίας ο Κ. ΜπακογιάννηςΕλλάδα

ο Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, την ύψιστη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, απένειμε σήμερα στον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστα...