ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν αλλά ούτε φοβάται και κανέναν

«Είναι άριστη η συνεργασία των κυβερνήσεων μας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ. Συζητήσαμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη πριν από λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Επιμείναμε στην ανάγκη να συμμετέχει και η ΕΕ, να μετατραπεί σε 5 συν ένα» συμπλήρωσε και επισήμανε πως «συνολικά η Ένωση οφείλει να επιμείνει στην αξιόπιστη εφαρμογή της πολιτικής της διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία. Χαιρετίσαμε την έκθεση Μπορέλ, επισημάναμε την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα».

Οι δύο άνδρες στις κοινές τους δηλώσεις επανέλαβαν το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών κάνοντας αναφορές στην συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως: «Στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο, απομένει να δούμε έαν θα έχει διάρκεια. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει εάν είναι ειλικρινής προσέγγιση ή παραπλανητικός ελιγμός. Αν θα ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου ή εάν ακολουθήσει την παραβατικότητα. Αυτή η επιλογή θα έχει συνέπειες».

«Οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου της ΕΕ» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κοινή μας είναι η θέση για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων».

«Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιθυμούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας χωρίς προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. Η Αθήνα παραμένει ανοιχτή χωρίς να είναι αφελής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο κ. Αναστασιάδης έφτασε το απόγευμα της Τρίτης στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, όπου τον υποδέχθηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Νίκη Κεραμέως, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Θα ακολουθήσει συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Ελληνίδα Πρόεδρο, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ στις 17:15 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στις εκδηλώσεις.

Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 18:15, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άντρη Αναστασιάδη, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου εκτίθενται, ανάμεσα σε άλλα, έργα που σχετίζονται με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί, στο Προεδρικό Μέγαρο, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τιμή των ηγετών κρατών που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Αναστασιάδης θα απευθύνει χαιρετισμό.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο Κύπριος Πρόεδρος θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Αμέσως μετά την παρέλαση, τόσο η Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας όσο και οι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών, περιλαμβανομένου του Προέδρου Αναστασιάδη, θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις.

Διαβάστε επίσης

 Μετακίνηση εκτός νομού : Όλα τα σενάρια για το Πάσχα στο χωριό – Πότε υποχωρεί το τρίτο κύμαΕλλάδα

Το ερώτημα που κυριαρχεί στις συζητήσεις των πολιτών και προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση είναι η μετακίνηση εκτός νομού. Με λίγα λόγια το αν φέτος θα κάνουμε «Πάσχα στο χ...

Κορονοϊός: Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η ενημέρωση του υπουργείου ΥγείαςΕλλάδα

Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η προγραμματισμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι κάθε Τετάρτη η ενημέρωση για τον κορο...

Απίστευτη εξέλιξη στην υπόθεση με τις θυρίδες: Σύζυγος της Τέτας Καμπουρέλη ο 58χρονος που συνελήφθηΕλλάδα

Ένας 58χρονος συνελήφθη, σε περιοχή της Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλει...

Πυρκαγιά Μάτι: Στον ανακριτή ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης ΜατθαιόπουλοςΕλλάδα

Εν μέσω αποδοκιμασιών συγγενών θυμάτων της φονικής φωτιάς στο Μάτι πέρασε το κατώφλι του ανακριτή ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος προκειμένου να δώσ...

Συμβολική πτήση της Aegean για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Σχημάτισε το 200 πάνω από τον ΠελοπόννησοΕλλάδα

Σε μια συμβολική πτήση προχώρησε η Aegean Airlines, προκειμένου να τιμήσει τα 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερικού αγώνα το 1821. Ένα αεροπλάνο της σχημάτισε στον αέρα και π...

Λαϊκό: Διακόπηκε η εφημερία λέει προϊστάμενος covid – Διαψεύδει η διοίκησηΕλλάδα

Οι ΜΕΘ στην Αττική είναι ασφυκτικά γεμάτες και οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν έκκληση για άμεση βοήθεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Λαϊκού Νο...