ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έκθεση Μπορέλ για Τουρκία: ΄Ήξεις αφήξεις - Τι λένε διπλωματικές πηγές στην Αθήνα


Ισορροπημένη και με θετικά στοιχεία κρίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές την έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία, τονίζοντας ότι υπάρχουν και ορισμένες ελλείψεις.

Κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε ενδελεχώς στο περιεχόμενο της έκθεσης σημειώνοντας ότι στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται καταρχήν το γεγονός ότι η έκθεση, όπως είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου κατόπιν παρέμβασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περιέχει μια διττή προσέγγιση: τόσο στοιχεία για μια ενδεχόμενη θετική ατζέντα, όσο και την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, τα οποία μάλιστα αναφέρονται ρητά και αναλυτικά.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να υιοθετηθούν εφόσον η Τουρκία παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και προκαλέσει ενέργειες που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τα συμφέροντα της ΕΕ και Κρατών Μελών της. Συγκρατείται επίσης, ότι, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά, το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί κίνητρο για την Τουρκία να επιστρέψει σε μια προοπτική συνεργασίας και να αποφευχθεί μια αρνητική δυναμική. Yπάρχει διάθεση να τονιστεί η ανάγκη μιας συνεργατικής συμπεριφοράς.


Οπως τονίζουν οι ίδες πηγές, όσον αφορά την λεγόμενη θετική ατζέντα στην Εκθεση αναφέρεται ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά τρόπο τμηματικό και κυρίως αναστρέψιμο και ότι θα εξαρτηθεί από κατά πόσο η Τουρκία θα δείξει εποικοδομητική συμπεριφορά τους επόμενους μήνες.

Επίσης, συγκρατείται με ικανοποίηση το γεγονός ότι η έκθεση είναι ξεκάθαρη αναφορικά με το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας: θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και εάν δεν βρεθεί λύση στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού, το εν λόγω ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, υπάρχει σαφής αναφορά στα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2020 στον Έβρο, καθώς αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία με ενεργό τρόπο ενθάρρυνε μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν με τη βία στην Ε.Ε, κάτι που αποτελεί για ακόμη μια φορά την αναγνώριση ότι τα σύνορα της Ελλάδας και είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και όλα αυτά, όπως αναφέρεται, σε πλήρη αντίθεση με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας του 2016. Επίσης γίνεται αναφορά στην διακοπή των επιστροφών προς την Τουρκία από τα ελληνικά νησιά που είναι υποχρέωσή της βάσει της Κοινής Δήλωσης.

Αυτές είναι οι ελλείψεις που εντόπισε η ελληνική πλευρά
Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις, ελληνικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά για τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όμως δεν υπάρχει ευρύτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει την UNCLOS, η οποία εξάλλου αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς και στις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας.

Επίσης, δεν υπάρχει αναφορά στο “casus belli” το οποίο αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ενώ γίνεται σωστά αναφορά στην συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, δεν επισημαίνεται επίσης ότι η Τουρκία, εδώ και χρόνια, έχει πάψει μονομερώς να την εφαρμόζει.

Αναγνωρίζεται ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη, παρά τα θετικά βήματα και ότι απαιτείται χρόνος για να αξιολογηθεί αν η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και αξιόπιστη. Ως εκ τούτου, οι διάφορες επιλογές, τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές, διέπονται από τις αρχές της αιρεσιμότητας, αντιστρεψιμότητας και αναλογικότητας.

Η έκθεση αποτυπώνει κατά τρόπο, σε γενικές γραμμές, αντικειμενικό τις εξελίξεις στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το γεγονός ότι τα θετικά στοιχεία της έκθεσης υπερτερούν κατά πολύ των ελλείψεων είναι το αποτέλεσμα της διαρκούς προώθησης των ελληνικών θέσεων προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και προς τους Ευρωπαίους εταίρους, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

 Die Welt για Επανάσταση του 1821: «Από τα ερείπια της αρχαίας Ελλάδας ξεπήδησε μια νέα εποχή»Ελλάδα

«Με μια ερασιτεχνική εισβολή ξεκίνησε το Μάρτιο του 1821 η εξέγερση των Ελλήνων κατά του Σουλτάνου. Τη νίκη τους τη χρωστούν και στην εμφάνιση μιας νέας δύναμης: των μέσων ενημέρωσ...

Χατζηδάκης: Επιπλέον μέτρα προστασίας για διανομείς, στο εργασιακό νομοσχέδιοΕλλάδα

«Η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της εργασίας των εργαζομένων στη διανομή αγαθών, είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κοιν...

Μπάιντεν σε Σακελλαροπούλου: Γιορτάζω μαζί σας τα 200 χρόνια από την Ελληνική ΕπανάστασηΕλλάδα

Μήνυμα για τα 200 χρόνια από την  Ελληνική Επανάσταση  έστειλε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον ελληνικό λαό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ,  Τζο Μπάιντεν .    Στο μήνυμά του ο αμερικανός...

Voucher 200 ευρώ για laptop και tablet: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των προμηθευτώνΕλλάδα

Άνοιξε η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων των προμηθευτών τεχνολογικού εξοπλισμού που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα voucher «Ψηφιακή Μέριμνα» ύψους 200 ευρώ για τη...

Αυτό είναι το φύλλο πορείας για την επιστράτευση των 206 γιατρών (Εικόνα)Ελλάδα

Στη λύση της επιστράτευσης οδηγήθηκε η κυβέρνηση , καθώς δεν υπήρχε ανταπόκριση στο κάλεσμα προς τους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να συνδράμουν σε αυτή τη μεγάλη μάχη που δίνεται...

25η Μαρτίου: Το εορταστικό πρόγραμμα και οι καλεσμένοι - F-16 και Rafale στη στρατιωτική παρέλασηΕλλάδα

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, που θα γίνει φέτος αφενός με τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία και αφετέρου με ιδιαίτερη λαμπρότητα, καθ...