ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Είστε πίσω απο τις διαδηλώσεις - Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση αστυνομικής βίας: Τεστ και κάμερες σε όλους

Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας των μπαχαλάκηδων, έπειτα από ερώτηση του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Αναρωτιέμαι αν οι πολίτες που παρακολουθούν την σημερινή συζήτηση επιθυμούν ακόμα μια αντιπαράθεση υψηλοτάτων τόνων ή μια ουσιαστική συζήτηση. Για να δουν ποιος επενδύει στην ενότητα και ποιος ποντάρει στην ένταση». «Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων αλλά χρησιμοποιήσατε 17 φορές την λέξη κατηγορώ», είπε ο πρωθυπουργός. Σας επιστρέφω το «κατηγορώ» γιατί εσείς επενδύετε στην υποκρισία και τον διχασμό», είπε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από την περασμένη Δευτέρα που δέχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Τσίπρα μεσολάβησαν τα θλιβερά γεγονότα της Τετάρτης. «Όλοι ανατριχιάσαμε με την επίθεση εναντίον του αστυνομικού που έπεσε αιμόφυρτος στον δρόμο. Οι πολίτες δεν επιζητούν μια ακόμα αδιέξοδη κοκορομαχία. Επιζητούν λύσεις» και συμπλήρωσε ότι επιχειρείται - από τον κ. Τσίπα - να ανάψει μια φωτιά για να κάψει την ασφάλεια των πολιτών.

Για την αστυνομική βία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής λέγοντας ότι ερευνάται και είπε ότι καταδικάζει απερίφραστα το συγκεκριμένο περιστατικό και χωρίς να εξετάζει τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. «Μόνο αν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να εμπνέει σεβασμό. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία επειδή επικρατούσε συνωστισμός. Μια αποστολή που εμείς της έχουμε αναθέσει» τόνισε.

Αναφερόμενος στην επιτροπή Αλεβιζάτου διερωτήθηκε τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα με τα γεγονότα αστυνομικής βίας, ενώ είπε ακόμα ότι «ο κ. Αλεβιζάτος ορθά επισημαίνει ότι μέχρι να αλλάξει ο τρόπος διερεύνησης των περιστατικών υπήρχε μια ομερτά. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει η αστυνομία μας έχει ακόμα δρόμο για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Έχω μια ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας να ζητήσω μια συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από την αστυνομία και επί των δικών μας και επί των δικών σας ημερών». Επίσης θύμισε στον Αλέξη Τσίπρα πως «Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την αστυνομία επί των ημερών σας», είπε ο πρωθυπουργός, «με προληπτικές προσαγωγές για να προστατεύσετε την δική σας εικόνα».

 

Οι προτάσεις Μητσοτάκη:

  1. Όλες οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ πρέπει να φέρουν καταγραφή εικόνας και ήχου. Θα έχουμε αντιδράσεις από την αρχή προστασίας δεδομένων.
  2. Δυνατότητα συνεργασίας με άλλες αστυνομίες, όπως η γαλλική για να ενισχύσουμε τα ψυχογραφικά τεστ, για να δούμε αν κάποιος αστυνομικός έχει ροπή στη βία.
  3. Το ΥΠ.ΠΟ έχει αναλάβει δέσμευση να φέρει νομοσχέδιο στη βουλή για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών
  4. Ο Συνήγορος του πολίτη να αποκτήσει Ειδικό βοηθό συνήγορο με αυτόνομη δομή 10 εξειδικευμένων στελεχών

Για την πανδημία

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη από πλευράς θανάτων -ήτοι, είναι στις χώρες με τις λιγότερες απώλειες. Δεν αποτύχαμε, είναι ψέμα και το ξέρετε, υπογράμμισε, ενώ επικαλέστηκε και τα στοιχεία για την ύφεση 8,2% στη χώρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε καλύτερα στην πανδημία και ακόμα καλύτερα στην οικονομική κρίση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πανδημία σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα καθώς όπως είπε οι ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί και κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί.

«Αν είμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε θρηνήσει μια μικρή κωμόπολη», είπε ακόμα. Λέτε ανερυθρίαστα ψέμματα και ξέρετε ότι είναι ψέμματα αλλά το λέτε, πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα όσα πετύχαμε είχαν τίμημα. Αναφέρθηκε επίσης στη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες. «Είπατε για χάντρες στην μεσαία τάξη. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι χάντρα στην μεσαία τάξη; Η δυνατότητα να μην επιστραφεί το 50% της επιστροφής των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών είναι χάντρες; Δεν μπορώ να καταλάβω αν πιστεύετε αυτά που λέτε», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κοινωνία είναι κουρασμένη αλλά «έχουμε μπροστά μας κάποιες εβδομάδες για να χτίσουμε ένα τείχος εμβολιασμού. Είπε ακόμα ότι ένας χρόνος με διαδοχικούς περιορισμούς μας έχει κουράσει. Καταλαβαίνω την αγωνία του επαγγελματία, του νέου, του πρωτοετή φοιτητή, του 17χρονου και της 17χρονης, που αναρωτιούνται τι θα γίνει και δεν ήθελαν να περάσουν έτσι την τελευταία χρονιά στο σχολείο. Την δυσκολία της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της. Όλοι έχουμε έναν λόγο να παραπονιόμαστε. Η αγανάκτηση δεν πρέπει να είναι τυφλή. Εσείς μπορεί να με βλέπετε για εχθρό αλλά εγώ δεν σας βλέπω έτσι. Ο εχθρός είναι άλλος».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην φράση Τσίπρα ότι δέχεται το ρίσκο στις συγκεντρώσεις. Είπε ότι στην κορύφωση της πανδημίας διοργανώνει πορείες και συγκεντρώσεις. Δεν χρειάζεται επιστημονική έρευνα για να τεκμηριώσουμε ότι σε αυτή την συγκυρία οι μαζικές συνάξεις με ένταση και χωρίς μάσκες είναι υπερμεταδότης για τον κορονοϊό. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Αν συμφωνείτε τότε πρέπει να πείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας, είναι υπέρτερο του αγαθού της ανθρώπινης ζωής και ότι συνειδητά αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και να ασκήσετε επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη στάση αυτό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιχειρείτε συνειδητά να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας και να δημιουργήσετε νεοαγανακτισμένους. Χούντες, πληρωμένα ΜΜΕ κράτος αυταρχισμού και επιστροφή στην δεκαετία του ’50».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν γνωρίζει ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά εν μέσω κοροναϊού συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο και συμβάλλοντας στην διασπορά του.

 

Διαβάστε επίσης

Πέντε νέους φακέλους καταγγελιών που έγιναν στο Πειθαρχικό του ΣΕΗ παρέδωσε στον εισαγγελέα ο ΤσαρούχαςΕλλάδα

Πέντε νέους φακέλους με καταγγελίες που έγιναν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) προσκόμισε στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του οργάνου, Πασχάλης Τσαρούχας. ...

Μερομήνια: Τι προβλέπουν για τον καιρό έως το καλοκαίρι - Πότε θα χιονίσειΕλλάδα

Τα Μερομήνια έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού Είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο. Η μέθοδος είναι π...

Επίθεση με βιτριόλι - Συγκλονίζει η Ιωάννα: Η όψη μου μέχρι και σήμερα με τρομάζειΕλλάδα

Σοκ προκαλούν τα όσα αναφέρει η Ιωάννα Παλιοσπύρου περιγράφοντας τη μέρα που δέχθηκε την επίθεση με βιτριόλι. Η ζωή της άλλαξε για πάντα στις 20 Μαΐου του 2020, καθώς ενώ πήγαινε σ...

Μητσοτάκης: Προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένωνΕλλάδα

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση, π...

Yπ. Προστασίας του Πολίτη: 42 αλήθειες για την αστυνομική αυθαιρεσία και υπέρμετρη βίαΕλλάδα

«Δεν έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αστυνομικής βίας αλλά οι καταγγελίες» , σημειώνει σε λεπτομερή ανάλυση που αφορά στο θέμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και της λειτουργίας της αστυ...

Τσίπρας: Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, επιλέγετε ως βασική σας στρατηγική την ένταση και τον διχασμόΕλλάδα

Ευθεία επίθεση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της "μονομαχίας" μεταξύ των δύο για την επίκαιρη ερώτηση που κατ...