ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη στη Βουλή: Είστε ενορχηστρωτής της έντασης

Ευθείες κατηγορίες εκτόξευσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό για την «Πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν».

Ειδικότερα, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, καταδίκασε με τον πλέον σαφή τρόπο την κακοποίηση του νεαρού πολίτη στη Νέα Σμύρνη από αστυνομικό, αλλά και την επίθεση στον αστυνομικό από χούλιγκαν επίσης στη Νέα Σμύρνη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για απεχθή φαινόμενα, τα «οποία δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανένα δημοκρατικό πολίτη».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρα τον κατηγόρησε ότι συνειδητά «στήνετε σκηνικό αστυνομικού κράτους», «επιλέγετε την όξυνση και προωθείτε τον διχασμό» στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, ενώ «επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες».

Ειδικότερα κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε «σε όλους τους πολίτες που κακοποιήθηκαν όλες τις τελευταίες μέρες από φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας νέους φοιτητές μητέρες παιδιά και στέλνω τη συμπαράσταση και ευχές για ταχεία ανάρρωση στον αστυνομικό που κακοποιήθηκε από χούλιγκαν.

Αυτά τα φαινόμενα είναι απεχθή δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανέναν δημοκρατικό πολίτη και είναι ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών.

Σήμερα λοιπόν μετά από όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω κύριε Μητσοτάκη, αλλά είμαι εδώ για να σας κατηγορήσω.

Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελληνική κοινωνία με τους πολίτες οι οποίοι είναι κουρασμένοι και απελπισμένοι από την πανδημία εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας επιλέγοντας ως βασική στρατηγική την ένταση και το διχασμό.

Σας κατηγορώ γιατί αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και γιατί ακόμα και σήμερα με χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα και εκατοντάδες συμπολίτες στις εντατικές, εξακολουθείτε να αγνοείτε την πραγματικότητα και να παρουσιάζεται στους πολίτες μία πλαστή πραγματικότητα επιτυχίας.

Και εκμεταλλεύεστε την κάθε μία ως ευκαιρία για να επιβάλλεται μέτρα περιορισμών στη δημοκρατία και στα δικαιώματα. Σας κατηγορώ γιατί ενώ αποτύχατε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την ίδια στιγμή ετοιμάζεται ένα νέο μεγάλο κύκλο οικονομικής τραγωδίας για τον τόπο.

Σας κατηγορώ γιατί σε πολλές περιπτώσεις επιδείξατε μία απαράδεκτη υπεροψία και αλαζονεία παραβιάζοντας προκλητικά τα μέτρα, τα σκληρά που εσείς έχετε επιβάλλουν στους πολίτες.

Σας κατηγορώ γιατί με τη στάση τους αυτή, υπονομεύεται όχι μονάχα την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και απέναντι στους επιστήμονες.

Σας κατηγορώ γιατί μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα μπροστά στη φθορά της κυβέρνησης αντιδράτε με ένα τρόπο επικίνδυνο, επιστρατεύοντας την καταστολή το ψέμα και για την αλήθεια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού να επενδύει στην καταστολή και την αστυνομική βία, σημειώνοντας ότι τα περιστατικά βίας που καταγράφονται, όπως η εισβολή στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ, η εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, κ. ά. «δεν ήταν υπερβολές θερμοκέφαλων ούτε μεμονωμένο περιστατικά».

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια, ούτε ασφάλεια χωρίς ελευθερία».

Όσον αφορά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, είπε ότι θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα ένα «συγγνώμη» από τον υπουργό, η οποία ούτε ακούστηκε, ενώ ο αστυνομικός δεν τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα.

Αντίθετα, η κυβέρνηση και το γραφείο του πρωθυπουργού «μοίρασε σκονάκια» με στόχο την στοχοποίηση του θύματος, δημοσιοποιώντας το όνομα και τα πολιτικά φρονήματά του, «λες και τα πολιτικά φρονήματα συνιστούν δικαιολογία για κακοποίηση».

«Είναι εντυπωσιακό, είπε, ότι σε λίγες ώρες ξέραμε τι καφέ προτιμά το θύμα της επίθεσης, ο πρωθυπουργός είχε πλήρη άγνοια για τον Δημήτρη Λιγνάδη».

«Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «είχατε την πληροφορία από την Τρίτη ότι χούλιγκαν θα πήγαιναν να αμαυρώσουν τη διαμαρτυρία» και «αντί να απομονώσετε τους χούλιγκαν επιχειρησιακά, αντί να διασφαλίσετε την ασφάλεια αστυνομικών και πολιτών και ρίξατε ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, επιλέγετε ως βασική σας στρατηγική την ένταση και τον διχασμόΕλλάδα

Ευθεία επίθεση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της "μονομαχίας" μεταξύ των δύο για την επίκαιρη ερώτηση που κατ...

 Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Είστε πίσω απο τις διαδηλώσεις - Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση αστυνομικής βίας: Τεστ και κάμερες σε όλουςΕλλάδα

Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας των μπαχαλάκηδων, έπειτα από ερώτηση του...

Μπόρις Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Είμαστε οι νόμιμοι ιδιοκτήτες»Ελλάδα

Ξεκάθαρος είναι ο Μπόρις Τζόνσον για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και το αίτημα της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Βρετ...

Δερμιτζάκης σε ΣΚΑΪ: Δε λειτουργεί η Επιτροπή- Άνοιγμα μαγαζιών, σχολείων, εστίασης σε εξωτερικούς χώρους - Να βγεί ξανά μπροστά ο ΤσιόδραςΕλλάδα

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή της Γενεύσης τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τ...

Συναγερμός στο Ναύπλιο: Ενδείξεις για 1.000 φορείς κορωνοϊού από την ανάλυση στα λύματαΕλλάδα

Ανησυχία στο Ναύπλιο καθώς σε 1.000 υπολογίζονται, με αβεβαιότητα ωστόσο, οι φορείς κορωνοϊού, όπως προκύπτει από τον ημερήσιο όγκο των λυμάτων. Ειδικότερα η ανακοίνωση του δήμου Ν...

 Καθαρά Δευτέρα με χαρταετό και αυστηρούς περιορισμούς, ποια μέτρα θα είναι σε ισχύΕλλάδα

Ανοιχτά πάρκα και πέταγμα χαρταετού περιλαμβάνει το «μενού» της Καθαράς Δευτέρας, μαζί με την καθιερωμένη λαγάνα. Αν και υπήρχε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να «μπλοκάρει» την Καθαρά ...

Κορωνοϊός: Αγωνία για τη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης και την έκρηξη των διασωληνώσεωνΕλλάδα

Μέσα στις πρώτες 11 ημέρες του Μαρτίου έγιναν 4.585 εισαγωγές ασθενών και οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 29% - «Κόκκινη» πλέον όλη η χώρα στον χάρτη του ECDC  ενώ οι εκατοντάδες ...

Σιγά μην είναι διχασμένη η χώρα - Άρθρο του Κώστα Γιαννακίδη Κώστας Γιαννακίδης

Γράφονται διάφορα βαρύγδουπα για τη χώρα που είναι βαθιά διχασμένη. Σιγά μην είναι και στα πρόθυρα εμφυλίου. Η χώρα μπορεί να έχει τεντωμένα νεύρα λόγω της καραντίνας, να τρώγεται ...