ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: Μαγιορκίνης για καπνιστές και τη συσχέτιση του ιού με την ομάδα αίματος

Πολλές έρευνες έχουν επιχειρήσει να ανιχνεύσουν ποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στην COVID-19, ερευνώντας ακόμη και τη συσχέτιση με την ομάδα αίματος.

 


Στην έρευνα που αφορά στο κατά πόσο επηρεάζει η ομάδα αίματος την εξέλιξη της νόσου COVID-19 αναφέρθηκε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. 


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, οι συγκεκριμένες έρευνες κάνουν λόγο για μια μικρή προστασία και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει επανάπαυση.

«Σε σχέση με τη συζήτηση που έχει γίνει με την προστασία που προσφέρει η ομάδα αίματος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα στοιχεία μιλάνε για μια μικρή προστασία από τη μόλυνση μόλις 10% των ανθρώπων που έχουν ομάδα αίματος 0. Οπότε οι άνθρωποι που έχουν ομάδα αίματος μηδέν να μην θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ποια ομάδα αίματος είναι πιο ευάλωτη στον κορονοϊό
Νέες έρευνες που συσχετίζουν την ομάδα αίματος με τον κίνδυνο από κορονοϊό είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και ήρθαν να προστεθούν σε ανάλογες μελέτες που είχαν διενεργηθεί και κατά την προηγούμενη φάση της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη.

Το σύνολο των ερευνών φαίνεται πως συμφωνούν στο ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό. Ωστόσο δεν διαπιστώνεται ανάλογη ομοφωνία ως προς το ποιοι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν με σοβαρά κλινικά συμπτώματα, παρότι για τις τρεις έρευνες, η ομάδα αίματος Α εντάσσεται στις πλέον ευάλωτες.

 

 

Οι καπνιστές κινδυνεύουν δύο φορές περισσότερο να νοσήσουν από κορονοϊό

Σοβαρή προειδοποίηση προς τους καπνιστές ως προς τον κίνδυνο να μολυνθούν από κορονοϊό, απηύθυνε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.
Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε σήμερα στην Ελλάδα, με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη να ανακοινώνει 667 νέα περιστατικά.


Από τα νέα περιστατικά, 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.

Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης απηύθυνε έκκληση στους νέους 18 με 40 ετών να προσέχει ιδιαιτέρα, να χρησιμοποιεί μάσκα και να αποφεύγει τον συγχρωτισμό με αγνώστους, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στους καπνιστές.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως τις τελευταίες ημέρες, το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι επιδημιολογική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών σε ποσοστό 60-70% περισσότερο από το αναμενόμενο.


Ακόμη, επεσήμανε πως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας ήρθε στην καλύτερη χρονική στιγμή, δηλαδή λίγο πριν την άφιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κορονοϊός είναι ένας ακόμη παράγοντας ώστε ένας άνθρωπος να μην αρχίσει το κάπνισμα, ενώ ταυτόχρονα, οι καπνιστές θα πρέπει να μένουν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, στη συνέχεια, ο ειδικός τόνισε ότι όσοι καπνίζουν θα πρέπει να το περιορίσουν, καθώς έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από COVID-19, ή να το κόψουν εντελώς.

 

 

Πληροφορίες από sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Που θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδεςΕλλάδα

Η κακοκαιρία που εκδηλώνεται στη νότια νησιωτική χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις, θα συνεχιστεί και σήμερα Τετάρτη (21-10-2020), ενώ εξασθένηση ...

Ξεκινά η δίκη για το φόνο του Ζακ Κωστόπουλου - Για θανατηφόρα σωματική βλάβη οι έξι κατηγορούμενοιΕλλάδα

Οι συνθήκες του αποτρόπαιου θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου έρχονται στο προσκήνιο καθώς σήμερα έχει προσδιοριστεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη των έξι κατηγ...

Διακοπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Η πρόεδρος αμφισβήτησε την εισαγγελική πρότασηΕλλάδα

Διεκόπη πριν από λίγο η δίκη της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρόταση της καθώς έκανε λόγο για λευκά ποινικά μητρώα, αλλά, όπως σημείωσε...

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πιθανότατα αύριο η απόφαση για τις αναστολές για το θέμα της έκτισης των ποινώνΕλλάδα

Η στάθμιση που θα κάνει το δικαστήριο για κάθε έναν από τους καταδικασθέντες σε πρόσκαιρες καθείρξεις για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση την βαρύτητα των πράξεων κα...

Ν. Κεραμέως: Μόλις το 0,2% των σχολείων και το 0,3% των σχολικών τμημάτων είναι κλειστά λόγω κορονοϊούΕλλάδα

Μόλις το 0,2% των σχολείων και το 0,3% των σχολικών τμημάτων είναι κλειστά λόγω κορονοϊού, σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖ...

Κλιμάκωση: Η Άγκυρα βγάζει και γεωτρύπανο στην αν. Μεσόγειο – Πού βρίσκεται το Oruc ReisΕλλάδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet o ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε: «συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα βγάζουμε την ακτινογραφία τ...