ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μείωση συντελεστή ΦΠΑ εστίασης στο 13% από 1η Απριλίου ζητεί ο ΣΕΤΕ

Η αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης οδήγησε  σε πτώση κατά 37% του τζίρου του κλάδου του επισιτισμού στο διάστημα 2011/12, ενώ τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. ευρώ έναντι προϋπολογισθέντος 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών  Τουριστικών Επιχειρήσεων.
 
Ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι μια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Απριλίου θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων ΦΠΑ μόνο κατά 64 εκατ. ευρώ, αθροιστικά, για φέτος και το 2014, ενώ θα αυξήσει τον τζίρο του κλάδου κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον κατ’ έτος και θα αναπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από τις απολεσθείσες 50.000 θέσεις απασχόλησης. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε ότι τα απόλυτα επιβεβαιωμένα αυτά στοιχεία αποδεικνύουν τη λανθασμένη απόφαση της άνοιξης του 2011 της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να υποδείξει την αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης ως μέτρου που θα απέφερε 700 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Επίσης, συμπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων εστίασης, η απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα νέων εργαζομένων, καθώς και μεγάλο κοινωνικό και δημοσιοοικονομικό κόστος που επήλθε λόγω μείωσης των εσόδων ΙΚΑ και φόρου εισοδήματος. Σήμερα, επεσήμανε, δεν υπάρχει άλλη λύση από την επαναφορά του συντελεστή στο 13% από την 1η Απριλίου 2013. Ο κ. Ανδρεάδης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει τα πάντα στη συνάντηση με την τρόικα την Πέμπτη, ώστε να διορθωθεί άμεσα το σοβαρό αυτό λάθος και να υιοθετηθεί ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου το πρώτο ουσιαστικό αναπτυξιακό μέτρο για τον τουρισμό, την οικονομία και την απασχόληση στη χώρα.
Στο μεταξύ, εντάσσονται και τα παραδοσιακά καταλύματα όλων των κατηγοριών και τάξεων κάτω των 100 κλινών στο πρόγραμμα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειακών Προγραμμάτων. Σε συνέχεια του αιτήματος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος προς το υπουργείο Ανάπτυξης για την ένταξη και των παραδοσιακών καταλυμάτων όλων των κατηγοριών καθώς και όλων των ξενοδοχείων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να υπαχθούν στα προγράμματα Leader, στους δικαιούχους προγραμμάτων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Περιφερειακών Προγραμμάτων, υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη απόφαση τροποποίησης του οδηγού του προγράμματος. Σύμφωνα με την απόφαση, εντάσσονται στις κατηγορίες επιχειρήσεων που μπορεί να επιχορηγηθούν από το πρόγραμμα και οι ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια όλων των κατηγοριών και τάξεων δυναμικότητας κάτω των 100 κλινών. Επίσης, τα κριτήρια διαχωρισμού ΟΠΑΑΧ δεν έχουν εφαρμογή για τις τουριστικές επιχειρήσεις στις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας έτσι ώστε τα ξενοδοχεία των περιφερειών αυτών να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από αυτό προϋποθέσεις. Παράλληλα, δόθηκε προθεσμία υποβολής των προτάσεων από τους ενδιαφερομένους μέχρι τις 10 Μαΐου.
Εξάλλου, κατόπιν των αρχαιρεσιών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό της συμβούλιο.
Πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ επανεξελέγη ο κ. Μάριος Τριβυζάς. Επιπροσθέτως, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι γενικοί διευθυντές των ξενοδοχείων Μακεδονίας - Θράκης διαπίστωσαν ότι οι ενδείξεις για τις κρατήσεις των δωματίων στα ξενοδοχεία που διευθύνουν τους θερινούς μήνες του 2013 είναι εξαιρετικά θετικές. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών των ξενοδοχείων Μακεδονίας - Θράκης Παναγιώτης Ζελελίδης υπογράμμισε ότι οι θετικές προοπτικές εντάσσονται και στις εκτιμήσεις των ξένων ταξιδιωτικών πρακτόρων που βλέπουν συνολική αύξηση, η οποία μπορεί να ανέλθει και στο 15 %.
 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης

 Γκέκρο Μασκαρά, Τσικνοπέμπτη!Ελλάδα

Για όσους βρίσκονται η θα βρεθούν στην Αθήνα, αρχίζουν σήμερα Τσικνοπέμπτη οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων σε μια προσπάθεια να αλλάξει το βαρύ κλίμα στην πρωτεύουσα ...

Ανησυχητική μείωση των γεννήσεωνΕλλάδα

  Σε μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα και το οποίο φαίνεται να έχει άμεση συνάρτηση με την οικονομική κρίση αναδεικνύεται το δημογραφικό. Οι εκτιμήσεις των ειδικών γιατρών κάνουν λόγ...