ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Australian Open Live: Προβάδισμα με 2-0 σετ για τον Τζόκοβιτς επί του Τσιτσιπά

Μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του ο Ελληνας πρωταθλητής

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τον Στέφανο Τσιτσιπά, με τον Ελληνα πρωταθλητή να μπαίνει στο κορτ του Ροντ Λάιβερ Αρίνα στις 10.30 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ελλάδος, για να αντιμετωπίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Αυστραλιανού Οπεν στη Μελβούρνη, και εδώ θα παρακολουθήσετε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:
LIVE

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 7-6 (4), 3-2. Αν και προσπαθεί ο Στέφανος να ανεβάσει το παιχνίδι του στο επίπεδο του πολύπειρου Σέρβου, ο Τζόκοβιτς φαίνεται να έχει την απάντηση σε ό,τι προσπαθεί ο Ελληνας. Ένα ακόμη λαβ γκέιμ για τον Τζόκοβιτς που θέλει άλλα τρία γκέιμ για το τρόπαιο πια.

13:05
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 7-6 (4), 2-2. Ξαναβρίσκει τον καλό του εαυτό ο Τσιτσιπάς ανταποκρινόμενος στην πίεση που του ασκεί ο Σέρβος, μεταφέροντας το παιχνίδι στην τελική γραμμή για να κουράσει περισσότερο τον Τζόκοβιτς. Ισορροπία και πάλι στο τρίτο σετ.

13:02
 

12:57
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 7-6 (4), 2-1. Πιο συγκεντρωμένος από τον ελαφρώς εκνευρισμένος Τσιτσιπά, ο Τζόκοβιτς περνά χτυπήματα στις διαγώνιες που ο Ελληνας αδυνατεί να αποκρούσει, για να πάρει τώρα ο Σέρβος το πάνω χέρι στο τρίτο σετ με το σερβίς του.

12:55
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 7-6 (4), 1-1. Απαντά ο Τζόκοβιτς με δικό του break στο σερβίς του Τσιτσιπά, φέρνοντας το τρίτο σετ στα ίσα χάρη κυρίως σε αλλεπάλληλα λάθη του Ελληνα που του αφαίρεσαν το πλεονέκτημα του σερβίς.

12:52
 

12:45
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 7-6 (4), 0-1. Ο Στέφανος καταφέρνει επιτέλους να σπάσει το σερβίς του Τζόκοβιτς, για πρώτη φορά στο ματς, εκμεταλλευόμενος το δεύτερο break point στο γκέιμ αυτό για να πάρει προβάδισμα στο τρίτο σετ. Σημείο καμπής για τον αγώνα;

12:45
 

Τώρα ο Σέρβος ξεκινά από τη θέση του σερβίς το τρίτο σετ, που μπορεί να του χαρίσει και το τρόπαιο.

12:40
 

Αδημονεί το κοινό στις εξέδρες μετά το τέλος του δεύτερου σετ, καθώς ο Τζόκοβιτς είχε πάει στα αποδυτήρια και άργησε κάπως να επιστρέψει.

12:39
 

12:36
 

Σε αυτό το δεύτερο σετ ο Τσιτσιπάς εμφανίστηκε πολύ πιο συγκεντρωμένος, ταιριάζοντας το δικό του παιχνίδι στις αδυναμίες του Τζόκοβιτς, που σχετίζονται με την ταχύτητα και το ανέβασμα στο φιλέ.

Έτσι έδειξε διατεθειμένος να πιέσει τον Σέρβο με περισσότερα βαθιά χτυπήματα στην ευθεία, καθώς το 50% των forehands στο δεύτερο σετ ήταν προς την τελική γραμμή έναντι μόλις 25% στο πρώτο σετ, όταν τα τρία τέταρτα των forehands του Τσιτσιπά πήγαιναν διαγώνια.

Ωστόσο ο Σέρβος διατηρεί το προβάδισμα στο σερβίς του, με τον Έλληνα να είναι συχνά ανίκανος να απαντήσει στα έξυπνα χτυπήματα του αντιπάλου του και να παίζει πολλές φορές στο όριο ώστε να τον πιέσει.

Ύστερα από πλέον της μιάμισης ώρας παιχνιδιού ο Τζόκοβιτς παρουσιάζεται ανώτερος και θα πρέπει να συμβούν πολλά εκπληκτικά για να αλλάξουν οι ισορροπίες και να έχει ελπίδα για το τρόπαιο ο Τσιτσιπάς. Το ματς πάντως δεν είναι για 3-0.

12:35
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 7-6. Ο Τζόκοβιτς εκμεταλλεύτηκε τα λάθη στις επιστροφές του Έλληνα και πήρε και το δεύτερο σετ με σκορ 7-4 στο τάι μπρέικ. Ο εκνευρισμός του Τσιτσιπά στο τέλος του τάι μπρέικ ήταν χαρακτηριστικός. Το 2-0 σετ φαντάζει δύσκολο να ανατραπεί, αλλά τίποτε δεν αποκλείεται.

12:33
 

Με προβάδισμα του Τζόκοβιτς 4-2 στο τάι μπρέικ πήγαν οι δύο παίκτες στην αλλαγή πλευράς.

12:29
 

12:24
 

Πρώτος θα σερβίρει στο τάι μπρέικ ο Τσιτσιπάς.

12:23
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 6-6. Το δεύτερο σετ πάει σε τάι μπρέικ, αφού κανείς δεν κατάφερε να σπάσει το σερβίς του αντιπάλου του. Στο γκέιμ αυτό ο Τζόκοβιτς ήταν σαφώς ανώτερος του Τσιτσιπά, θυμίζοντας την εικόνα στο πρώτο σετ.

12:22
 

Είναι τόσος ο θόρυβος από την εξέδρα στον αγώνα, ώστε η διαιτητής έκανε ειδική έκκληση για ησυχία κυρίως στο διάστημα ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο σερβίς των παικτών.

12:19
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 5-6. Σαρωτικός στο σερβίς του ο Τσιτσιπάς, πήρε ξανά προβάδισμα με 6-5 στο δεύτερο σετ με λαβ γκέιμ, αφού δεν επέτρεψε σε καμία περίπτωση στον αντίπαλό του να αντιδράσει - μια αντεστραμμένη εικόνα από τα service games του Τζόκοβιτς κατά το πρώτο σετ.

12:18
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 5-5. Αν και βρέθηκε στον ένα πόντο από την κατάκτηση του σετ, που ήταν και το πρώτο του break point, ο Τσιτσιπάς τελικά υπέκυψε στο σερβίς του Τζόκοβιτς που ισοφάρησε στέλνοντας το σετ στα 7 νικηφόρα. Χάθηκε έτσι μια μεγάλη ευκαιρία για τον Έλληνα να ισοφαρήσει στα σετ.

12:14
 

12:07
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 4-5. O Τζόκοβιτς δυσκολεύτηκε πολύ στο σερβίς του Τσιτσιπά, που πήρε και δύο ακόμη άσους και θα προσπαθήσει τώρα να σπάσει το σερβίς του Σέρβου ώστε να κατακτήσει το δεύτερο σετ. Η απόδοση του Έλληνα άσου φαίνεται ότι συνεχίζει να ανεβαίνει όσο περνά η ώρα.

12:06
 

Τζόκοβιτς- Τσιτσιπάς 6-3, 4-4. Ο Σέρβος σταρ αντιπαρέρχεται τις βαθιές μπαλιές που επιχειρεί ολοένα και περισσότερο ο Τσιτσιπάς και κρατά το σερβίς του, αν και με όχι τόσο πειστικό τρόπο πλέον όπως έκανε κατά το πρώτο σετ.

12:03
 

11:57
 

Τζόκοβιτς- Τσιτσιπάς 6-3, 3-4. Σημαντική η επικράτηση εδώ του Έλληνα τενίστα, που κράτησε με... νύχια και με δόντια το σερβίς του για να προηγηθεί ξανά. Μια από τις βολές στα άκρα από τον Τσιτσιπά ήταν τόσο δυναμική ώστε ο Τζόκοβιτς έπεσε στο έδαφος μετά το (αποτυχημένο) του χτύπημα, προξενώντας πρόσκαιρη ανησυχία στις εξέδρες, πριν σηκωθεί για να συνεχίσει κανονικά τον αγώνα υπό τις ιαχές «Νόλε-Νόλε».

11:55
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 3-3. Ανταποκρίνεται ο Τζόκοβιτς στην πίεση που προσπαθεί να του ασκήσει ο 24χρονος αντίπαλός του και παίρνει το γκέιμ για να διατηρήσει την ισορροπία σε αυτό το δεύτερο σετ.

11:50
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 2-3. Ύστερα από ένα ισορροπημένο γκέιμ στο σερβίς του Τσιτσιπά, ο Έλληνας τενίστας κατάφερε να ανακτήσει το προβάδισμα επιτυγχάνοντας να κουράσει του Τζόκοβιτς στέλνοντάς τον δεξιά-αριστερά στην τελική γραμμή, για το 3-2.

11:44
 

11:42
 

Η καλά οργανωμένη εξέδρα των Σέρβων στη Ροντ Λάιβερ Αρίνα έχει ως τώρα καταφέρει να εξισορροπήσει τον θόρυβο που κάνουν οι σαφώς υπεράριθμοι υποστηρικτές του Τσιτσιπά, δεδομένης και της έως τώρα εξέλιξης του τελικού στη Μελβούρνη.

11:41
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 2-2. Παρά τη σαφώς ανοδική πορεία του Τσιτσιπά, ο Τζόκοβιτς κρατά το σερβίς του. Πλέον βλέπει τον Έλληνα αντίπαλό του να του αμφισβητεί την υπεροχή στα service games του, και ποντάρει περισσότερο στις βαθιές μπαλιές που κρατούν τον Τσιτσιπά μακριά από το φιλέ, ενώ έκλεισε το γκέιμ με τον τέταρτό του άσο.

11:38
 

11:35
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 1-2. Λαβ γκέιμ (50-0) για τον Τσιτσιπά, που σφράγισε την επικράτησή του με ένα αριστουργηματικό drop shot αφήνοντας... αδιάβαστο τον Τζόκοβιτς για να πάρει ξανά το προβάδισμα σε αυτό το δεύτερο σετ.

11:33
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 1-1. Δεν δυσκολεύεται ο Σέρβος να κρατήσει το σερβίς του και να ισοφαρίσει στην αρχή αυτού του δεύτερου σετ στη Μελβούρνη, χωρίς να αφήσει περιθώριο ούτε για έναν ποντο στον Τσιτσιπά.

11:30
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3, 0-1. Με υπερένταση ο Τσιτσιπάς ξεκινά το δεύτερο σετ παίρνοντας το πάνω χέρι, χάρη σε σερβίς που θα έκαναν τον συνεργάτη του και βετεράνο τενίστα, Μαρκ Φιλιππούση (γνωστό και ως Σκουντ από το δυναμικό του σερβίς), υπερήφανο.

11:28
 

Σε αυτό το πρώτο σετ ο Στέφανος έδειχνε αρκετές φορές ανήμπορος να απαντήσει σε κάποια πολύ ισχυρά forehands του Τζόκοβιτς, που τον υποχρεώνουν σε λάθη.

Από την άλλη πλευρά ο Τσιτσιπάς φαίνεται κάπως πιο άνετος όταν ανεβαίνει στο φιλέ, και πρέπει να προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί όσο του επιτρέπουν οι βαθιές μπαλιές που προτιμά ο μεγάλος του αντίπαλος.

Ως τώρα, ενώ τα service games του Τσιτσιπά είναι… ντέρμπι, όταν είναι η σειρά του Τζόκοβιτς να σερβίρει δεν αμφισβητείται.

Βεβαίως ένας τελικός σε τουρνουά του Γκραν Σλαμ είναι μακρά υπόθεση, και το αρχικό προβάδισμα σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί και το τελικό αποτέλεσμα όπως θυμάται και ο Τσιτσιπάς αφότου είδε το 2-0 επί του Τζόκοβιτς στον τελικό στο Παρίσι πρόπερσι να καταλήγει σε ήττα με 3-2 από τον Σέρβο.

11:25
 

11:24
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 6-3. Ο Σέρβος κατακτά το πρώτο σετ με σχετική άνεση, χτιζοντας πάνω στο μπρέικ που έκανε στο δεύτερο service game του Τσιτσιπά και εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τα στοχευμένα του σερβίς και forehands. Πάντως στα τελευταία γκέιμ ο Έλληνας εμφανίζεται σχετικά βελτιωμένος.

11:23
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 5-3. Στο πιο πειστικό του γκέιμ ως τώρα ο Τσιτσιπάς σέρβιρε δυναμικά και απέτρεψε προς το παρόν την κατάκτηση του πρώτου σετ από τον Τζόκοβιτς, που τώρα θα σερβίρει για το σετ.

11:20
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 5-2. Χωρίς προβλήματα και με τον δεύτερό του άσο στο παιχνίδι ο Σέρβος πήρε ένα ακόμη service game και βρίσκεται ένα βήμα από την κατάκτηση του πρώτου σετ στον τελικό. Με 70% στο σερβίς του ο Νόλε έχει πολύ πιο αποτελεσματικά χτυπήματα, έναντι 55% στο σερβίς του Τσιτσιπά.

11:17
 

11:15
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 4-2. Αυτή το φορά το δυναμικό σερβίς του Στέφανου τού χάρισε το έκτο γκέιμ, που ολοκληρώθηκε με τον τέταρτό του άσο στο ματς.

11:12
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 4-1. Προσηλωμένος στο τεχνικό του πλάνο, με πίεση στα backhands του Τσιτσιπά, ο Νόλε παίρνει χωρίς προβλήματα σαφές προβάδισμα για την κατάκτηση του πρώτου σετ στη Μελβούρνη.

11:07
 

11:06
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 3-1. Ο Σέρβος κάνει το πρώτο μπρέικ στο ματς, και μάλιστα με double fault του Τσιτσιπά, ύστερα από ένα προβληματικό service game για τον Έλληνα άσο.

11:05
 

Ξεσήκωσε τις κερκίδες το ράλι των 25 χτυπημάτων από τους δύο φιναλίστ στο σερβίς του Τσιτσιπά, με το οποίο ο Έλληνας τενίστας ισοφάρησε 15-15 στο τέταρτο γκέιμ του τελικού.

11:01
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 2-1. Ο Σέρβος με ακρίβεια... κομπιούτερ κατέγραψε μια σαρωτική επικράτηση στο τρίτο γκέιμ από τη θέση του σερβίς χωρίς να αφήσει τον Τσιτσιπά να πάρει ανάσα. Το διάλειμμα μεταξύ των γκέιμ θα είναι απαραίτητο για την αυτοσυγκέντρωση του 24χρονου Έλληνα.

10:59
 
Με υπερένταση ο Τσιτσιπάς κράτησε το σερβίς του, για το 1-1 (φωτ.: Reuters)

 

10:57
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 1-1. Ο Ελληνας τενίστας απαντά όχι μόνο στο πρώτο γκέιμ που πήρε ο αντίπαλός του αλλά και στα δύο μπρέικ πόιντς που είχε ο Νόλε απειλώντας με το 2-0.

10:56
 

Βασικός στόχος τώρα του Στέφανου είναι να κρατήσει το σερβίς του, έναντι του σαρωτικού στους πρώτους πόντους Τζόκοβιτς.

10:52
 

Τζόκοβιτς-Τσιτσιπάς 1-0. Πολύ δυναμικό ξεκίνημα για τον Σέρβο, που έχασε μόνο έναν πόντο στο πρώτο του σέρβις γκέιμ, ποντάροντας στο ισχυρό του σερβίς.

10:50
 

Πρώτο σερβίς για τον Τζόκοβιτς, κι ο τελικός στη Μελβούρνη ξεκινά.

10:46
 

Ο δεύτερος τελικός σε τουρνουά Γκραν Σλαμ στην καριέρα του κορυφαίου Ελληνα τενίστα όλων των εποχών τον φέρνει ξανά αντιμέτωπο με τον Σέρβο, όπως και στο Ρολάν Γκαρός το 2021 όπου ο «Νόλε» είχε ανατρέψει το προβάδισμα με 2-0 του Στέφανου για να επικρατήσει με 3-2.

Φέτος η πρόκληση είναι τεράστια και για τους δύο: Ο μεν Τσιτσιπάς προσπαθεί να κατακτήσει το πρώτο τουρνουά του Γκραν Σλαμ της καριέρας του και με αυτό να σκαρφαλώσει για πρώτη φορά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης της ΑΤΡ, ο δε Τζόκοβιτς θέλει να κατακτήσει τον 22ο του τίτλο Γκραν Σλαμ για να ισοφαρίσει τον… αιώνιο αντίπαλό του Ράφα Ναδάλ που τον έχει ξεπεράσει.

Επίσης ο Σέρβος σταρ επιδιώκει να σπάσει το ρεκόρ των περισσότερων κατακτήσεων του Οπεν της Μελβούρνης, φτάνοντας τις 10, και να επιστρέψει στο νούμερο 1 της κατάταξης όπου έχει ήδη το ρεκόρ παραμονής με 373 εβδομάδες.

Καθένας από τους δύο τενίστες μπαίνει στο κορτ σήμερα με τα δικά του όπλα. Η νεανική ορμή του 24χρονου Ελληνα αντιπαρατίθεται στην αντοχή και σπιρτάδα του πολύπειρου Σέρβου, σε μια μάχη δύο αήττητων ως τώρα φέτος παικτών (11 νίκες ο Τζόκοβιτς, 10 ο Τσιτσιπάς).

Η προϊστορία στις αναμετρήσεις μεταξύ των δύο φίλων είναι σαφώς υπέρ του 35χρονου, που έχει 10 νίκες έναντι δύο του Τσιτσιπά.

Στην εξίσωση βεβαίως σήμερα μπαίνουν και οι θαυμαστές του Τσιτσιπά, που δεν είναι μόνο οι Έλληνες της Αυστραλίας αλλά και αρκετοί άλλοι… και άλλες. Ο δε Τζόκοβιτς έχασε αρκετούς φίλους με τα περυσινά του καμώματα, όταν προσπάθησε να παίξει ανεμβολίαστος στο τουρνουά για να φύγει τελικά κακήν-κακώς από την Αυστραλία.

10:45
 

Τζόκοβιτς και Τσιτσιπάς βγήκαν στο κορτ και προθερμαίνονται μπροστά σε εξαιρετικά εκδηλωτικούς φίλους του τένις στη Ροντ Λάιβερ Αρίνα.

10:45
 

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στη Μελβούρνη επέτρεψε πλέον το άνοιγμα της συρόμενης οροφής του γηπέδου.

10:45
 
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
 

Διαβάστε επίσης

Ομόφωνη απόφαση για διακοπή της Super League 2 μετά το «ψαλίδι» Αυγενάκη στα χρήματα από το ΣτοίχημαΑθλητικά

Την απόφαση να διακοπεί το πρωτάθλημα της Super League 2 πήραν οι ομάδες της Λίγκας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «ψαλίδι» από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στα χρήμ...

Αντίδραση της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ για την κατάσταση στον Άγιο ΚοσμάΑθλητικά

Συνήλθε σήμερα έκτακτο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ μετά από αίτημα του μέλους κ. Μελαχρινού Παναγιώτη που αποδέχθηκε αμέσως η προέδρος, Σοφία Σακοράφα, με αφορμή την προφορική ενημέρωση που έλαβε...

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στην ιστορία του τένις, 18ος ο Τσιτσιπάς, στην κορυφή ο ΤζόκοβιτςΑθλητικά

Στην 18η θέση της κατάταξης με τους αθλητές που έχουν εισπράξει στα περισσότερα χρήματα στην ιστορία του τένις, βρίσκεται ο Στέφανος Τσιτσιπάς με 23.655.204 δολάρια.    Τη σχετική ...

Τραγωδία στο Αργολικό ποδόσφαιρο: Κατέληξε 46χρονος ποδοσφαιριστής που υπέστη ανακοπή στο γήπεδο του ΔρεπάνουΑθλητικά

Ο άτυχος άνδρας, που είναι επαγγελματίας στον χώρο των τουριστικών ειδών με κατάστημα στο παλιό Ναύπλιο, κατέρρευσε αργά το απόγευμα στο γήπεδο του Δρεπάνου, κατά τη διάρκεια του α...

Τζόκοβιτς σε Τσιτσιπά: «Σίγουρα αυτός δεν ήταν ο τελευταίος σου τελικός» -Τι είπε για Ελλάδα, Σερβία Αθλητικά

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατέκτησε το 10ο Australian Open της καριέρας του και 22ο Grand Slam της καριέρας του. Ο Σέρβος τενίστας κατάφερε να «λυγίσει» με 3-0 τον Στέφανο Τσιτσιπά (Νο3) σ...