ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σήμερα... κληρώνει για το EURO 2024

 Πενήντα τρεις (53) ομάδες, ανάμεσά τους και η εθνική Ελλάδας, θα μπουν σήμερα (9/10) στην κληρωτίδα της UEFA, προκειμένου να μάθουν τους αντιπάλους τους στην προκριματική φάση του Euro 2024, στην κλήρωση που είναι προγραμματισμένη (13:00) να γίνει στο εκθεσιακό κέντρο Festhalle της Φρανκφούρτης, όπου θα προκύψουν δέκα όμιλοι.

 Μία τελετή, στη σκηνή της οποίας θα βρεθούν, για να βοηθήσουν, «αστέρες» του παρελθόντος (Γιούργκεν Κλίνσμαν, Καρλ-Χάιντς Ρίντλε, Τζιανλούκα Τζαμπρότα και Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, όλοι φιναλίστ του Euro), ενώ η Λένα, νικήτρια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision με τη Γερμανία το 2010, θα παρουσιάσει το τελευταίο τραγούδι της "Looking for Love".

 Εκτός κλήρωσης Γερμανία και Ρωσία
 Η Γερμανία, ως διοργανώτρια της τελικής φάσης του τουρνουά, προκρίνεται αυτόματα και ως εκ τούτου δεν συμμετέχει στην κλήρωση, όπως και η Ρωσία, μετά την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA της 28ης Φεβρουαρίου 2022, η οποία επιβεβαιώθηκε περαιτέρω από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο στις 15 Ιουλίου 2022 και προβλέπει τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας και των συλλόγων της χώρας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

* Από την κλήρωση θα προκύψουν δέκα όμιλοι: επτά όμιλοι των πέντε ομάδων (1-7) και τρεις όμιλοι των έξι ομάδων (8-10). Οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας.
* Οι αναμετρήσεις των ομίλων παίζονται σύμφωνα με το ημερολόγιο αγώνων των ευρωπαϊκών προκριματικών από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2023.
* Οι δέκα νικητές και οι δέκα δεύτερες ομάδες των ομίλων προκρίνονται απευθείας στην τελική φάση. Οι υπόλοιπες τρεις θέσεις θα συμπληρωθούν με τις ομάδες που θα προκριθούν στα play-offs τον Μάρτιο του 2024, ενώ φυσικά τις 24 φιναλίστ συμπληρώνει η «οικοδέσποινα» Γερμανία.

 Τα γκρουπ δυναμικότητας
* Οι εθνικές ομάδες έχουν ήδη χωριστεί σε 7 γκρουπ δυναμικότητας. Οι 53 ομάδες που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση έχουν χωριστεί με βάση τη συνολική κατάταξη του UEFA Nations League 2022/23 που διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης:
Επικεφαλής Nations League: Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία
1ο: Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία
2ο: Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Ισραήλ, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Σερβία, Σκωτία, Φινλανδία
3ο: Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία, Αρμενία
4ο: Γεωργία, ΕΛΛΑΔΑ, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νήσοι Φερόε, Βόρεια Μακεδονία
5ο: Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα
6ο: Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν
*  Η διαδικασία της κλήρωσης θα αρχίσει από το γκρουπ νικητών της League Α στο UEFA Nations League και θα συνεχιστεί, κατά σειρά, μέχρι το 6ο γκρουπ δυναμικότητας.
*  Οι 4 νικητές της League A θα κληρωθούν στους ισάριθμους πρώτους στη σειρά προκριματικούς ομίλους, που θα αποτελούνται από πέντε ομάδες, επειδή θα δώσουν τους τελευταίους αγώνες του Nations League τον Ιούνιο του 2023.
* Οι ομάδες του 1ου γκρουπ θα κληρωθούν από τον 5ο έως τον 10ο προκριματικό όμιλο.
* Οι ομάδες των γκρουπ 2, 3, 4, 5 θα κληρωθούν από τον 1ο μέχρι τον 10ο προκριματικό όμιλο.
* Οι 3 ομάδες του γκρουπ 6 θα κληρωθούν από τον 8ο μέχρι τον 10ο προκριματικό όμιλο (οι συγκεκριμένοι όμιλοι θα αποτελούνται από 6 ομάδες).

 Περιορισμοί στην κλήρωση
* Κατόπιν αποφάσεων της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, δεν μπορούν να κληρωθούν στον ίδιο προκριματικό όμιλο τα εξής ζευγάρια: Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία-Ουκρανία, Γιβραλτάρ-Ισπανία, Κόσοβο-Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Κόσοβο-Σερβία.
* Μπορούν να κληρωθούν στον ίδιο όμιλο το πολύ δύο εθνικές ομάδες από χώρες, όπου υφίσταται βάσιμη πιθανότητα ακραίων καιρικών συνθηκών τον χειμώνα. Οι οκτώ χώρες: Λευκορωσία, Εσθονία, Νήσοι Φερόε, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Νορβηγία.
* Χώρες με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους τελούν υπό μερική εξαίρεση, καθώς μόνο ένα ζευγάρι εξ αυτών μπορεί να κληρωθεί στον ίδιο όμιλο:
Ισλανδία, Γιβραλτάρ, Πορτογαλία από/προς Αζερμπαϊτζάν
Κύπρος, Γεωργία, Ισραήλ από/προς Ισλανδία
Ανδόρα, Αγγλία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Ισλανδία, Μάλτα, Βόρεια Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σκωτία, Ισπανία, Ουαλία από/προς Καζακστάν
Σε περίπτωση που κληρωθούν στον ίδιο όμιλο περισσότερες από τις προβλεπόμενες στους περιορισμούς ομάδες, αυτομάτως τοποθετούνται στον επόμενο διαθέσιμο όμιλο.

 Oι καλεσμένοι της κλήρωσης των προκριματικών του EURO 2024
 Τέσσερις γνωστοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, όλοι τους φιναλίστ Euro στο παρελθόν, θα είναι στη σκηνή για να βοηθήσουν στην κλήρωση: ο Γιούργκεν Κλίνσμαν, ο Καρλ-Χάιντς Ρίντλε, ο Τζιανλούκα Τζαμπρότα και ο Ντεμέτριο Αλμπερτίνι.
 Η Λένα, νικήτρια του διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision το 2010, θα παρουσιάσει επίσης το τελευταίο τραγούδι της «Looking for Love».

 Οι ημερομηνίες
Οι αγωνιστικές στα προκριματικά του Euro 2024
23-25/03/2023: 1η αγωνιστική
26-28/03/2023: 2η αγωνιστική
16-17/06/2023: 3η αγωνιστική
19-20/06/2023: 4η αγωνιστική
07-09/09/2023: 5η αγωνιστική
10-12/09/2023: 6η αγωνιστική
12-14/10/2023: 7η αγωνιστική
15-17/10/2023: 8η αγωνιστική
16-18/11/2023: 9η αγωνιστική
19-21/11/2023: 10η αγωνιστική
21/3/2024: ημιτελικοί play-offs
26/3/2024: τελικοί play-offs
14/06/2024 Έναρξη τελικών του Euro 2024
14/07/2024 Τελικός Euro 2024

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Το συγκλονιστικό μήνυμα της ομάδας βόλεϊ της ΑΕΚ για την παιδική κακοποίηση Αθλητικά

Οι βολεϊμπολίστριες της ΑΕΚ ανάρτησαν πανό για την παιδική κακοποίηση πριν από την προπόνησή τους   Το δικό της μήνυμα κατά της παιδικής κακοποίησης έστειλε η ομάδα βόλεϊ γυναικών ...

Η παραίτηση δεν ήταν στο λεξιλόγιο του Αλέξανδρου Νικολαϊδη - Τα μετάλλια, η πολιτική και η οικογένειαΑθλητικά

    Δημήτρης Τυχάλας     «Της γενιάς μου βασιλιά, μην κατέβεις τα σκαλιά.   Πιες αθάνατο νερό να νικήσεις τον καιρό...»     Στις 17 Οκτωβρίου ο  Αλέξανδρος Νικολαΐδης  είχε τα γενέ...

Άρης και ΠΑΟΚ αποχαιρετούν τον Θεσσαλονικιό και "αρειανό" Αλέξανδρο ΝικολαΐδηΑθλητικά

Με αναρτήσεις τους στους λογαριασμούς στα Social Media, οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Άρης θέλησαν να στείλουν τα δικά τους συλλυπητήρια για τον αιφνίδιο θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. "Η χώρα...

Εφυγε από τη ζωή ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης - Η συγκλονιστική ανάρτηση τουΑθλητικά

Ο ελληνικός αθλητισμός πενθεί για τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ο δις αργυρός Ολυμπιονίκης του ταεκβοντό άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από μια σπάνια μορφή καρκίνου...

Στα 125 εκατ. ευρώ το τελικό κόστος για το νέο γήπεδο του ΠαναθηναϊκούΑθλητικά

Την στιγμή που το θέμα της δημοπράτησης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού την περιοχή του Βοτανικού έχει "τρέξει" με γοργούς ρυθμούς και πλησιάζει στην τελική ευθεία,...

Ο Τεντόγλου στην τελική τριάδα των υποψηφίων για τον κορυφαίο Ευρωπαίο αθλητήΑθλητικά

Ο Μίλτος Τεντόγλου συμπεριλαμβάνεται στην τελική τριάδα των υποψηφίων, οι οποίοι διεκδικούν τον τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου αθλητή για το 2022. Ο 24χρονος άλτης του μήκους, ο οπο...