ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για 5η φορά σε τελικό το «ζευγάρι» Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ

Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ "σφράγισαν" την παρουσία τους στον εφετινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2021/22, μετά τις προκρίσεις τους επί της Λαμίας και του Ολυμπιακού αντίστοιχα και θα αναμετρηθούν για 5η φορά στην Ιστορία τους στο καταληκτικό παιχνίδι της δεύτερης τη τάξει, μεγάλης διοργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι "πράσινοι" προκρίθηκαν για 30ή φορά σε τελικό του Κυπέλλου, μετρώντας 18 κατακτήσεις και 11 χαμένους τελικούς, ενώ ο ΠΑΟΚ φτάνει για 22η φορά στο τελευταίο παιχνίδι του Κυπέλλου, έχοντας συνολικά 8 τρόπαια και 13 χαμένους τελικούς. Το εντυπωσιακό, ωστόσο, για τον δικέφαλο του Βορρά, είναι το γεγονός πως προκρίθηκε για 5η φορά σε τελικά στα τελευταία 6 χρόνια, μετρώντας ένα τρομερό "4 στα 4" στις τελευταίες παρουσίες του (2017, 2018, 2019, 2021).

Στις προηγούμενες 4 φορές που αναμετρήθηκαν σε τελικό Κυπέλλου ο Παναθηναϊκός με τον ΠΑΟΚ, οι "πράσινοι" έγραψαν 3 κατακτήσεις έναντι μίας του ΠΑΟΚ, με την τελευταία μεταξύ τους μονοναχία να καταγράφεται το 2014, όταν το "τριφύλλι" επικράτησε με 4-1 στο ΟΑΚΑ, χάρις σε τρία γκολ του Μάρκους Μπεργκ κι ένα του Νίκου Καρέλη.

Αναλυτικά οι τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ σε τελικούς και οι σκόρερ:

 

ΣΕΖΟΝ     ΑΓΩΝΑΣ                  ΣΚΟΡ    ΣΚΟΡΕΡ
1954/55   Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ       2-0     24' Κουρτζίδης, 31' Πανάκης
1971/72   ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός       2-1     3', 89' Κούδας - 90' Παπαδημητρίου
1976/77   Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ       2-1     29' Παπαδημητρίου, 83' Βακάλης - 43' Τερζανίδης
2013/14   Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ       4-1     15', 50', 88' Μπεργκ, 54' Καρέλης - 70' πέν. Βούκιτς


Ο Τσόλακ έστειλε τον ΠΑΟΚ στον τελικό

Ο περσινός Κυπελλούχος ΠΑΟΚ είναι (μετά τον Παναθηναϊκό) ο δεύτερος φιναλίστ του εφετινού Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς έφυγε με ισοπαλία 1-1 απ’ το «Γ. Καραϊσκάκης» στον δεύτερο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση και στις... λεπτομέρειες, με το εκτός έδρας γκολ που σημείωσε ο Τσόλακ στο 109’!

Μετά από ένα τρομερό σε ένταση, πάθος κι ευκαιρίες ματς που έμεινε στο 0-0 στην κανονική διάρκεια, ο Ελ Αραμπί με εύστοχο πέναλτι στο 105’ έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, όμως στο φινάλε «μίλησε» ο Κροάτης φορ του ΠΑΟΚ που πέτυχε το γκολ της πρόκρισης, τέσσερα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυνατά κι έφτασε κοντά στο γκολ στο 11’, όταν από χαμηλή σέντρα του Ροντρίγκες από τα δεξιά, ο Τικίνιο μπήκε στην πορεία της μπάλας, αλλά την άγγιξε ελάχιστα και δεν μπόρεσε να την στείλει προς την εστία του Πασχαλάκη.

Ο ΠΑΟΚ «απάντησε» στις ευκαιρίες στο 24’, όταν από ωραία κυκλοφορία της μπάλας ο Σίντκλεϊ βρέθηκε σε θέση βολής και πλάσαρε λίγο άουτ απ’ το αριστερό δοκάρι του Βατσλίκ. Στο 26’ ο Μπουχαλάκης έπιασε ένα πολύ καλό σουτ έξω απ’ την περιοχή αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 28’ ο Μαντί Καμαρά πλάσαρε ελάχιστα άουτ.

Στο 41’ ο Μασούρας έχασε μοναδική ευκαιρία για να δώσει προβάδισμα στον Ολυμπιακό, όταν μπήκε μπροστά από τον Λύρατζη μετά το γύρισμα του Ροντρίγκες και πλάσαρε απ’ τη μικρή περιοχή, αλλά ο Πασχαλάκης απέκρουσε εντυπωσιακά, διατηρώντας το «μηδέν» στην εστία του.

Μετά το 70’ ο δεύτερος ημιτελικός «άναψε» για τα καλά. Πρώτα ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στο γκολ στο 72’ με τον Λύρατζη να παίρνει την ασίστ απ’ τον Ζίβκοβιτς (έκλεψε την μπάλα απ’ τον Σισέ) και να πλασάρει δυνατά, αναγκάζοντας τον Βατσλίκ σε καταπληκτική επέμβαση σε κόρνερ.

Στη συνέχεια πήρε... μπροστά ο Ολυμπιακός χάνοντας σερί ευκαιρίες μπροστά απ’ την εστία του Πασχαλάκη. Στο 74’ ο Μασούρας βγήκε ξανά σε τετ-α-τετ μετά από πάσα του Ροντρίγκες, πλάσαρε προ του Πασχαλάκη, όμως οι αμυντικοί του ΠΑΟΚ έδιωξαν πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Σισέ έκανε σέντρα από τα αριστερά κι ο Ροντρίγκες έπιασε μονοκόμματο σουτ στην κίνηση το οποίο έδιωξε εντυπωσιακά ο Πασχαλάκης.

Στο 78’ το φάουλ του Κούρτιτς πέρασε λίγο πάνω απ’ τα δοκάρια, ενώ στο 83’ ο Φελίπε Σοάρες λίγο έλειψε να σημειώσει ένα απίθανο γκολ βλέποντας τον Βατσλίκ μακριά απ’ την εστία του και πλασάροντας απ’ το κέντρο του γηπέδου, όμως ο Τσέχος γκολκίπερ έκανε πίσω βήματα και με εντυπωσιακό άλμα απέκρουσε εκπληκτικά!

Ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά και στο 85’ στο πολύ δυνατό σουτ του Μιτρίτσα από πλάγια θέση, ενώ στο 90’ πρώτα ο Ελ Αραμπί κι εν συνεχεία ο Εμβιλά δεν μπόρεσαν από πολύ κοντά να στείλουν την μπάλα στα δίκτυα του ΠΑΟΚ.

Μετά από ένα καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο, με τρομερό ρυθμό κι ένταση κι απ’ τις δύο ομάδες, οι δύο μονομάχοι μπήκαν στα... κόκκινα και στην παράταση. Στο 100ό λεπτό ο Αγκιμπού Καμαρά δεν μπόρεσε να πλασάρει σωστά από πλεονεκτική θέση, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει εύκολα ο Πασχαλάκης.

Στο 101’ ο Ελ Αραμπί ανατράπηκε απ’ τον Πασχαλάκη μέσα στην περιοχή, με τον Βαλεντίν Γκόμεθ να ειδοποιήθηκε απ’ τον VAR, για να προβεί σε field review. Μετά τον έλεγχο, ο Ισπανός ρέφερι έδειξε την εσχάτη των ποινών κι ο Ελ Αραμπί με εκτέλεση... α λα Πανένκα στο 105’ ευστόχησε, κάνοντας το 1-0 για τον Ολυμπιακό.

 

Ο ΠΑΟΚ δεν το παράτησε το ματς και στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου της παράτασης κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσα. Στο 109’ από ωραία προσπάθεια του Λύρατζη από τα δεξιά, ο Σβαμπ έβγαλε τη σέντρα προς τον Ολιβέιρα ο οποίος γύρισε με προβολή προς τον Τσόλακ, που ισοφάρισε με πλασέ σε 1-1.

Διαιτητής: Βαλεντίν Γκόμεθ Πιθάρο (Ισπανία)
Κίτρινες: Σισέ, Παπασταθόπουλος, Βαλμπουενά - Α. Ζίβκοβιτς, Ίνγκασον
Αποβολές Αουγκούστο (στο 105’ ενώ βρισκόταν στον πάγκο) 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά (111’ Κούντε), Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ρέαμπτσουκ, Μ. Καμαρά (61’ Καρβάλιο), Εμβιλά, Μπουχαλάκης (111’ Βρουσάι), Ροντρίγκες (75’ Αγκιμπού Καμαρά), Μασούρας (87’ Βαλμπουενά), Τικίνιο (75’ Ελ Αραμπί).

ΠΑΟΚ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Σίντκλεϊ, Αουγκούστο (89’ Σβαμπ), Κούρτιτς, Μπίσεσβαρ (46’ λ. τρ. Φελίπε Σοάρες, 105’ Τσόλακ), Α. Ζίβκοβιτς, Μουργκ (62’ Μιτρίτσα, 90’ λ.τρ. Τέιλορ), Άκπομ (72’ Ολιβέιρα).

 

 


Τελικό μετά από 8 χρόνια ο Παναθηναϊκός

Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για 30ή φορά στην Ιστορία του και πρώτη έπειτα από 8 χρόνια, προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός, καθώς επικράτησε (και) στον δεύτερο ημιτελικό της Λαμίας στο «Αθανάσιος Διάκος», αυτή τη φορά με 2-0 κι έκλεισε θέση για το καταληκτικό ματς της διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου στο ΟΑΚΑ, διεκδικώντας το 19ο τρόπαιό του στο θεσμό.

Με το προβάδισμα του 1-0 απ’ τον πρώτο αγώνα, ο Παναθηναϊκός πήρε την κατοχή της μπάλας απ’ τα πρώτα λεπτά, ψάχνοντας ένα γρήγορο γκολ και μόλις στο 7’ έφτασε κοντά στο προβάδισμα, όταν ο Παλάσιος επιχείρησε να αιφνιδιάσει από πολύ πλάγια τον Σαράνοβ, ο οποίος απέκρουσε εντυπωσιακά με τα ακροδάκτυλά του.

 

Στο 18’ ξανά ο Παλάσιος υποδέχθηκε την μπάλα έξω απ’ την περιοχή της Λαμίας, απέφυγε τον Σιμόν και πλάσαρε με το αριστερό, με την μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ από το αριστερό δοκάρι του Σαράνοβ.

Η Λαμία άρχισε να κλείνει καλύτερα τους χώρους στον άξονα μετά το 25’, δυσκολεύοντας το παιχνίδι και τη δημιουργία των «πράσινων», ενώ την ίδια ώρα έψαχνε ένα γκολ κυρίως μέσω των στατικών φάσεων.

Στο 42’, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός πήρε «κεφάλι» στο σκορ. Σε βαθιά μπαλιά του Ρούμπεν προς τον Φώτη Ιωαννίδη, ο Τζανετόπουλος δεν έκανε καλό υπολογισμό της μπάλας, ο 22χρονος φορ μπήκε «σφήνα» στη φάση κυνηγώντας τον στόπερ της Λαμίας, βγήκε μπροστά του και πλάσαρε από πλάγια θέση κάνοντας το 1-0 για τους «πράσινους». Αυτό ήταν το 6ο εφετινό τέρμα του Ιωαννίδη, ο οποίος έχει σκοράρει 4 φορές κόντρα στη Λαμία σε Super League και Κύπελλο Ελλάδας.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να ψάχνει το γκολ για να «καθαρίσει» μια και καλή την πρόκριση και το πέτυχε στο 58’, χάρις στο πείσμα του Αϊτόρ. Ο Ισπανός εξτρέμ πίεσε τον Σιμόν έξω απ’ την περιοχή της Λαμίας, του έκλεψε την μπάλα και την έδωσε στον Βιγιαφάνιες. Ο τελευταίος γύρισε αμέσως προς τον Παλάσιος μέσα στην περιοχή, με τον Αργεντινό να πλασάρει εύστοχα με το αριστερό κάνοντας το 2-0 για τους «πράσινους».

Στο 62’ από χαμηλή σέντρα του Προβυδάκη στο δεύτερο δοκάρι, ο Μπανγκουρά σκόραρε από κοντά, όμως το τέρμα του ακυρώθηκε ως οφσάιντ, έπειτα από την επιβεβαίωση κι από τον Πολωνό VAR, Πάβελ Πσκιτ. Στο 75’ η Λαμία έφτασε κοντά στο γκολ της τιμής, όμως το πλασέ του Μπεχαράνο, μπλόκαρε εντυπωσιακά ο Μπρινιόλι, ενώ στο 77’ ο γκολκίπερ των «πράσινων» μπλόκαρε σταθερά και την κοντινή κεφαλιά του Μπανγκουρά.

Στο 85’ ο Σαράνοβ είπε «όχι» στον Καρλίτος σε τετ-α-τετ στερώντας ακόμη ένα γκολ στους «πράσινους», ενώ δύο λεπτά αργότερα το πλασέ του Τζανδάρη πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Μπρινιόλι στην τελευταία φάση του αγώνα.
 
Διαιτητής: Ρόμπερτ Μάντεν (Σκωτίας)
Κίτρινες: Ταϊρόν, Μπεχαράνο - 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΛΑΜΙΑ (Τζιανλούκα Φέστα): Σαράνοβ, Σιμόν, Τζανετόπουλος, Λούκας, Προβυδάκης, Τζανδάρης, Ταϊρόν (68’ Νούνιες), Μπεχαράνο (86’ Γκέντσογλου), Σαραμαντάς, Ελευθεριάδης (58’ Μπανγκουρά, 86’ λ. τρ. Μανουσάκης), Μανούσος (68’ Καραμάνος). 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Βέλεθ (69’ Μαουρίσιο), Χουάνκαρ, Ρούμπεν (72’ Αλεξανδρόπουλος), Βιγιαφάνιες, Παλάσιος (69’ Σάντσες), Γκατσίνοβιτς, Αϊτόρ (63’ Βιτάλ), Ιωαννίδης (62’ Καρλίτος).

Διαβάστε επίσης

«Έφυγε» από τη ζωή ο Ίβιτσα ΌσιμΑθλητικά

Το ευρωπαϊκό, αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνούν από το πρωί της 1ης Μαΐου 2022 τον θάνατο του Ίβιτσα Όσιμ, άλλοτε προπονητή του Παναθηναϊκού, σε ηλικία 81 ετών. Ο γεννηθείς ...

Σαν σήμερα ο πρώτος αγώνας του Ολυμπιακού - Σε ποδηλατοδρόμιο, απέναντι σε ομάδα γαλλικού πλοίουΑθλητικά

Σαν σήμερα, περίπου ενάμιση μήνα μετά την ίδρυσή τους (10 Μαρτίου 1925), οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν τον παρθενικό τους αγώνα, φιλοξενώντας την ποδοσφαιρική ομάδα του  γαλλικού πολεμι...

Η ΕΠΟ θέλει τελικό Κυπέλλου με 50.000 φιλάθλους ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑΑθλητικά

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, με τις δύο ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες γι;α 5η φορά στην ιστορία τους. ...

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: Μηνυτήρια αναφορά κατά Τάκη Τσουκαλά για υποκίνηση οπαδικής βίας Αθλητικά

Οι εμετικοί χαρακτηρισμοί του γνωστού οπαδού της Θύρας 7, Τάκη Τσουκαλά, στην τηλεοπτική εκπομπή που παρουσιάζει, κατά του ΠΑΟΚ, των οπαδών του και συλλήβδην των Βορειοελλαδιτών λί...

Ο 9χρονος Λέανδρος σκόραρε και σήκωσε την Τούμπα στο πόδι – Συγκινητικές στιγμές στο ΠΑΟΚ – ΟλυμπιακόςΑθλητικά

Το πιο όμορφο γκολ που θα μπορούσε να μπει στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, το έβαλε ο 9χρονος Λέανδρος. Ο μικρός φίλαθλος του ΠΑΟΚ που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης έζησε τη μοναδική στιγ...