ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρεμιέρα στην Basket League με ντέρμπι

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του 30ου Πρωταθλήματος ΕΣΑΚΕ, της Basket League 2021-22, με την επιστροφή του Ολυμπιακού να δίνει άλλη αίγλη στο πρώτο τη τάξει ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ εν συγκρίσει με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το τζάμπολ της σεζόν έχει προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο (2/10), με 13 ομάδες να παίρνουν θέση. Οι αμφίρροπες «μάχες» των ντέρμπι «αιωνίων» είχαν λείψει στους Έλληνες φιλάθλους, οι οποίοι επιστρέφουν (κατά 80%) στις κερκίδες μετά την απαγόρευση εισόδου την περασμένη χρονιά, ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. 

Η πρώτη «μητέρα των μαχών» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό θα πραγματοποιηθεί την 8η αγωνιστική στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Εκτός από τον δευτεραθλητή της Α2, Ολυμπιακό, στα «μεγάλα σαλόνια» επιστρέφει και ο Απόλλων Πατρών. 

Ντέρμπι έβγαλε η κληρωτίδα στην πρεμιέρα, αυτό ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, την Κυριακή (3/10, 16:30). Ο νταμπλούχος 2021 και νικητής του Super Cup, Παναθηναϊκός αγωνίζεται στη Θεσσαλονίκη με αντίπαλο τον Άρη την Κυριακή (3/10, 20:00), ενώ υψηλό θέαμα και αγωνία μέχρι το φινάλε προβλέπεται στις αναμετρήσεις ΠΑΟΚ-Λαύριο (2/10, 17:00) και Περιστέρι-Προμηθέας Πατρών (2/10, 20:00). Το «μενού» της 1ης αγωνιστικής περιλαμβάνει επίσης τα ματς Απόλλων Πατρών-Ιωνικός Νικαίας (3/10, 17:00) και Λάρισα-Κολοσσός Ρόδου (2/10, 17:00). Ρεπό έχει ο Ηρακλής. 

ΤΩΝ ΡΟΥΛΑΣ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ, ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΒΕΛΟΝΑΚΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΖΑΡΚΑΔΗ & ΘΟΔΩΡΗ ΨΩΜΑ
 

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 

Η ΑΕΚ 

O ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ 

ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ 

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 

Ο ΠΑΟΚ 

Ο ΆΡΗΣ

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

Η ΛΑΡΙΣΑ

Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ 

Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ 

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ 


Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑΤΡΙΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός ξεκινά τη νέα αγωνιστική περίοδο με στόχο να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της περσινής σεζόν. Ο Δημήτρης Πρίφτης είναι ο νέος προπονητής του «τριφυλλιού», με τον 53χρονο τεχνικό να επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μία σπουδαία τετραετία στην Ούνικς Καζάν, την οποία οδήγησε στην επιστροφή στη Euroleague. Το μεταγραφικό καλοκαίρι ήταν αρκετά έντονο για τους νταμπλούχους, οι οποίοι διατήρησαν στο ρόστερ τους δύο από τα βασικά «γρανάζια» της περσινής σεζόν. Ο λόγος για τον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Νεμάνια Νέντοβιτς. Νέα συμβόλαια υπέγραψαν επίσης οι Λευτέρης Μποχωρίδης, Χάουαρντ Σαντ Ρος και Λεωνίδας Κασελάκης. Από εκεί και πέρα, στο έμψυχο δυναμικό του τριφυλλιού προστέθηκαν οι Κέντρικ Πέρι, Ντάριλ Μέικον (πέρσι στην ΑΕΚ), Οκάρο Γουάιτ (γνώριμος από το πέρασμά του από τον Άρη), Τζεχάιβ Φλόιντ (με θητεία σε Λάρισα και Προμηθέα Πάτρας), Τζέρεμι Έβανς, αλλά κι ο -διεθνής- Βασίλης Καββαδάς. Πολυετές συμβόλαιο με το «τριφύλλι» υπέγραψε επίσης ο Νίκος Χουγκάζ, ο οποίος όμως τη φετινή σεζόν θα αγωνιστεί ως δανεικός στον Ιωνικό.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το καλοκαίρι του 2021 θα μείνει στην Ιστορία για την απόφαση του Βασίλη Σπανούλη να βάλει τελεία στη λαμπρή καριέρα του και να παραδώσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού του Ολυμπιακού στον Γιώργο Πρίντεζη. Ο "Κill-Bill" ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας, με την Ευρώπη να υποκλίνεται στον πρώτο σκόρερ, πρώτο σε ασίστ, πρώτο στο σύστημα αξιολόγησης, πρώτο σε εύστοχες βολές, πρώτο σε κερδισμένα φάουλ όλων των εποχών στη Euroleague, ανάμεσα σε πολλά άλλα προσωπικά ρεκόρ, "Kill-Bill". Στην επιστροφή των «ερυθρόλευκων» στη Basket League, η απουσία του Σπανούλη επηρεάζει όχι μόνο την ομάδα του Πειραιά, αλλά και το ελληνικό πρωτάθλημα, όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια, όταν είχε «κρεμάσει τα παπούτσια του» ο τότε αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης. Η ομάδα του Πειραιά απέκτησε στη θέση του Βασίλη Σπανούλη τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, αφού ο τελευταίος μετά τη θητεία του στη Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν βρήκε συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Αντί του Τζένκινς αποκτήθηκε ο ανερχόμενος Τόμας Γουόκαπ στην περιφέρεια, ενώ ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» Γιώργος Μπαρτζώκας έχει από φέτος στη διάθεσή του και τον διεθνή γκαρντ Μιχάλη Λούντζη. Στη ρακέτα προστέθηκε ο πανύψηλος (2.21εκ.) Μουσταφά Φαλ. Ο νεαρός γκαρντ (2003) Ζεϊντ Μουόσα από την Κύπρο με καταγωγή από το Ιράκ θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού φέτος, όπως και ο νεαρός Σωτήρης Οικονομόπουλος, ενώ κυρίως στη Β ομάδα του Ολυμπιακού και στην Α2 αγωνίστηκε πέρυσι ο νεαρός Βασίλης Χρηστίδης. Ο αρχηγός Γιώργος Πρίντεζης, ο ηγέτης Κώστας Σλούκας, ο «παλιός» Κώστας Παπανικολάου, ο παίκτης «αποκάλυψη» της περυσινής σεζόν Σάσα Βεζένκοφ και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης αποτελούν τον ελληνικό κορμό της ομάδας του Πειραιά, ενώ στους «ερυθρόλευκους» παραμένουν οι ξένοι Χασάν Μάρτιν, Λιβιό Ζαν-Σαρλ και Σακίελ ΜακΚίσικ.


ΑΕΚ

Το φετινό καλοκαίρι προχώρησε σε πλήρες «λίφτινγκ» και θα εγκαινιάσει το νέο γήπεδο της, το "Olympic Hall" στα Άνω Λιόσια, το κλειστό γυμναστήριο που στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είχε φιλοξενήσει τα αθλήματα του τζούντο και της πάλης. Ο Στέφανος Δέδας, ρούκι στην Basket League, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από τη θητεία του σε Ρωσία, Τουρκία, Σλοβενία και Ισραήλ αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Από το περυσινό ρόστερ συνεχίζει μόνο ο αρχηγός Δημήτρης Μαυροειδής με όλους τους υπόλοιπους παίκτες να είναι νεοφερμένοι με εξαίρεση τον Μάνι Χάρις που επέστρεψε μετά την παρουσία την σεζόν 2017-18, που η Ένωση κατέκτησε το Basketball Champions League και το Κύπελλο Ελλάδας. Από εκεί και πέρα, επαναπατρίστηκαν οι Νίκος Παππάς και Γιώργος Μπόγρης, αποκτήθηκε ο Δημήτρης Φλιώνης και μαζί με τους Ανδρέα Πετρόπουλο και Παναγιώτη Φιλιππάκο θα αποτελέσουν τον ελληνικό κορμό των «κιτρινόμαυρων». Μαζί τους και οι 18χρονοι Κώστας Σαξιώνης και Μιχάλης Καρλής που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα. Για πρώτη φορά θα παίξουν στην ελληνική λίγκα ο Αμερικανός σέντερ Έρικ Γκρίφιν, ο Ισπανός γκαρντ Κίνο Κόλομ, ο Κολομβιανός γκαρντ Μπράιαν Ανγκόλα όπως και οι φόργουορντ Στέφαν Γέλοβατς από τη Σεβρία και Χουάν Βαουλέτ από την Αργεντινή.


ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Το Περιστέρι ανανέωσε τη συνεργασία με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο στην τεχνική ηγεσία κι εν συνεχεία προέβη σε ριζικές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό. Οι «κυανοκίτρινοι» φιλοδοξούν να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους τη νέα σεζόν στην Basket League και γι' αυτό προσέθεσαν στο ρόστερ τους παίκτες με εμπειρία τόσο από το πρωτάθλημα όσο κι από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Λίνος Χρυσικόπουλος, ο Δημήτρης Κατσίβελης, ο Δημήτρης Μωραΐτης και ο Γιανίκ Μορέιρα μετακόμισαν από το ΟΑΚΑ και την ΑΕΚ στο «Ανδρέας Παπανδρέου» δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για την ομάδα του Περιστερίου, το οποίο εμπιστεύτηκε ακόμη τρεις παίκτες που πέρσι αγωνίστηκαν στη χώρα μας. Ο Ίαν Μίλερ (πέρσι στον Προμηθέα Πάτρας), ο Τζος Χάγκινς (πέρσι στον Ηρακλή) και ο Τσαντ Μπράουν (πέρσι στο Μεσολόγγι) ξέρουν καλά τα... μυστικά της Stoiximan Basket League και μαζί με τον Έρικ ΜακΚρι θα είναι βασικά στελέχη του Περιστερίου τη νέα σεζόν. Εξάλλου, οι «πρίγκιπες της δυτικής όχθης» ανανέωσαν τη συνεργασία τους με τον Χρήστο Σαλούστρο και τον Τέραν Πέτεγουεϊ, αθλητές που πέρσι είχαν βασικό ρόλο στο "rotation".


ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

Ο Προμηθέας Πάτρας τερμάτισε στην 4η θέση της τελικής βαθμολογίας της Basket League την περασμένη σεζόν αποδεικνύοντας πως σταθεροποιείται στις ισχυρές δυνάμεις του πρωταθλήματος. Η ομάδα της Πάτρας κατέκτησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο τον πρώτο της τίτλο, το Super Cup. Έγινε παράλληλα η πρώτη ομάδα της περιφέρειας που έχει στην τροπαιοθήκη της πανελλήνιο τίτλο. Οι αλλαγές στον Προμηθέα της αγωνιστικής περιόδου 2021-22 άρχισαν από τον πάγκο καθώς μετά από την αποχώρηση του Μάκη Γιατρά, ο πολύπειρος Ισπανός Λουίς Κασιμίρο έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία των Πατρινών. Οι Δημήτρης Αγραβάνης, Χάρης Γιαννόπουλος και Τζεράι Γκραντ μαζί με αρκετούς νεαρούς που σταδιακά βρήκαν χρόνο και ρόλο στην πρώτη ομάδα, αποτελούν τη βάση για το νέο ρόστερ. Οι Πατρινοί επέλεξαν αθλητές που ξέρουν είτε την ομάδα όπως στην περίπτωση του αρχηγού Νίκου Γκίκα που επέστρεψε, είτε το ελληνικό πρωτάθλημα ποντάροντας στους Νίκο Ρογκαβόπουλο, Κέντρικ Ρέι και Αμπντούλ Γκάντι. Ευρωπαϊκή εμπειρία έχουν και οι άλλοι τρεις ξένοι που επελέγησαν. Ο σκόρερ Αϊζάια Μάιλς αγωνιζόταν στον Ισραήλ, ο σέντερ Ντάριο Χαντ έχει πολυετή παρουσία στα ιταλικά και γαλλικά γήπεδα ενώ η εξάδα συμπληρώνεται από τον Βέλγο γκαρντ Λόικ Σβαρτζ με πλούσια καριέρα στις ομάδες της πατρίδας του.


ΛΑΥΡΙΟ

Ο Χρήστος Σερέλης κρατά τα ηνία του Λαυρίου από το 2003 (18η σεζόν η φετινή), οδηγώντας την ομάδα στην καθιέρωση στην Basket League. Το Λαύριο έχει εξελιχθεί σε «φονέα των γιγάντων» και κοιτάζει ψηλά κάθε σεζόν. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο, οι «μεταλλωρύχοι» μετείχαν για πρώτη φορά στην Ιστορία τους στους τελικούς της Basket League και τερμάτισαν στη δεύτερη θέση της τελικής βαθμολογίας. Μετά την καλύτερη σεζόν της Ιστορίας του, το Λαύριο δίνει το «παρών» στη φάση των ομίλων του Basketball Champions League, ενώ τα όνειρα και οι φιλοδοξίες παραμένουν πολύ υψηλά για το ελληνικό πρωτάθλημα. και το Κύπελλο, με τον Χρήστο Σερέλη να συνεχίζει το σπουδαίο έργο του, θέλοντας να δώσει συνέχεια στις επιτυχίες της ομάδας. Εν συγκρίσει με πέρυσι, το Λαύριο διατήρησε στο ρόστερ του δύο από τους κύριους «μοχλούς», τους Βασίλη Μουράτο και Τάισον Κάρτερ. Νέο συμβόλαιο με τους περσινούς φιναλίστ του Πρωταθλήματος υπέγραψε κι ο Πέτρος Γερομιχαλός, παίκτης στον οποίο επίσης στηρίζει πολλά το τεχνικό επιτελείο της ομάδας. Σε ό,τι αφορά στις προσθήκες, ξεχώρισε η επιστροφή του Δημήτρη Κακλαμανάκη στην ομάδα που τον ανέδειξε, ενώ τα χρώματα των «Μεταλλωρύχων» θα φορούν επίσης δύο ξένοι που ξεχώρισαν πέρσι. Ο λόγος για τον Τζέρι Σμιθ (με θητεία σε Ήφαιστο Λήμνου και Λάρισα) και τον Κένι Γκόινς (πέρσι στον Κολοσσό). Υπό τις οδηγίες του Χρήστου Σερέλη θα αγωνίζονται επίσης οι Τζαβόν Μπλερ, Μάρκους Λιούις και Αλ Ουαζίντ Αμίνου, όπως επίσης δύο παίκτες με δυνατότητα να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη Stoiximan Basket League τα επόμενα χρόνια, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (ως δανεικός από τον Ολυμπιακό) και ο Αλφρέδος Αλέξανδρος Πιλάβιος.


ΗΡΑΚΛΗΣ

ο Ηρακλής "έχτισε" κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μία νέα ομάδα με ένα, όμως βασικό συστατικό από το τέλος της προηγούμενης. Τον προπονητή! Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος δημιούργησε μία ομάδα σχεδόν από μηδενική βάση -συνεχίζουν από την περασμένη σεζόν μόνο οι νεαροί Γιώργος Φίλλιος και Γιώργος Πετανίδης. Σε αυτήν έχουν θέση Έλληνες παίκτες που εξελίχθηκαν τα τελευταία χρόνια και είναι σε ιδιαίτερα παραγωγική ηλικία. Ο Κώστας Παπαδάκης από τη Λάρισα, ο Γιάννης Κουζέλογλου από τον Άρη -έκλεισε τη σεζόν στη γαλλική Ορτέζ- και ο Γιάννης Αγραβάνης από τον Προμηθέα. Παράλληλα, ενίσχυσε τη γραμμή των ψηλών του δύο παίκτες που αθροιστικά έχουν κάνει μαζί 566 ματς στη Stoiximan Basket League, τον Δημήτρη Χαριτόπουλο από τον Άρη και τον Γάιο Σκορδίλη από το Περιστέρι που αμφότεροι επιστρέφουν στο Ιβανώφειο αφού έχουν ξαναφορέσει τη φανέλα του Ηρακλή. Ως προς το ξένο υλικό της, η ομάδα της Θεσσαλονίκης πόνταρε σε έμπειρους παίκτες. Μόνο ένας από τους έξι έχει προϋπηρεσία στην Ελλάδα, ο Έλστον Τέρνερ τζούνιορ που πέρασε τις δύο προηγούμενες σεζόν στη χώρα μας με τον Ήφαιστο και τον ΠΑΟΚ. Από τους υπόλοιπους πέντε, τη μεγαλύτερη διαδρομή στα παρκέ έχει διανύσει ο Τόνι Ντάγκλας. Ο 35χρονος γκαρντ έχει εμπειρία 409 αγώνων στο ΝΒΑ αλλά γνωρίζει καλά και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα με πέρασμα από την Τουρκία, την Ισπανία και την Ιταλία. Οι υπόλοιποι είναι ο Ρέτζι Λιντς από τη ρωσική Κουμπάν, ο Μάικλ Φίνκε από την ολλανδική Λέιντεν, ο Ράιαν Γούλριτζ και ο Ράιαν Τέιλορ από την G League.


ΛΑΡΙΣΑ

 Η Θεσσαλία θα έχει εκπρόσωπο και στο 30ό πρωτάθλημα τoυ ΕΣΑΚΕ με τη Λάρισα να ετοιμάζεται για την τρίτη διαδοχική συμμετοχή της στην κατηγορία. Πέρυσι κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της στις τελευταίες στροφές και αυτός, η διατήρηση στην Stoiximan Basket League είναι και ο φετινός. Ο Νίκος Παπανικολόπουλος παρέμεινε στο «τιμόνι» της ομάδας, την οποία ανέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο ωστόο προχώρησε σε συνολικό λίφτινγκ του έμψυχου δυναμικού καθώς από το ρόστερ που τελείωσε το πρωτάθλημα παρέμειναν μόλις δύο παίκτες. Ο Τάσος Σπυρόπουλος και ο Ντεβόν Γουάσινγκτον. Οι Θεσσαλοί επέλεξαν από την ελληνική αγορά τόσο έμπειρους όσο και νεαρούς αθλητές. Ο Θοδωρής Ζάρας και ο Μιχάλης Τσαϊρέλης επιστρέφουν έπειτα από περίπου μία δεκαετία στην πόλη ενώ αποκτήθηκαν ακόμη ο Γιάννης Σαχπατζίδης που έκανε μία γεμάτη σεζόν πέρσι στο Μεσολόγγι καθώς και οι νεαροί διεθνείς Ζώης Καράμπελας και Τηλέμαχος Βησσαρίου που προέρχονται από το Περιστέρι. Επιστροφή στο ελληνικό πρωτάθλημα για τον Ουσμάν Κρουμπάλι που στο παρελθόν έχει αγωνιστεί επιτυχία σε Λαύριο Megabolt και ΠΑΟΚ. Αντίθετα «πρωτάρηδες» στην Stoiximan Basket League είναι άλλοι τέσσερις ξένοι. Πρόκειται για τους Αμερικανούς γκαρντ Τζέι Θριτ (πέρυσι έπαιξε σε Πολωνία και Γαλλία), Τζέιλεν Χάντσον (αγωνιζόταν στη Γερμανία) και Τζος Φόρτσουν (πέρυσι στην Ουκρανία), αλλά και τον Σλοβένο πλέι μέικερ Γιαν Σπαν που αγωνιζόταν στην Ισπανία.

 
 
KΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ

Το συνολικό πρόγραμμα της κανονικής περιόδου στην Basket League έχει ως εξής: 

BASKET LEAGUE 

 

 

1η αγωνιστική (02-10-2021) - 14η (15-01-2022)
ΑΡΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ-ΙΩΝΙΚΟΣ
ΛΑΡΙΣΑ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ
ΠΑΟΚ-ΛΑΥΡΙΟ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΡΕΠΟ: ΗΡΑΚΛΗΣ

 

2η αγωνιστική (09-10-2021) - 15η (22-01-2022)
ΙΩΝΙΚΟΣ-ΑΡΗΣ
ΚΟΛΟΣΣΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
ΑΕΚ-ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΥΡΙΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΑΟΚ
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΡΕΠΟ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Κολοσσός φιλοδοξεί να βρεθεί ξανά στα πλέι οφ της Basket League, μετά την περσινή εξαιρετική πορεία και την 7η θέση στην τελική βαθμολογία. Ο Ηλίας Καντζούρης παραμένει στην τεχνική ηγεσία των θαλασσί, με τον Βασίλη Ξανθόπουλο να αποτελεί τον... άνθρωπό του εντός παρκέ. Ο πολύπειρος γκαρντ ανανέωσε τη συνεργασία του με την ομάδα της Ρόδου, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητα του αρχηγού. Από το περσινό ρόστερ συνεχίζει επίσης ο Σωτήρης Μπιλλής. Από εκεί και πέρα, ο Κολοσσός έκανε ιδιαίτερα σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις, κάνοντας αίσθηση με την απόκτηση του -επί σειράς ετών NBAer- Τάι Λόσον και του -πρώην παίκτη του Ολυμπιακού- Κιμ Τιλί. Στη Ρόδο μετακόμισε επίσης ο Βαγγέλης Μαργαρίτης μετά από εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Συμβόλαιο συνεργασίας με τον Κολοσσό υπέγραψαν επίσης οι Σον Μίλερ, Κένι Γουίλιαμς, Στέφαν Μομίροφ, Μπλαζ Μέσιτσεφ, Διαμαντής Σλαφτσάκης, Νίκος Καμπούρης, Μανώλης Χατζηδάκης και Στέργιος Πράπας.


ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Η φετινή σεζόν είναι πολύ ιδιαίτερη για τον Ιωνικό Νικαίας, καθώς το ιστορικό σωματείο επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από 37 χρόνια, συμμετέχοντας στο FIBA Europe Cup. Με τον Κούρο Σεγκούρα πλέον στον πάγκο και την ισπανική του φιλοσοφία να δεσπόζει, ο Ιωνικός θέλει να επαναλάβει την περσινή εξαιρετική πορεία στην Basket League και να αποτελέσει για ακόμη μία σεζόν το εφαλτήριο για την ανάδειξη παικτών. Είναι δεδομένο ότι θέλει να βάλει τη «σφραγίδα» του κι έδωσε ένα δείγμα κλείνοντας με εμφατικό τρόπο τη μεταγραφική του ενίσχυση. Ο Νίκος Χουγκάζ θα φορέσει τη φανέλα των μπλε για ακόμη μία σεζόν (ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό). Oι μεταγραφές που αδιαμφισβήτητα έκαναν τον μεγαλύτερο θόρυβο ήταν του Γιάννη Αθηναίου και του Τζος Όουενς. Στο κλειστό του Πλάτωνα θα βρίσκονται φέτος επίσης οι Κίνγκσλεϊ Μόουζες (πέρσι στην ΑΕΚ), Σπύρος Μούρτος και Γιουτζίν Τζέρμαν, μαζί με τους Ιωσήφ Κολοβέρο, Κωστή Γόντικα, Γιώργο Γκιουζέλη και Νίκο Αρσενόπουλο. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης αποχαιρέτησε πάντως τον Ιωνικό δύο ημέρες πριν το εναρκτήριο τζάμπολ και θα συνεχίσει την καριέρα του στον Τρίτωνα. 


ΆΡΗΣ

Σε μία προσπάθεια επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα, ο Άρης μπαίνει στην Basket League 2021-22 με μία απόλυτα συνειδητή φιλοσοφία. Δημιούργησε ένα πολύ νεανικό ρόστερ, μείγμα κάποιων Ελλήνων με εμπειρία στην κατηγορία, αλλά «ζωντανή» τη σπίθα της φιλοδοξίας και ξένους που δεν ξέρουν τα ελληνικά... κατατόπια αλλά είναι νέοι, ταλαντούχοι και με όρεξη για καλό μπάσκετ. Μέσα σε αυτούς ο Ολιβιέ Χάνλαν που παραμένει στη Θεσσαλονίκη αλλά έπειτα από δύο χρόνια στον Ηρακλή, μετακομίζει στο γειτονικό "Nick Galis Hall" για να γίνει ο ηγέτης του νέου Άρη. Έχει την ποιότητα, τη γνώση του ελληνικού Πρωταθλήματος αλλά και της φιλοσοφίας του προπονητή με τον οποίο συνεργάστηκε πριν δύο σεζόν. Ο Γιάννης Καστρίτης επιστρέφει στην Basket League μετά το πέρασμα του από το Ισραήλ και παράλληλα στον Άρη, τον οποίο κοουτσάρισε σε 18 αγώνες της κατηγορίας, στη σεζόν 2018-19. Ο 39χρονος τεχνικός, πέραν του Χάνλαν, επέλεξε νεαρούς ξένους που έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Είναι ο Ζίριους Ουίλιαμς που προέρχεται από την πρώτη επαγγελματική σεζόν του στην Ουγγαρία, ο Άντονι Κάουαν τζούνιορ και ο Σακούρ Τζούιστον που ήταν συμπαίκτες στη θυγατρική ομάδα των Μέμφις Γκρίζλις στην G League. Οι «κιτρινόμαυροι» θα δώσουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στους Όμηρο Νετζήπογλου, Γιάννη Σιδηροηλία και Κυριάκο Πετανίδη, τους οποίους πλαισίωσαν με τους εμπειρότερους Σταύρο Σχίζα (από τον Ηρακλή), Στέλιο Πουλιανίτη (από τον Απόλλωνα Πάτρας) και Θωμά Κώττα (από τη Λάρισα).


ΠΑΟΚ

Έχοντας πίσω του μια, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη σεζόν και έχοντας καταφέρει να διατηρήσει έναν «κορμό» από αυτήν, ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του μια περίοδο με ακόμη περισσότερες απαιτήσεις. Αφενός γιατί θέλει να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο στη Stoiximan Basket League, αφετέρου γιατί επιστρέφει στο BCL έπειτα από απουσία μιας σεζόν. Θα προχωρήσει ποντάροντας στα σίγουρα και στην περσινή συνταγή. Ο Δικέφαλος συνεχίζει με τον Άρη Λυκογιάννη στον πάγκο του, αφού ο έμπειρος τεχνικός υπέγραψε τριετές συμβόλαιο στα τέλη της περασμένης σεζόν. Ο 52χρονος κόουτς δημιούργησε μια ομάδα με ελάχιστα ερωτηματικά σε επίπεδο προσώπων. Αυτό το κατάφερε γιατί κράτησε τέσσερις παίκτες από την περσινή ομάδα, τους Αμερικανούς Μάλκολμ Γκρίφιν, Ζερμέιν Λοβ και Τζος Κάρτερ -κάτι μοναδικό στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco - αλλά και τον Γιώργο Καμπερίδη, πέραν των νεαρών Καραγιαννίδη και Ρούμογλου. Τους... παραμένοντες τους πλαισίωσε με παίκτες που κατά κανόνα έχουν σημαντική προϋπηρεσία στη Basket League. Απέκτησε τον Βλάντο Γιάνκοβιτς από την ΑΕΚ, τον Βασίλη Τολιόπουλο από τον Ιωνικό HNC Revolution, τον Μιχάλη Καμπερίδη -αδερφό του Γιώργου- από τη Λάρισα, τον Νίκο Καμαριανό από τον Κολοσσό, αλλά και τον Μάρβιν Τζόουνς που μετά τον Κολοσσό, τον Προμηθέα και το Περιστέρι, θα φορέσει τα ασπρόμαυρα. Σε αυτό το ρόστερ προστέθηκαν μόνο δύο παίκτες που έρχονται για πρώτη φορά στη Stoiximan Basket League. Είναι ο Ντειβιντ ΝτιΛέο που έπαιξε πέρυσι στην ισπανική Μούρθια και ο Ντέρεκ Ογκμπέιντε που έκλεισε την περασμένη σεζόν στην ισραηλινή Χάποελ Εϊλάτ. Στον αντίποδα, ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει μετά από εννιά χρόνια τον Βαγγέλη Μαργαρίτη που μεταπήδησε στον Κολοσσό.


ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Oι Αχαιοί κατέκτησαν το πρωτάθλημα της Α2 την περασμένη σεζόν (2020-21) και μετρούν αντίστοιχα για τη 17η συμμετοχή τους στην Basket League αποτελώντας μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της περιφέρειας. Στον πάγκο του Απόλλωνα βρίσκεται μία από τις ιστορικές μορφές της ομάδας, ο Νίκος Βετούλας, που ως παίκτης έχει αγωνιστεί σε 137 ματς της λίγκας με τα χρώματα του Απόλλωνα, ενώ και ως προπονητής έχει συνδέσει τον όνομά του με δύο επιστροφές της ομάδας της Πάτρας στα μεγάλα «σαλόνια». Στο ρόστερ, διατηρήθηκε ένα μέρος του ελληνικού κορμού που κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα και τα χρώματα της ομάδας θα φορέσουν και φέτος οι Μολφέτας, Μπαζίνας, Διαμαντάκος, Τσιακμάς, Ζούμπος, Παπαφωτίου και Κογιώνης. Πλάι τους θα βρίσκονται δύο ακόμη νεαροί Έλληνες παίκτες, ο Γιώργος Τσαλμπούρης που θα προσθέσει ύψος κοντά στο καλάθι και ο Νίκος Δίπλαρος που επιστρέφει στην πόλη του. Επιλέχθηκαν έξι Αμερικανοί αθλητές που όλοι τους έχουν εμπειρία από ευρωπαϊκά γήπεδα. Αυτοί είναι ο γκαρντ Ορλάντο Κόουλμαν που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Ουγγαρία, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι που η πέρυσι η πρώτη του επαγγελματική σεζόν τον βρήκε στην ΜΖΤ Σκοπίων, τον γκαρντ Σέντρικ Μπάρφιλντ που έρχεται μετά από μία γεμάτη σεζόν με τη Νεβέζις στη Λιθουανία, τον φόργουορντ Τζέρεμι ΜακΛάφιν από την Κάλεβ Κράμο της Εσθονίας, τον Ντεζόν Ντέιβις που παίζει μέσα στη ρακέτα και πέρυσι βρέθηκε στην Κύπρο για λογαριασμό της ΑΕΚ Λάρνακας και τέλος τον Τόμας  Κλίβελαντ που αγωνιζόταν επίσης στην Ουγγαρία.


Το πρόγραμμα, οι διαιτητές και οι κομισάριοι της 1ης αγωνιστικής της Basket League:


BASKET LEAGUE 2021-22

 

Σάββατο, 2 Οκτωβρίου
ΓΗΠΕΔΟ        ΩΡΑ     ΑΓΩΝΑΣ                    ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Νεάπολης      17:00 Λάρισα-Κολοσσός Ρ.     Φούφης-Συμεωνίδης-Αγραφιώτης Ιωάν. (Βαρνάς)
ΠΑΟΚ          17:00 ΠΑΟΚ-Λαύριο            Τσαρούχα-Πιτσίλκας-Ζαχαρής (Γκούμας)
Α. Παπανδρέου 20:00 Περιστέρι-Προμηθέας Π. Πουρσανίδης Γ.-Κάρδαρης-Θεονάς (Ελευθεριάδης Γ.)

 

Κυριακή, 3 Οκτωβρίου
ΓΗΠΕΔΟ        ΩΡΑ     ΑΓΩΝΑΣ                    ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
ΣΕΦ           16:30 Ολυμπιακός-ΑΕΚ         Κορομηλάς-Καλδίρης-Μαλαμάς (Ντάβαρης)
Περιβόλας     17:00 Απόλλων Π.-Ιωνικός Ν.  Μάνος-Τσολάκος-Τσώνος Β. (Θεοδωρόπουλος)
Αλεξάνδρειο   20:00 Άρης-Παναθηναϊκός      Παπαπέτρου-Τζιοπάνος Ν.-Δαρλαμήτσος (Ελευθεριάδης Π.)

 

3η αγωνιστική (16-10-2021) - 16η (29-01-2022)
ΑΡΗΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ-ΑΕΚ
ΛΑΡΙΣΑ-ΛΑΥΡΙΟ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΙΩΝΙΚΟΣ
ΡΕΠΟ: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

4η αγωνιστική (23-10-2021) - 17η (05-02-2022)
ΑΕΚ-ΑΡΗΣ
ΛΑΥΡΙΟ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ-ΛΑΡΙΣΑ
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΚΟΛΟΣΣΟΣ-ΙΩΝΙΚΟΣ
ΡΕΠΟ: ΠΑΟΚ

5η αγωνιστική (30-10-2021) - 18η (05-03-2022)
ΑΡΗΣ-ΛΑΥΡΙΟ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΛΑΡΙΣΑ-ΗΡΑΚΛΗΣ
ΠΑΟΚ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ
ΙΩΝΙΚΟΣ-ΑΕΚ
ΡΕΠΟ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

6η αγωνιστική (06-11-2021) - 19η (12-03-2022)
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ-ΑΡΗΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΑΟΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΛΑΥΡΙΟ-ΙΩΝΙΚΟΣ
ΑΕΚ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ
ΡΕΠΟ: ΛΑΡΙΣΑ

7η αγωνιστική (13-11-2021) - 20η (19-03-2022)
ΑΡΗΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ
ΛΑΡΙΣΑ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ
ΙΩΝΙΚΟΣ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΚΟΛΟΣΣΟΣ-ΛΑΥΡΙΟ
ΡΕΠΟ: ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

8η αγωνιστική (20-11-2021) - 21η (26-03-2022)
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΑΟΚ-ΛΑΡΙΣΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΙΩΝΙΚΟΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ
ΛΑΥΡΙΟ-ΑΕΚ
ΡΕΠΟ: ΑΡΗΣ

9η αγωνιστική (04-12-2021) - 22η (02-04-2022)
ΑΡΗΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΑΟΚ
ΛΑΡΙΣΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΛΑΥΡΙΟ
ΚΟΛΟΣΣΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ
ΑΕΚ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΡΕΠΟ: ΙΩΝΙΚΟΣ

10η αγωνιστική (11-12-2021) - 23η (09-04-2022)
ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
ΛΑΡΙΣΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΙΩΝΙΚΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΕΚ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ-ΛΑΥΡΙΟ
ΡΕΠΟ: ΚΟΛΟΣΣΟΣ

11η αγωνιστική (18-12-2021) - 24η (16-04-2022)
ΑΡΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ-ΛΑΡΙΣΑ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΩΝΙΚΟΣ-ΠΑΟΚ
ΚΟΛΟΣΣΟΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΛΑΥΡΙΟ-ΗΡΑΚΛΗΣ
ΡΕΠΟ: ΑΕΚ

12η αγωνιστική (02-01-2022) - 25η (01-05-2022)
ΛΑΡΙΣΑ-ΑΡΗΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΙΩΝΙΚΟΣ
ΠΑΟΚ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΑΕΚ
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΡΕΠΟ: ΛΑΥΡΙΟ

13η αγωνιστική (08-01-2022) - 26η (07-05-2022)
ΑΡΗΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ
ΙΩΝΙΚΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ
ΚΟΛΟΣΣΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ
ΛΑΥΡΙΟ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΡΕΠΟ: ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ


* Το All Star Game είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 12-13 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Τα πιο... καυτά Clasico του κόσμουΑθλητικά

Χωρίς αμφιβολία η συνάντηση των «αιωνίων», ο αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναικό (3/10, 20:30) θα είναι πάντα ένα ντέρμπι. Ανεξάρτητα βαθμολογίας και κατάστασης των α...

Στην 18η θέση η ΕλλάδαΑθλητικά

  Η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού (3-0 τη Φενέρμπαχτσε για το Europa League) και η ισοπαλία του ΠΑΟΚ (1-1 με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας για το Conference League), προσέφεραν σημαντικούς β...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Φωτογραφίες της ΚΑΕ Ολυμπιακός από τις προπονήσεις του Έλληνα σταρ στο ΣΕΦΑθλητικά

  Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν σταματάει ποτέ τη σκληρή δουλειά, ούτε όταν έρχεται στην Ελλάδα. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο σταρ του NBA χρησιμοποίησε το νέο υπερσύγχρονο γυ...

Παραμιλάει η Ευρώπη με τον Αθανασιάδη - Έγραψαν Ιστορία η Σερίφ και οι Έλληνες τηςΑθλητικά

Όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη περίμενε με κομμένη την ανάσα την «γιγαντομαχία» της Παρί Σεν Ζερμέν των Μέσι, Νεϊμάρ, Μπαπέ και των λοιπών αστέρων της, κόντρα στη «μηχανή» της Μάντσεστε...

Ο Μίλτος Τεντόγλου υποψήφιος για κορυφαίος αθλητής της χρονιάς στην ΕυρώπηΑθλητικά

  Υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή της χρονιάς στην Ευρώπη είναι ο Μίλτος Τεντόγλου, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκό Ομοσπονδία. Ο "χρυσός" ολυμπιονίκης του μήκος και κορυφ...

Το αντίο ενός «μύθου»Αθλητικά

Ο Βασίλης Σπανούλης έβαλε απόψε και τυπικά τους τίτλους τέλους στην τεράστια καριέρα του, λέγοντας το «αντίο» στα παρκέ του μπάσκετ μέσω επίσημης συνέντευξης Τύπου στο ΣΕΦ, παρουσί...

Υποψηφιότητα για να φέρει στην Ελλάδα τον τελικό του Conference League του 2023 θα θέσει η ΕΠΟΑθλητικά

Να δηλωθεί ενδιαφέρον στην UEFA για τη διεξαγωγή στην Ελλάδα του τελικού αγώνα του Europa Conference League του 2023, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ που συνεδρίασε την Δε...

Αντετοκούνμπο: «Χωρίς Γκάλη δεν θα υπήρχε Σπανούλης και χωρίς Σπανούλη δεν θα υπήρχε Γιάννης»Αθλητικά

  Ο   Γιάννης Αντετοκούνμπο  υποκλίθηκε στον Βασίλη Σπανούλη, τονίζοντας πως προσπαθεί να πάρει την σκυτάλη από τον εμβληματικό αρχηγό του Ολυμπιακού   Ο  Βασίλης Σπανούλης   έγραψ...

Ιστορική μέρα για το ελληνικό τένις: Μετά τον Τσιτσιπά και η Σάκκαρη στο top 10 Αθλητικά

Ιστορική μέρα για το ελληνικό τένις, καθώς έχει πλέον δύο αθλητές του στο Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης. Μετά τον Στέφανο Τσιτσιπά, που έχει «στρογγυλοκαθίσει» στο νούμερο τρία τ...