ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Η έλλειψη ισονομίας καθιστά ελλειμματικό το κράτος δικαίου - Άρθρο του Δημήτρη Παξινού

Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι «το μόνο σταθερό κράτος είναι αυτό, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Αυτή είναι η αρχή της ισότητας, το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος. Το βασικό θεμέλιο για την ύπαρξη και λειτουργία ενός δημοκρατικού καθεστώτος.

 

Όλα όμως δοκιμάζονται στην πράξη, αφού οι πομφόλυγες μεγαλόσχημων πολιτικών, περί σεβασμού του Συντάγματος και του νόμου, ηχούν όλο και πιο παράταιρα. Περισσότερο ως ανέκδοτο, χωρίς σημασία για τον κοινό θνητό, παρά την προσπάθεια εντυπωσιασμού με λέξεις δυσπρόσιτες και δυσνόητες. Οι ωραιολογίες ταυτίστηκαν με τις μπουρδολογίες.

 

Το τι ισχύει σήμερα στον τόπο μας, είναι λίγο πολύ γνωστό. Μόνο για ισονομία και ισοπολιτεία δεν μπορούμε να καυχόμαστε. Κάποιοι είναι πολύ πιο ίσοι, και κάποιοι άλλοι ακόμη πιο ίσοι, από όλους τούς υπόλοιπους.

 

Στην πρώτη κατηγορία λοιπόν βρίσκονται οι Υπουργοί και Βουλευτές που συνοπτικά έχουν εξασφαλίσει μια ιδιότυπη ασυλία έναντι του ισχύοντος νόμου.
Στην δεύτερη κατηγορία είναι τα Διοικητικά Συμβούλια διαφόρων Οργανισμών, που απαίτησαν κι’ αυτά να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση. Την ιδιότυπη ασυλία, όπερ και εγένετο. Ακολούθησαν βεβαίως κι άλλες ομάδες συμφερόντων που έτυχαν της αυτής προστασίας, έως και πρόσφατα με αφορμή τον κορωνοιό.

 

Το πελατειακό όμως σύστημα έχει πολλές διαστρωματώσεις, κοινωνικές-πολιτικές-οικονομικές, και θα πρέπει να βρεθούν κι άλλοι τρόποι ικανοποίησής τους. Να μην δουλεύουν πολύ. Ή και καθόλου. Έτσι εισέβαλαν, κατά εκατοντάδες, οι λεγόμενες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».
Μ' αυτόν τον τροπο «αποδεσμεύθηκαν» κονδύλια κρατικά και κοινοτικά, που διασκορπίσθηκαν στα τέσσερα σημεία του Ελληνικού ορίζοντα.
Η Εισαγγελία άρχισε την έρευνα και επειδή αυτή περιελάμβανε και σημαντικά πρόσωπα, που αποτελούσαν τον καθρέπτη της χώρας αυτής, για να μην αμαυρωθεί η φήμη της … με μια «εκ παραδρομής νομοθέτηση», με τον γνωστό εθιμικό τρόπο, όλοι αυτοί οι κοινοί καταχραστές του δημοσίου βρέθηκαν στο απυρόβλητο της Δικαιοσύνης, της ανώτατης δικαιοπολιτικής αρχής και αποδόθηκαν άθικτοι στην κοινωνία.

 

Δεν ήταν η πρώτη φορά, που η νομοθετική εξουσία καταργεί την δικαστική, ερχόμενη σε ευθεία αντίθεση με την συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών διαγράφοντας χρέη δισεκατομμυρίων συνολικά ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για κοινωνικές ανάγκες, ελάφρυνση του χρέους, φόρων και εισφορών. Αρκεί μια τροπολογιούλα στην Βουλή, σε άσχετα νομοσχέδια, για να ευνοηθούν ομάδες πολιτών και άτομα, να ζημιώσουν την χώρα, και να απολέσει το ηθικό κύρος που οφείλει να διαθέτει ο κοινοβουλευτικός θεσμός.

 

Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία. Είναι αυτοί που δεν παίζουν σ’ ομάδες. Και προσπαθούν για το υγιές, μέσα από πόνο και μόχθο. Αλλά και με αξιοπρέπεια και αίσθημα δικαίου για να υπάρξει «κράτος δικαίου». Ισονομία. Πέραν από το «κράτος δικαίου» υπάρχει και το «δίκαιο κράτος» ως ιδανικό.
«Δίκαιοι πολίτες υπάρχουν μόνο σε δίκαιες Πολιτείες» όπου η Πολιτεία δίνει το παράδειγμα στους πολίτες της και δημιουργείται το «συνυπεύθυνον» κατά την σκέψη των αρχαίων Ελλήνων.
Στη σκέψη όμως των νεοελλήνων η ισονομία είναι άγνωστη λέξη και αναζητείται το «κράτος δικαίου».

 

Αθήνα, Μάιος 2021

Δημήτρης Χ. Παξινός
Πρώην Πρόεδρος ΔΣΑ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΔημήτρης Παξινός

Από την εποχή του Ησιόδου, όταν ο αδελφός του υφάρπαξε την κληρονομική περιουσία και στη συνέχεια δωροδόκησε τον δικαστή αναζητείται η Δικαιοσύνη. Ας αφήσουμε την Παλαιά Διαθήκη κα...

image descriptionΔημήτρης Παξινός

    Είναι γεγονός ότι σήμερα το Κράτος Δικαίου υποχωρεί ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Μαζί κι η Δημοκρατία όπως την γνωρίζαμε. Είτε, μέσω ανεξέλεγκτων, ανεξάρτητων αρχών, ...

image descriptionΔημήτρης Παξινός

Ποιος είναι λοιπόν χρήσιμος, ποιος μη χρήσιμος και ποιος τους κρίνει αν είναι έτσι η αλλιώς. Ποια είναι τα κριτήρια τους και ποια άραγε χαρακτηριστικά έχουν.   Αυτά διαφέρουν από κ...

image descriptionΔημήτρης Παξινός

Να μοιάσουμε στον λευκό ή και στον γερμανικό οίκο. Κατάλοιπα κι αυτά  θα πείτε. Τι θα πει λοιπόν επιτελικό κράτος για τα καθ’ ημάς; Και τι ακριβώς κράτος ήταν πριν. Προφανώς μη επι...

image descriptionΔημήτρης Παξινός

Με αφορμή την επίσκεψή της βγαίνουν στον αέρα οι δεκάδες ειδικοί που υπάρχουν στην Ελλάδα επί παντός επιστητού και μας κατακλύζουν με τις κοσμοϊστορικές απόψεις τους και τα αντίστο...

image descriptionΔημήτρης Παξινός

Η Τουρκάλα δικηγόρος Εbru Timtik καταδικάστηκε πέρσι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020 πέθανε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, ενώ πραγματ...

image descriptionΔημήτρης Παξινός

Η αλαζονεία είναι σαν το σαράκι που τρώει τα εσώτερα και ξυπνά τα κατώτερα ένστικτα. Αναγνωρίζεται μόνο από τους γύρω, ποτέ από τον ίδιο.   Γράφει ο Δημήτρης Παξινός -      Ο ρωμαί...