ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σίλα Αλεξίου: Από τη δημοσιογραφία στη Δημαρχεία μέσω Δικαιοσύνης - Άρθρο του Δημήτρη Παξινού

Δύσκολο στην σημερινή εποχή να ασκείς την δημοσιογραφία, κατά τρόπο ανεξάρτητο. Να ασκείς αυτό το δύσκολο έργο, δηλαδή την ενημέρωση του κοινού,  εν γνώσει αυτής της αποστολής σου. Γιατί η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα, όπως κι η δικηγορία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Σ΄ αυτό το τόσο φιλόξενο ιστότοπο, με θέματα που αφορούν στην Δικαιοσύνη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ σε μια δημοσιογράφο καταξιωμένη στον χώρο αυτό, που τον λάμπρυνε με την παρουσία της επί πολλά χρόνια από τις στήλες της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ».


Κι είναι παρήγορο, όταν τόσο αξιόλογοι δημοσιογράφοι με ήθος κι εντιμότητα αποφασίζουν ν ασχοληθούν ενεργά,  με την τοπική αυτοδιοίκηση. Με την Αίγινα, τον τόπο της, στον οποίο έχει αποσυρθεί μετά την συνταξιοδότησή της. Και βέβαια δεν μπορούσε να μην ασχοληθεί, έστω εμμέσως,  με την δημοσιογραφία, εκδίδοντας περιοδικό, ιδιαίτερα καλαίσθητο με θέματα της ευρύτερης περιοχής. Το saronik magazine.

Έφθασε όμως η ώρα της αλλαγής, που λέγε κι ο αείμνηστος Α. Παπανδρέου. Μιας όμως ουσιαστικής αλλαγής για το καλό του τόπου της, της Αίγινας, που υστερεί σε βασικά πράγματα. Δεν είναι όμως ώρα να μιλήσω για την Αίγινα και τις ανάγκες της. Αρμόδια είναι η Σίλα. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να τονίσω ξανά την προσφορά της στην Δικαιοσύνη, μέσα απ το πλούσιο δημοσιογράφο έργο της.

Έργο, όπερ γνωρίζουν καλλίτερα οι εκλεκτοί συνάδελφοί της, οι συντελεστές του Δικαστικού, ενός ιστότο που αδέσμευτου κι ακηδημόνευτου!  Χωρίς προκαταλήψεις κι ενοχές παντός είδους.


Δύσκολο στην σημερινή εποχή να ασκείς την δημοσιογραφία, κατά τρόπο ανεξάρτητο. Να ασκείς αυτό το δύσκολο έργο, δηλαδή την ενημέρωση του κοινού,  εν γνώσει αυτής της αποστολής σου. Γιατί η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα, όπως κι η δικηγορία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κι είναι σπάνιο σχετικά, παρ ότι αποτελεί καθήκον του κάθε δημοσιογράφου. Αλλά και το καθήκον έχει παραμερισθεί, όπως και τόσες άλλες πρωτογενείς αξίες της ζωής κι έχει αντικατασταθεί από την πραγματική η εικαζόμενη βούληση των ιθυνόντων του Τύπου και των συμφερόντων που εξυπηρετούνται.

Δύσκολες εποχές για πρίγκιπες. Κι όμως η αξία τους, η ανάδειξή τους, σε κανονικούς δημοσιογράφους, καθιστά το έργο τους έγκυρο κι αποτελεσματικό στην σωστή πληροφόρηση του κοινού.


Είμαστε, άλλωστε, στην εποχή της παραπληροφόρησης, στην εποχή που δημοσιογραφούντες, έχουν καταργήσει κάθε τεκμήριο αθωότητας κι ολημερίς, εν είδει, τηλεοπτικής σειράς, μεταφέρουν την Δικαιοσύνη στις τηλεοπτικές αίθουσες απ όπου, κατά τρόπο βασανιστικό δικάζουν και καταδικάζουν τα απροστάτευτα ατυχή θύματά τους χωρίς αιδώ, χωρίς την ελάχιστη δεοντολογία.

Πρωτοστατούν με την συνδρομή των γνωστών δικηγόρων, στην υποκατάσταση της Δικαιοσύνης. Φθίνουν συνεχώς οι θεσμοί, με ευθύνη και των ηγετών τους κι αλλοτριώνουν τις ψυχές, μέσα απ τον ανελέητο βομβαρδισμό με ειδήσεις αντικρουόμενες, αντιφατικές, αλλοπρόσαλλες.


Είναι η εποχή των media, που ελέγχουν και δεν ελέγχονται και μας καθοδηγούν σε κόσμους άγνωστους κι επικίνδυνους για την ισορροπημένη ανάπτυξή μας. Γι αυτό η ελευθερία της σκέψης,  μέσα απ τα γραπτά των πραγματικών δημοσιογράφων, συντελεί στην αναβάθμιση του πολίτη σε υγιή, σκεπτόμενο κι όχι ιδιώτη, με την αρχαιοελληνική έννοια. Κι αυτό είναι το ζητούμενο, σήμερα, με τις ψευδαισθήσεις που μας έχουν δημιουργήσει.

Να,  λοιπόν, γιατί έχουμε ανάγκη αυτούς τους ανθρώπους,  που με την πένα τους, έδωσαν δείγμα γραφής της αξιοπιστίας, της εντιμότητας, της λειτουργίας τους ως μοχλού πίεσης των εκάστοτε κυβερνήσεων να πράττουν το σωστό, το δίκαιο. Με καλόπιστη κριτική αλλά κι αιχμηρή για τα τρωτά της Δικαιοσύνης.


Καιρός λοιπόν να κάνουν το επόμενο βήμα, όπως η Αλεξίου Σίλα, στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και με την παρουσία της να διορθώσει τα τρωτά της Αίγινας, με τον ίδιο τρόπο που πορεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια για τα τρωτά της Δικαιοσύνης. Ένα αδέσμευτο και καθαρό πρόσωπο σ΄ άλλη μια μάχη κι εύχομαι να είναι νικηφόρα. Το αξίζει!

*Δημήτρης Παξινός, Πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

 

Πηγή: dikastiko.gr 

Διαβάστε επίσης

Οι ηγέτες οι παρακεντέδες και ο Στ. Μάνος - Άρθρο του Δημήτρη Χ. Παξινού Δημήτρης Παξινός

Πάντοτε οι μεγάλοι ηγέτες είχαν πλάι τους σοφούς συμβούλους. Συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας. Είχαν ανάγκη την πείρα τους, την σοφία τους, τις συμβουλές τους. Ίσως αυτό τους έκανε μεγά...

Αναζητώντας Δικαιοσύνη... - Άρθρο του Δημήτρη ΠαξινούΔημήτρης Παξινός

Από την εποχή του Ησιόδου, όταν ο αδελφός του υφάρπαξε την κληρονομική περιουσία και στη συνέχεια δωροδόκησε τον δικαστή αναζητείται η Δικαιοσύνη. Ας αφήσουμε την Παλαιά Διαθήκη κα...

Η έλλειψη ισονομίας καθιστά ελλειμματικό το κράτος δικαίου - Άρθρο του Δημήτρη Παξινού Δημήτρης Παξινός

Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι «το μόνο σταθερό κράτος είναι αυτό, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Αυτή είναι η αρχή της ισότητας, το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος....

Ανθρώπινα δικαιώματα σε Ανατολή και Δύση - Άρθρο του Δημήτρη Χ. Παξινού Δημήτρης Παξινός

    Είναι γεγονός ότι σήμερα το Κράτος Δικαίου υποχωρεί ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Μαζί κι η Δημοκρατία όπως την γνωρίζαμε. Είτε, μέσω ανεξέλεγκτων, ανεξάρτητων αρχών, ...

Ποιος είναι και ποιος δεν είναι χρήσιμος τελικά; - Άρθρο του Δημήτρη ΠαξινούΔημήτρης Παξινός

Ποιος είναι λοιπόν χρήσιμος, ποιος μη χρήσιμος και ποιος τους κρίνει αν είναι έτσι η αλλιώς. Ποια είναι τα κριτήρια τους και ποια άραγε χαρακτηριστικά έχουν.   Αυτά διαφέρουν από κ...

Επιτελικό Κράτος και πράσινα άλογα - Άρθρο του Δημήτρη Παξινού Δημήτρης Παξινός

Να μοιάσουμε στον λευκό ή και στον γερμανικό οίκο. Κατάλοιπα κι αυτά  θα πείτε. Τι θα πει λοιπόν επιτελικό κράτος για τα καθ’ ημάς; Και τι ακριβώς κράτος ήταν πριν. Προφανώς μη επι...

Η Πρόεδρος στο Καστελόριζο… - Άρθρο του Δημήτρη Παξινού Δημήτρης Παξινός

Με αφορμή την επίσκεψή της βγαίνουν στον αέρα οι δεκάδες ειδικοί που υπάρχουν στην Ελλάδα επί παντός επιστητού και μας κατακλύζουν με τις κοσμοϊστορικές απόψεις τους και τα αντίστο...

Εbru Timtik: Η Κούρδισα που αψήφησε τον θάνατο για μια δίκαιη δίκη - Άρθρο του Δημήτρη Παξινού Δημήτρης Παξινός

Η Τουρκάλα δικηγόρος Εbru Timtik καταδικάστηκε πέρσι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020 πέθανε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, ενώ πραγματ...