ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ που πλέει προς Καλαμάτα - Προειδοποιούν την Αθήνα οι ΗΠΑ

Για την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα κατευθύνεται το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1.

 

Το τάνκερ το οποίο κρατήθηκε για εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης, έχει δηλώσει προορισμό την Μεσσηνία. Και από τις πρωινές ώρες έγινε γνωστό ότι η ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στην Ελλάδα ότι σε περίπτωση υποστήριξης και βοήθειας του Grace 1, αυτό θα σημαίνει στήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

 

«Μεταφέραμε την ισχυρή θέση μας ως προς το θέμα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και σε όλα τα λιμάνια στη Μεσόγειο που πρέπει να προειδοποιηθούν για να μη διευκολύνουν αυτό το τάνκερ», είπε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

 

Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουν εταιρείες και ναυτικοί ότι τυχόν προσπάθειες παροχής βοήθειας σ’ αυτό το τάνκερ μπορεί να εκληφθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε χαρακτηρισμένη από τις ΗΠΑ Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση (Foreign Terrorist Organization), κάτι που έχει και πιθανώς ποινικές συνέπειες».

 

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα οι ποινές που απειλούν τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα, φυλάκιση και ανάκληση βίζας από μέλη πληρωμάτων.

 

Πού βρίσκεται σήμερα το πρωί το Grace 1

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων «Marine Traffic», το δεξαμενόπλοιο αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο. Μάλιστα, την Τρίτη το πρωί έπλεε στην Ισπανία, κάτω από την Αλμερία και την Καρταχένα και πλησίαζε τα νησιά της Ιμπιζα και της Μαγιόρκα.

 

Όπως εκτιμάται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα φτάσει στην Καλαμάτα στις 25 Αυγούστου.

 

Για το Grace 1 έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται διπλωματικό θρίλερ, με το ρωσικό «Sputnik» να μεταδίδει ότι ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ Grace 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς τη Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

 

Υπενθυμίζεται πως το Adrian Darya, γνωστό και ως Grace 1, το οποίο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, κατευθύνεται προς την Καλαμάτα. Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στην περιοχή. Οι Αρχές του Γιβραλτάρ, υποστηριζόμενες από βρετανικές δυνάμεις, κατάσχεσαν το πετρελαιοφόρο πλοίο Crace 1 στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

 

Πομπέο: Πολύ λυπηρό ότι έδωσαν άδεια στο Grace 1

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ, έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον. Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

 

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει. Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

 

Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης.

 

Πλακιωτάκης: Δεν υπάρχει ακόμη επίσημο αίτημα κατάπλευσης του Grace 1 στην Ελλάδα

 

«Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ», δήλωσε ο Ιωάννης Πλακιωτάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ναυτιλίας, άφησε να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του. Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: iefimerida.gr

*Στη φωτογραφία το Grace1 μετά τη μετονομασία του σε Adrian Darya 1 έχει υψώσει τη σημαία του Ιράν, ενώ φεύγει από το Γιβραλτάρ

Διαβάστε επίσης

Γ. Πλακιωτάκης: Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού τάνκερΝαυτιλία

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης σχολιάζοντας τις πληροφορίες που ...

Καμερούν: Πειρατεία στο πλοίο ελληνικών συμφερόντων Victory C - Απήγαγαν μέλη του πληρώματοςΝαυτιλία

Πειρατεία σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων, με σημαία Λιβερίας, εκτυλίχθηκε το πρωί του Δεκαπενταύγουστου ανοιχτά του λιμανιού της πόλης Ντουάλα στο Καμερούν.   Σύμφωνα με όσα αναφέρ...

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο μετά το Γιβραλτάρ κατευθύνεται προς την ΕλλάδαΝαυτιλία

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο,που εμπλέκεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση, ταξιδεύει σήμερα προς την Ελλάδα αφού άφησε το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία υπηρεσ...

Η ελληνική ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 53% του στόλου της ΕΕ και σχεδόν το 21% του παγκόσμιου στόλουΝαυτιλία

Συνεχείς και πολυδιάστατες ήταν οι προκλήσεις στο εμπόριο το προηγούμενο δωδεκάμηνο, με περιορισμένες χρηματοδοτικές πηγές για δανεισμό και κυρίως, μεγάλες πολιτικές πιέσεις για τη...

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας βυθίζει τις τιμές των μετοχών ελληνικών ναυτιλιακών [πίνακας]Ναυτιλία

Βυθίζονται oι μετοχές και των ναυτιλιακών εταιρειών ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της απειλής του προέδρου Τράμπ να επιβάλει δασμούς επιπλέον 300...

Άνοδος της κρουαζιέρας σε Ανατολική Μεσογειο και Μαύρη ΘάλασσαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αν δεν υπάρξουν γεωπολιτικά και άλλα «γεγονότα» στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Αιγαίο, προορισμοί που «είδαν» τη δημοτικότητά τους να καταρρέει την περασμένη πενταετία θα επαν...