ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλα έτοιμα για την Αρμάτα 2019 στις Σπέτσες - Δείτε το πρόγραμμα

Τη μνήμη δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων που αγάπησαν και ανέδειξαν το ιστορικό νησί των Σπετσών και τη χώρα μας, τη μεγάλη γλύπτρια Ναταλία Μελά και τον δημιουργό και ψυχή του Μουσείου Μπουμπουλίνας Φίλιππο Δεμερτζή- Μπούμπουλη, τιμά ο Δήμος του νησιού στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της ΑΡΜΑΤΑ 2019.                                                

 

Με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, πλούσια και πρωτότυπα προγράμματα πραγματοποιούνται φέτος από το Δήμο Σπετσών οι καθιερωμένες διάσημες εκδηλώσεις της ΑΡΜΑΤΑΣ, από το Σάββατο 31 Αυγούστου έως και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019.                                                                     

 

Στην αφίσα της διοργάνωσης κυριαρχούν τα τιμώμενα πρόσωπα που «κράτησαν τη ζωή τους» στο αγαπημένο τους νησί: 

                                        

 

Η διάσημη πρωτοποριακή γλύπτρια Ναταλία Μελά, η αγαπημένη Νάτα του νησιού, που «έφυγε» 96 χρόνων στις 14 Απριλίου 2019, στην αφίσα απαθανατίζεται σε στιγμή δημιουργίας του εμβληματικού αγάλματος των Σπετσών της Μπουμπουλίνας, που μαζί με τα άλλα υπέροχα γλυπτά της στολίζουν το νησί.

 

Στο πλαίσιο της ΑΡΜΑΤΑΣ 2019, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο των γλυπτών της στο Φάρο, ξενάγηση στα γλυπτά από τη ζωγράφο Δήμητρα Τασιούλη και συναυλία μπροστά από το άγαλμα του ηρωϊκού πυρπολητή Κοσμά Μπαρμπάτση από το τοπικό μουσικό συγκρότημα «ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ».

 

Δίπλα στην ηρωϊδα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ο άξιος συνεχιστής της ιστορίας της, τετρασέγγονος της Φίλιππος Δεμερτζής- Μπούμπουλης, που «έφυγε» στα 63 χρόνια του στις 21 Ιουλίου 2018, αφήνοντας παρακαταθήκη το περίφημο Μουσείο Μπουμπουλίνας που δημιούργησε το 1991 και ανέδειξε με περισσότερους από ένα 1.200.000 επισκέπτες, μέχρι τώρα, από όλο τον κόσμο, από τους οποίους πάνω από 300.000 μαθητές. Το εξαιρετικό έργο του συνεχίζουν η σύζυγος του Λίντα και οι τρεις γιοι τους.

 

Στην υπέροχη βοτσαλωτή αυλή του Μουσείου, γνωστή από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις θα φιλοξενηθεί ένα εξαιρετικό Μουσικό Αφιέρωμα στον Leonard Cohen, με τις Nalyssa Green, Sugahspank! και Lou.

 

 

Μαζί με την επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας των Σπετσών, της 8ης Σεπτεμβρίου 1822, το νησί γιορτάζει και την Παναγιά Αρμάτα η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, βοήθησε τους αγωνιστές και έκτισαν προς τιμή της ένα εκκλησάκι στην ακτή.

 

Κορυφαία είναι και φέτος η Αναπαράσταση της ιστορικής Ναυμαχίας, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, με αφήγηση από τον φιλόλογο Βασίλειο Μπακύρα, σε κείμενα του φιλόλογου Παύλου Παρασκευαϊδη και αφήγηση με μετάφραση στα αγγλικά από τον Παύλο Δεμερτζή- Μπούμπουλη, γιο του αείμνηστου Φίλιππου.  Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης.

 

Η εκδήλωση θα κλείσει αργά το βράδυ με πανδαισία πολύχρωμων πυροτεχνημάτων που θα φωτίσουν τον ουρανό και τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού.

 

Η έναρξη των εκδηλώσεων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή με τους Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες «Κύπελλο ΑΡΜΑΤΑ 2019» που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Σπετσών, το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 11 το πρωί.

 

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης θεατρικές παραστάσεις και παιδικές σκηνές που θα γίνουν στο αμφιθέατρο της Αναργύρειου Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών, συμμετοχή παιδιών στο έθιμο με τα καραβάκια που ρίχνουν στη θάλασσα, παρουσιάσεις βιβλίων, γυμναστικές επιδείξεις, χορευτικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων, «Μουσικό Ταξίδι» με τη μπάντα του του Πολεμικού Ναυτικού, μουσική νησιώτικη συναυλία με τους Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού και δύο μεγάλες συναυλίες με τον Στέλιο Ρόκκο την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 9.30 μ.μ. και με την Γιάννα Τερζή την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ., όλες οι εκδηλώσεις στην πλατεία Ποσειδωνίου.

 

Θα πραγματοποιηθεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον ιερό ναό Παναγίας Αρμάτας χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Τροιζηνίας και Ερμιονίδος κ.κ.Εφραίμ, το απόγευμα του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου και αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ίδιο ναό την Κυριακή το πρωί.

 

Επίσης την Κυριακή Δοξολογία και  Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων, καταθέσεις στεφάνων και στον ανδριάντα του Κ.Μπαρμπάση από τον Δήμαρχο Σπετσών και εκπροσώπους των αρχών, απόδοση τιμών από το άγημα και τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα.

 

Τελετάρχης Σπυρίδων Φαρδέλλος και βοηθός τελετάρχη Νικόλαος Βατίστας.

 

Διαβάστε επίσης

Ο Σπετσιώτης Αρχιμανδρίτης κ. Ιερόθεος Δ. Καλογερόπουλος, νέος Μητροπολίτης Λήμνου & Αγ. ΕυστρατίουΣΠΕΤΣΕΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σπετσιωτών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:  "Σήμερα 11.10.2019, η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας εξέλεξε τον εκλεκτό συμπατριώτη μας Αρχιμανδρίτη κύρι...

Ξεκινάει το 9ο Spetses mini MarathonΣΠΕΤΣΕΣ

Στο ρυθμό του 9ου Spetses mini Marathon πάλλονται οι Σπέτσες αυτό το τριήμερο, από την Παρασκευή 4 έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, από τους χιλιάδες δρομείς, κολυμβητές και ε...

Το Spetses mini Marathon επιστρέφει με περισσότερα αγωνίσματα και δράσεις για όλους - 9η συνεχής διοργάνωσηΣΠΕΤΣΕΣ

Μία στροφή πριν την συμπλήρωση δέκα χρόνων ζωής του μεγαλύτερου multi-sporteventστην Ελλάδα, το 9ο   Spetses mini Marathonθα διεξαχθεί το τριήμερο 4-6 Οκτωβρίου 2019 στο πανέμορφο ...

Προβλήματα λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου Σπετσών - Ερώτηση του βουλευτή Πειραιά Θοδωρή Δρίτσα ΣΠΕΤΣΕΣ

Με ερώτηση που κατέθεσε προς του υπουργείο Υγείας, ο βουλευτής Α'  Πειραιά και Νήσων Θ. Δρίτσας ζητά απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα που προκύπτει από τη μεταφορά του Πολυδύναμο...

Μια συναυλία με μελωδίες του Leonard Cohen στη μνήμη του Φίλιππου Δεμερτζή-ΜπούμπουληΣΠΕΤΣΕΣ

"Τους ανθρώπους που έζησαν μια γεμάτη ζωή κι έφυγαν με το κεφάλι ψηλά δεν τους κλαίμε. Πίνουμε ένα και δύο και τρία ποτά στη μνήμη τους". Χίλντα Παπαδημητρίου. Ο Κοέν αποτελεί μια ...

Συνελήφθη χειριστής ταχυπλόου στις Σπέτσες, που εκτελούσε επικίνδυνους ελιγμούς υπό την επήρεια αλκοόλΣΠΕΤΣΕΣ

Στη σύλληψη ενός 52χρονου χειριστή ταχυπλόου που χθες βράδυ φέρεται ότι υπό την επήρεια αλκοόλ, εκτελούσε επικίνδυνους ελιγμούς με το σκάφος του μπροστά από προβλήτα ξενοδοχείου στ...