ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκδήλωση για τον Μίλτο Σαχτούρη στην Ύδρα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Ύδρα στις 18 και 19 Οκτωβρίου εκδηλώσεις αφιερωμένες στον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 100  χρόνια ακριβώς (1919- 2005).

Οι εκδηλώσεις που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, έλαβαν χώρα στην αίθουσα σεμιναρίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, ενώ οργανώθηκαν για να τιμήσουν τον ποιητή, από τον Δήμο Ύδρας (Κ.Ε.Δ.Υ.), το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο  Αναγνώστης και το εργοτάξιοτεχνηςΎδρας του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες για το έργο του ποιητή και την θέση του στην ιστορία της ελληνικής ποιητικής τέχνης αλλά και αναμνήσεις ανθρώπων που γνώρισαν από κοντά τον ποιητή, παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο την ποιητική αλλά και ανθρώπινη υπόσταση του Σαχτούρη.

Πήραν μέρος: Ο σκηνοθέτης και ποιητής Λευτέρης Ξανθόπουλος, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, η ποιήτρια και εκπαιδευτικός Βερονίκη Δαλακούρα, ο ποιητής και μεταφραστής Αργύρης Παλούκας, η ποιήτρια Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, η φιλολογος Λίνα Τσουκαλά, η ποιήτρια και αρχιτεκτόνισα Έφη Κατσουρού κ.ά.

Προβλήθηκαν ταινίες του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου για τον Μίλτο Σαχτούρη γυρισμένες σε δύο διαφορετικές εποχές. Η πρώτη με τίτλο «Ποιος είναι ο τρελός λαγός» είναι του 1992 και η δεύτερη με τίτλο «Κληρονόμος πουλιών» του 2004, όπου  ο ποιητής, καταβεβλημένος από τον χρόνο και ολιγόλογος, επιχειρεί να συνοψίσει την ζωή του, λίγο πριν την οριστική του αναχώρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις αυτές είναι προπομπός ευρύτερων και πιο πλούσιων εκδηλώσεων που θα γίνουν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού στην Ύδρα με σκοπό να τιμηθεί παντοιοτρόπως το έργο του υδραίου ποιητή.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Ύδρας Γ. Κουκουδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ύδρας  Μ. Καραμήτσος, Γ. Μπελεγρής και Μ. Κάτσικα, η Πρόεδρος της ΚΕΔΥ  Κ. Μαραγκού, η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΥ, Ελένη Γιαννίμπα, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος στα πολιτιστικά του Δήμου Ύδρας  Π. Ράππας, ο ζωγράφος Α. Βερούκας, ο πρώην Υπουργός Α. Ανδριανόπουλος, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Ε. Δανόπουλος, ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λ. Χρηστίδης, φορείς του νησιού και συμπολίτες μας.

 

Πηγή: Φωνή της Ύδρας

Διαβάστε επίσης

Ομαδική έκθεση με τίτλο «Τα Καΐκια που Πληγώναμε» από τις 16 Νοεμβρίου 2019 στο ΙΑΜΥΎδρα

Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και η καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ» σας προσκαλούν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στο Ι.Α.Μ.Υ. στην ομαδική έκθε...

"Μνήμες Υπερηφάνειας" από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και το Ναυτικό Μουσείο ΚρήτηςΎδρα

Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και με αφορμή τη συμπλήρωση 76 ετών από την πρόσ...

Απαντήσεις του Δημάρχου Ύδρας Γ. Κουκουδάκη στις καταγγελίες Αναστόπουλου Ύδρα

Την απάντησή του δίνει ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης σε όσα καταγγέλλει ο Αρχηγός της Μειοψηφίας, Κώστας Αναστόπουλος. Ακολουθεί το κείμενο της δημοτικής αρχής: ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ ...