ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η 9η Γιορτή Ροδιού Ερμιόνης

Ηλιόλουστη, πανέμορφα στολισμένη με τα υπέροχα ρόδα της, υποδέχτηκε η Ερμιόνη το πλήθος των επισκεπτών της, το σαββατοκύριακο 26 και 27 Οκτωβρίου, στην 9η Γιορτή Ροδιού Ερμιόνης.

 


Η πόλη γιόρταζε την πολύτιμη παραγωγή της και τα κατάμεστα από καρπούς και κόσμο περίπτερα και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είχαν κατακλύσει την κεντρική πλατεία και τους δρόμους μπροστά στο λιμάνι.
Οι παραγωγοί πρόσφεραν τα δώρα της γης τους και μεγάλη ποικιλία χυμών ροδιού, ποτών και γλυκισμάτων, μαζί με μουσικές, χορούς και ανεπανάληπτες στιγμές ψυχαγωγίας και φιλοξενίας.
Παρόντες εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερμιόνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, οι τρεις βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, από τη Νέα
Δημοκρατία, Γιάννης Γκιόλιας, από τον ΣΥΡΙΖΑ και Ανδρέας Πουλάς, από το Κίνημα Αλλαγής, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αργολίδας και άλλοι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.


Για την επιτυχία της διοργάνωσης, που έχει γίνει πλέον θεσμός, καθοριστική ήταν η συμβολή του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης Ιωσήφ Γανώση και του ροδοπαραγωγού εκπροσώπου στην
Οργανωτική Επιτροπή Δημήτρη Κόντου.

 


Την εκδήλωση παρουσίασαν οι δύο Ερμιονίτισσες δημοσιογράφοι Μπάγια Αντωνοπούλου και Βιβή Μπουγιούρα. «Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους αγρότες καλλιεργητές, που με χίλιες δύσκολες συνθήκες καλλιεργούν τη γη των προγόνων μας για να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τα υψηλά αγαθά της φύσης, απηύθηνε στην ομιλία του ο Ιωσήφ Γανώσης χαρακτηρίζοντας ως «ψυχή της διοργάνωσης» από τους ροδοπαραγωγούς τον Δημήτρη Κόντο.


«Γιορτάζουμε την παραγωγική φυσιογνωμία της πόλης μας, γιορτάζουμε τις δραστηριότητες μας, μαζί με τις οικογένειες μας και τους φίλους μας. Ενα τέλος του καλοκαιριού, μια αρχή του χειμώνα παραγωγική που θα φέρει καλή τύχη σε όλους μας.
Είναι η πρώτη φορά που η έκθεση γίνεται σε αυτό το σημείο, είπε στο SM ο κ. Γανώσης, η συμμετοχή του κόσμου, των εθελοντών, οι εκθέτες όλα έχουν δώσει μια άλλη νότα στη διοργάνωση.

Ανεβάσαμε τις προσδοκίες του κόσμου για τα επόμενα χρόνια. Πρέπει καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι.
Οι γιορτές αφορούν οτιδήποτε, πέρα από το συγκεκριμένο είδος, τη συμφιλίωση της κοινωνίας, την ένωση του κοινωνικού μας ιστού και πάντα για μένα ο ρόλος πρέπει να εντοπίζεται στο παιδί και στην τρίτη ηλικία.»


«Εχουν επιτευχθεί η διαφήμιση του ροδιού της Ερμιόνης και η προβολή της πόλης μας καταφέρνοντας να δημιουργήσουμε και ένα ωραίο τριήμερο στα μέσα του φθινοπώρου, ξεκίνησε την ομιλία του ο Δημήτρης Κόντος και στη συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ροδοπαραγωγοί με το νερό.


« Είμαστε ο μοναδικός Δήμος, είπε, που είναι εκτός από το αρδευτικό δίκτυο του Ανάβαλου, όλες οι περιοχές της Αργολίδας λένε τα ίδια, η ελπίδα πως πλέον οι Τροιζήνιοι της Περιφέρειας Αττικής έχουν βρει άλλους τρόπους με λιμνοδεξαμενές.

Εμείς έχουμε μείνει εδώ διψασμένοι. Είναι λογικό λοιπόν και παραγωγοί να απέχουν, όχι όλοι, εμείς κάποιοι προσπαθούμε, κάποιοι έχουν άλλη άποψη, τους δικαιολογώ βέβαια. Γιατί εδώ στην περιοχή χρειάζεται ο διπλάσιος κόπος και τρόπος για να καλλιεργήσουμε τη γη μας με τα υφάλμυρα νερά που έχουμε. Ισως και το ρόδι της Ερμιόνης να είναι πιο ωραίο τελικά λόγω του αλμυρού νερού, ίσως να είναι ευκαιρία να το μάθουμε, να το διαπιστώσουμε αυτό αν κάποτε καταφέρουν να μας φέρουνε και εμάς επί ίσοις όροις με την υπόλοιπη Πελοπόννησο.»


Τη στήριξη του στους ροδοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους εξέφρασε στην ομιλία του ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, τονίζοντας ότι στήριξη σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να γίνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα για τους παραγωγούς. Επεσήμανε ότι τώρα υπάρχει μεγάλο κοστολόγιο, είναι ευπαθές προϊόν το ρόδι της Ερμιόνης και πρέπει να στηριχτεί ιδιαίτερα.


Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την διοργάνωση χαρακτηρίζοντας την ως μια ξεχωριστή εκδήλωση με την έννοια ότι φέτος έγινε σε ξεχωριστό χώρο, πολύ πιο άνετα, με πολλά περίπτερα που είχαν στηθεί γιατί το επέτρεπε ο χώρος και υποσχέθηκε ότι του χρόνου θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

 


Ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός, μιλώντας στο SM, υπογράμμισε ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και από την κρίση αρκεί να στηριχθεί και ο ίδιος προσωπικά ως βουλευτής επί σειρά ετών και τώρα ως κυβέρνηση στηρίζουν τους παραγωγούς. Η Ερμιονίδα, η Αργολίδα γενικότερα, συμπλήρωσε, είναι ένας ευλογημένος τόπος και παράγει πραγματικά προϊόντα ποιοτικά, μοναδικά που πρέπει να τα στηρίξουμε και να προωθήσουμε.

 


«Πιστεύω, είπε ο κ. Ανδριανός, ότι το βασικό και το αίτημα που υπάρχει εδώ στη Ερμιονίδα είναι η έλλειψη νερού. Είχε ξεκινήσει και είμασταν έτοιμοι ως κυβέρνηση το 2014 να το δημοπρατήσουμε, έγιναν όμως οι εκλογές το 2015 και δεν δημοπρατήθηκε.

Ομως είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει, το έργο του Αναβάλου το αρδευτικό που θα φτάσει και στην Ερμιόνη. Υπάρχει δέσμευση, αγωνιζόμαστε γι αυτό, θα γίνει.
Είμαστε στη φάση που έχει ενταχθεί το έργο πρέπει όμως να τελειώνει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και πιστεύω ότι μετά από 17 -18 μήνες να είμαστε σε θέση να πούμε ότι θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση.»

 


Την στήριξη στους ροδοπαραγωγούς για την επίλυση των προβλημάτων τους και την ενίσχυση της παραγωγής εξέφρασαν και οι άλλοι δύο παρόντες βουλευτές Γιάννης Γκιόλιας και Ανδρέας Πουλάς υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει και η παρουσία τους και η επαφή τους με τους παραγωγούς.


Σχετικά με την γιορτή του ροδιού πού γίνεται για 9η συνεχή χρονιά ο κ. Γκιόλιας, μιλώντας στο SM, επεσήμανε την μεγάλη ιστορία και προϊστορική της Ερμιόνης αλλά και στα χρόνια του εθνικο-ανεξαρτησιακού αγώνα όπου υπήρχε σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης.

 


Οπωσδήποτε, είπε, είναι ένας προικισμένος τόπος, επιπλέον στην παραγωγική διαδικασία η Ερμιόνη ήταν πάντα ένας εύφορος τόπος. Το προϊόν που έχει αναδειχθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι ένα πάρα πολύ γλυκό και μαλακό ρόδι, μια ποικιλία εξαιρετική που την καλλιεργούν εδώ.
Υπάρχει μια προοπτική και μια ανάπτυξη γιατί δεν είναι μόνο που πουλάμε φυσικό το προϊόν αλλά γίνονται τυποποιημένες μονάδες και αυτό είναι στα συν, αναπτύσσεται η περιοχή. Γνωρίζεται προς τα έξω και είναι προϊόν ουσιαστικά με ιδιότητες φαρμακευτικές, ιατρικές ας το πούμε σε ευρεία έννοια. Στηρίζουμε την ενίσχυση και των μεταποιητικών μονάδων γιατί η Ελλάδα πρέπει να πατήσει στα πόδια της στον πρωτογενή τομέα με εξωστρέφεια.»
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μεγάλη συναυλία

Διαβάστε επίσης

ΘEATΡIKOΣ OMIΛΟΣ EΡMIONIΔΑΣ - "ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΜΟΥΣΙΚΗ" - Kυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019, ΑRTίκι, ΚρανίδιΕρμιονίδα

Ο ΘEATΡIKOΣ OMIΛΟΣ EΡMIONIΔΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ «ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΜΟΥΣΙΚΗ» Σύνθεση: Χρήστος Δρούζας   Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ την τελευταία Κυριακή ...

"Χαμάμ Γυναικών" η νέα θεατρική παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου ΕρμιονίδαςΕρμιονίδα

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ξεκινάει φέτος τη χειμερινή θεατρική του σεζόν με μια ιδιαίτερη παραγωγή. Το "Χαμάμ Γυναικών" της Νελ Νταν είναι ένα έργο που προσπαθεί να δει σε βάθο...

“Super food” Γιορτή στην ΕρμιόνηΕρμιονίδα

Με μια χαρούμενη ποδηλατάδα και βόλτα στα υπέροχα ροδοπερίβολα η νέα γενιά της Ερμιόνης έδωσε το εναρκτήριο «λάκτισμα» στην 9η Γιορτή του Ροδιού και την υπόσχεση να προστατέψει τον...

9η Γιορτή Ροδιού στην ΕρμιόνηΕρμιονίδα

Η 9η «Γιορτή Ροδιού» θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο 26 - 27 Οκτωβρίου 2019 στην Ερμιόνη, όπου αποτελεί πλέον θεσμό και θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες γιορτέ...

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας τίμησε τη μεγάλη του ευεργέτιδα Μαράικε Ηλιού ντε ΚόνινγκΕρμιονίδα

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας τίμησε τη μεγάλη του ευεργέτιδα Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ.   Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, τα μέλη του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, πραγματοποιήσαμε εκ...