ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Ο Θησαυρός της Αίγινας" μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση από το Δήμαρχο Αίγινας

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε  χθες  Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στην αίθουσα  του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας στο Μεριστό με καλεσμένους  τους Διευθυντές  των Σχολείων της Αίγινας και των τριών βαθμίδων.

Η συνάντηση  στόχευε στην ενημέρωση από το Δήμαρχο Αίγινας κ. Ι. Ζορμπά για τις πρωτοβουλίες  που θα αναληφθούν προκειμένου να αναδειχθεί ο «Θησαυρός της Αίγινας» που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Ο κ. Ι. Ζορμπάς ενημέρωσε  τους εκπαιδευτικούς για  τις ενέργειες που θα αναλάβει ο Δήμος καθώς και για την αξία  της προβολής  ενός  τέτοιου θέματος για την Αίγινα. Ακολούθως ο κ. Βασίλης Σωτηρακόπουλος, γιατρός, ο οποίος έχει αναλάβει την όλη πρωτοβουλία ενημέρωσε για  τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του και την προσωπική του επαφή και γνώση για τα εκθέματα. Στη συνέχεια η κ. Προνόη Θεολογίδου φιλόλογος,  μίλησε σχετικά για  την σημασία  της ευαισθητοποίησης όλων μας για αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό και ιδιαίτερα των νέων παιδιών.

Ο Δήμαρχος Αίγινας εισηγήθηκε την διενέργεια μαθητικού διαγωνισμού με θέμα  το «Θησαυρό  της Αίγινας» με έπαθλο την επίσκεψη  των μαθητών που θα πρωτεύσουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος ο οποίος κατέληξε  στην ανάγκη σωστής και έγκαιρης διοργάνωσης του μαθητικού Διαγωνισμού. Όλοι οι παριστάμενοι Διευθυντές Σχολείων και Εκπαιδευτικοί συμφώνησαν  για  την σπουδαιότητα και ανάγκη της ευαισθητοποίησης των μαθητών  για αυτό το θέμα.

Η προσπάθεια πραγματοποιείται με την προσωπική υποστήριξη του Δημάρχου Αίγινας κ. Ι. Ζορμπά και του αντιδήμαρχου κ. Γ. Σκαλτσιώτη.

Το θέμα  του «Θησαυρού της Αίγινας» είναι πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα άγνωστο σε πολλούς Αιγινήτες, ενώ αποτελεί μοναδική ψηφίδα  της μεγάλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πρόκειται για μία μεγάλη συλλογή  κοσμημάτων που   όπως και πολλά άλλα αρχαιολογικά ευρήματα  , δείγματα  της  πλούσιας ιστορικής παράδοσης του νησιού  έπεσαν θύματα  λαθροανασκαφών και κλοπής αρχαιολογικών θησαυρών  και σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.


Τα εκθέματα του θησαυρού της Αίγινας είναι κοσμήματα από χρυσό και πολύτιμους λίθους. Παρουσιάζουν χαρακτηριστικά Μινωϊκής και Μυκηναϊκής τέχνης με Αιγυπτιακή επιρροή. Αποτελούν μια από τις πιο αξιόλογες συλλογές αρχαίων έργων τέχνης της εποχής του χαλκού που σώζονται μέχρι σήμερα.

Βρέθηκαν από αρχαιοκάπηλους  στα τέλη του 19 ου αιώνα,  ίσως σε τάφους στην Αίγινα και δημοσιεύτηκαν από τον Έβανς, ο οποίος τα χρονολόγησε στον 8ο αιώνα π.Χ.

Σήμερα αξιολογούνται μεταξύ 1850 και 1550 π.Χ., εποχή κατά την οποία, η Αίγινα κατοικείτο από τούς  Μινωίτες. 

Διαβάστε επίσης

Χριστόφορος Μπουτσικάκης: "Ανοίγει ο δρόμος για τα υδατοδρόμια στο Σαρωνικό"ΣΠΕΤΣΕΣ

Κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων, ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων, κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης τόνισε τη σημασία των υδατοδρομ...

Ακυβερνησία Φ/Γ πλοίου στην ΑίγιναΑίγινα

Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μεσημβρινές ώρες χθες, για περιστατικό ακυβερνησίας λόγω μηχανικής βλάβ...

"Γονείς - παιδιά και ένας φωτισμένος πατέρας». Στη Συνάντηση Γονεικής Επιμόρφωσης ΑίγιναςΑίγινα

Την  τελευταία συνάντηση Γονεϊκής Επιμόρφωσης για τη φετινή χρονιά διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη στην Αίγινα. Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 5.00 μ. μ. Θα πραγματοποιηθεί η ...

Ευοίωνο προβλέπεται το μέλλον του Δικτύου Π.Ε. Νήσων Αττικής με τον Πρόεδρο της ΕΔΠ CLLD/Leader 2014-2020 να κερδίζει το φλουρί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας 2020 του ΔικτύουΕλλάδα

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4/2/2020 η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας 2020 του Δικτύου Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής με τα μέλη, τον Δήμαρχο Κυθήρων και Πρόεδρο της ΕΔΠ CLLD/LEADER 2014...

Ανακοίνωση της Κοινότητας Αίγινας για το θέμα του παιδίατρου στο Κ.Υ. ΑίγιναςΑίγινα

  Νέα εξέλιξη για τις παροχές υπηρεσιών στο τομέα της δημόσιας υγείας για τους κατοίκους της νήσου Αίγινας, ανακοινώνει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας κ. Παναγιώτης Κασιμάκης με...