ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι πιπεριές τσίλι μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με ιταλική έρευνα

Η συχνή κατανάλωση των καυτερών πιπεριών τσίλι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από καρδιά ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Η εν λόγω πιπεριά χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες του κόσμου και ανά τους αιώνες έχουν αναφερθεί διάφορες θεραπευτικές ιδιότητές της. Η νέα μελέτη, που έγινε σε 22.811 άτομα σε βάθος οκταετίας, δείχνει ότι όσοι τρώνε τακτικά τσίλι, έχουν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 23%, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου.

Όσοι τρώνε τσίλι τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, εμφανίζουν μειωμένο κατά 40% κίνδυνο εμφράγματος, ενώ ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται πάνω από 50%.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, του Τμήματος Ογκολογίας του Ινστιτούτου Υγείας Superiore di Sanita της Ρώμης, του Πανεπιστημίου Insubria στο Βαρέζε και του καρδιολογικού κέντρου Mediterranean Cardiocentro της Νάπολης έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC).

«Είναι ενδιαφέρον ότι η προστασία από τον κίνδυνο θανάτου είναι ανεξάρτητη από το είδος της διατροφής. Με άλλα λόγια, μπορεί κάποιος να ακολουθεί την υγιεινή μεσογειακή διατροφή και κάποιος άλλος να τρώει λιγότερο υγιεινά, παρόλα αυτά για όλους το τσίλι δρα προστατευτικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, επιδημιολόγος Μαριαλάουρα Μπονάτσιο.

Σε επόμενο στάδιο οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν τους ακριβείς βιοχημικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η πιπεριά τσίλι και οι «συγγενείς» της (που περιέχουν επίσης την ουσία καψαϊκίνη) δρουν ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, οι φίλοι των καυτερών φαγητών έχουν πλέον ένα ακόμη λόγο να προτιμούν το τσίλι.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Τυχαία ανακάλυψη ανοσοποιητικού κυττάρου μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία του καρκίνουΥγεία

Ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, ανακαλύφθηκε τυχαία από Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι -αν και είναι ακόμη νωρίς- αισιοδοξούν...

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου με ωμέγα-3 βελτιώνουν την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με δανική έρευναΥγεία

Οι άνδρες που παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν μεγαλύτερη ποσότητα και ποιότητα σπέρματος, γεγονός που τους βοηθά στη γονιμότητα τους και αυξάνει την ...

Η άσκηση βελτιώνει πολύ την επιβίωση και την ποιότητα ζωής σε άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία, λέει στο Πρακτορείο fm η Δρ. Ε. ΓαλάνηΥγεία

Η άσκηση μειώνει την επίπτωση της εμφάνισης καρκίνων αρκετών μορφών όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του νεφρού, του ενδομητρίου, της ουροδόχου κύστης και του στομάχου, δηλώνει...

Κάνναβη: ένα φυτό από το παρελθόν, που δείχνει το μέλλον - Επίσκεψη στην Athens Cannabis Expo 2020Ελλάδα

Η Βίκυ Πρασσά είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας philocanna. Προμηθεύεται υψηλά φαινολικό παρθένο ελαιόλαδο από την Ολυμπία της Ηλείας. Το στέλνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εκεί α...

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η νόσος που προσβάλλει έναν στους 10 ανθρώπους άνω των 65 ετώνΥγεία

Μία από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες στο σύγχρονο κόσμο, είναι η καρδιακή ανεπάρκεια η οποία σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα τείνει να εξελιχθεί σε πανδημία. Σύμφωνα με τ...

Όσοι πίνουν συχνά τσάι, ιδίως πράσινο, ζουν περισσότερα χρόνια και αρρωσταίνουν πιο σπάνια, σύμφωνα με κινεζική έρευναΥγεία

Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική κινεζική έρ...