ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορικό ρεκόρ για τη χρυσή λίρα που «πέταξε» σήμερα στα 392,37 ευρώ

Συνθήκες απογείωσης για τις τιμές της χρυσής λίρας, που από σήμερα το πρωί βρίσκονται στο πιο ψηλό σημείο, στη μέχρι τώρα, συμπληρωμένη, 18χρονη, φυσική παρουσία που έχει το ευρώ, ως το επίσημο νόμισμα της χώρας.
Με βάση το δελτίο της τραπέζης της Ελλάδος, αν κάποιος θέλει να αγοράσει μία χρυσή λίρα από τα γκισέ της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να καταβάλει 392,37 ευρώ.

Αν πάλι κάποιος θέλει να πουλήσει μία λίρα, τότε θα εισπράξει 325,40 ευρώ.

Αυτές οι καθορισμένες τιμές για τις σημερινές αγοραπωλησίες χρυσών λιρών, είναι στα ψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, εξαιρουμένης της κατοχικής περιόδου, με τα ακραία πληθωριστικά φαινόμενα της δραχμής.

Οι νέες τιμολογήσεις της λίρας έρχονται στον απόηχο του ανοδικού άλματος που έχει κάνει ο χρυσός στις διεθνείς αγορές.

·            Απόρροια της κλιμακούμενης γεωπολιτικής έντασης, με φόντο την… μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής. Καθώς «ο κόσμος έχει αρχίσει να καίει» εντείνονται και οι κινήσεις των επενδυτών προς αναζήτηση «καταφυγίου» με συνέπεια η τιμή του «Βασιλιά» των μετάλλων να είναι τώρα (στις 9 σήμερα το πρωί) στα 1.594,36 δολάρια ανά ουγγιά των 31,1 γραμμαρίων.
Τιμή η οποία εκφραζόμενη στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα (με την τρέχουσα συναλλακτική ισοτιμία έναντι του αμερικανικού) αντιστοιχεί σε 1.429,69 ευρώ.

Έτσι, αποτιμώμενος σε ευρώ, ο χρυσός είναι στα ιστορικά υψηλά, καθώς ξεπέρασε την αμέσως προηγούμενη κορυφή του, που είχε κατακτηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.

Όταν και είχε φτάσει στα 1.410,63 ευρώ, έχοντας ξεπεράσει τότε το προηγούμενο υψηλό των 1.379 ευρώ ανά ουγγιά, της 28ης Σεπτεμβρίου του 2012.

 «Χρυσά» κέρδη 399,6% στα χρόνια του ευρώ

Οι τιμές που δίνει τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρυσή λίρα (και εφόσον στη διάρκεια της ημέρας δεν εκδοθεί κάποιο νεότερο δελτίο) είναι σχεδόν 7 ευρώ πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ.

Οι τιμές επίσης είναι για λόγους εμπορικής πολιτικής πάνω από το δίκαιο συσχετισμό αποτίμησης του πολύτιμου μετάλλου και της περιεκτικότητας της λίρας σε καθαρό χρυσό (7,322 γραμμάρια ή 0,23542 ουγγιές).

Επίσης, στις αγοραπωλησίες της λίρας, η ΤτΕ επιβάλλει ένα τεράστιο «κεφαλικό φόρο» της τάξεως του 20,6%, αφού στις τιμές που η ίδια πουλάει και αγοράζει, υπάρχει μια διαφορά…66,97 ευρώ.

Στο τελευταίο 12μηνο οι τιμές της χρυσής λίρας έχουν ανέβει κατά 27,8%, ενώ στα 18 χρόνια του ευρώ έχουν ενισχυθεί κατά… 399,6%.

Βέβαια και τουλάχιστον μέχρι πρότινος, η άνοδος των τιμών αποτέλεσε ευκαιρία όχι για αγορές, αλλά για πωλήσεις. Διότι όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ στο 9μηνο της περσινής χρονιάς πουλήθηκαν εν συνόλω 73.808 χρυσές, ενώ αγοράστηκαν μόνο 5.153. Μάλιστα, στο τρίτο, περσινό τρίμηνο, οι πωλήσεις πήραν τη μορφή… καταιγίδας, καθώς εκποιήθηκαν 32.543 χρυσές λίρες.

Δημήτρης Κόκκορης

Πηγή: mononews.gr
 

Διαβάστε επίσης

Αδ.Γεωργιάδης: Αν δεν βρούμε λύση για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, τέλος Μαρτίου θα κλείσουνΟικονομία

Έχουμε επιλέξει να προχωρήσουμε με την «ΟΝΕΧ» Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου εξυγίανσης του ναυπηγείου Ελευσίνας και τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ του νυν ιδιοκτήτη του, κ. ...

Αναπτυξιακές συνέργειες Δήμων με Εμπορικούς Συλλόγους με επίκεντρο τα "Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου" στη συνάντηση των Προέδρων ΕΣΕΕ και ΚΕΔΕ Οικονομία

Οι συνέργειες των Δήμων με τους κατά τόπους Εμπορικούς συλλόγους, και η αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργούν στις κατά τόπους κοινωνίες ήταν στο επίκεντρο της συνεργασίας που είχαν...

Αποσύρονται έως την 31η Μαΐου οι ταμειακές μηχανές που δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης on line με την ΑΑΔΕ Οικονομία

Πρόκειται για ταμειακές μηχανές που έχουν λάβει άδειες καταλληλότητας με τις ΠΟΛ. 1234/2002 και 1135/2005 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η σχετική απόφαση του διοικητή τη...

Η κυβέρνηση συγκροτεί επιτροπή εκπόνησης του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης της οικονομίαςΟικονομία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, συγκροτείται Επιτροπή για την εκπόνηση του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία. H Επιτροπή αποτελείται από οικονομολόγους που συ...

Στα ύψη η διακίνηση επιβατών και πτήσεων στα αεροδρόμια της χώρας το 2019 - Οι επιβάτες έφθασαν τα 65,4 εκατ.Οικονομία

Ρεκόρ σημείωσε η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια την χρονιά που μας πέρασε με τους επιβάτες να φθάνουν τα 65,4 εκατ. επιβάτες.   Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία ...