ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό στη Αλβανία - Στα Τίρανα ο Ν. Δένδιας και ο Ε. Λέκκας

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που έπληξε στις τέσσερις τα ξημερώματα (05.00 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου, μεταδίδει το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΤΑ).

 

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται στα νοσοκομεία, ενώ πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτηρίων που καταστράφηκαν στο Δυρράχιο, κυρίως, και στα Τίρανα.

 

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα "κύμα" σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

 

"Είναι σημαντικό" -τονίζεται στη γραπτή δήλωση του κ. Μέτα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας- "να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση".

 

Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας".

 

"Ο σεισμός δεν σταματούσε" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικος των Τιράνων για την ισχυρή σεισμική δόνηση

Στους δρόμους παραμένουν οι κάτοικοι των Τιράνων, που ξύπνησαν έντρομοι λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα 05.00 ώρα Ελλάδας), από τον σεισμό που έπληξε την Αλβανία με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στην αλβανική πρωτεύουσα και την πόλη του Δυρραχίου, με αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι -σύμφωνα με πληροφορίες- να έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες να τραυματιστούν, κτήρια να υποστούν σημαντικές ζημιές, ορισμένα δε στο Δυρράχιο να καταστραφούν ολοκληρωτικά.

 

«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (...) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τριανταδυάχρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα "κουνήθηκε" αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

 

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος "χτύπησε" πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.

 

Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται» σημειώνει ο Τομ και προσθέτει ότι ο δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

 

Στην Αλβανία μεταβαίνουν ο Υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ε. Λέκκας

Στα Τίρανα θα μεταβεί εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια σήμερα, όπως ενημέρωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

 

«Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε τη χώρα», σημειώνει ο κ. Δένδιας. «Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στα Σκόπια».

 

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει «τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα».

 

Στην Αλβανία μεταβαίνει το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζι με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη. Σε δηλωσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας τόνισε οτι δεν υπαρχει κανένας κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στη γειτονική χώρα, ενώ απέδωσε τις έκτεταμενες καταστροφές απο τον σεισμό 6,4 βαθμών στην παλαιότητα των οικημάτων της περιοχής, αλλά και την ώρα της εκδήλωσης του.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Γαλλία: Τα τρακτέρ στους δρόμουςΚόσμος

Έως και χίλια τρακτέρ θα κλείσουν τους δρόμους του Παρισιού σήμερα καθώς οι Γάλλοι αγρότες διαμαρτύρονται κατά των κυβερνητικών πολιτικών και των διεθνών εμπορικών συμφωνιών, για τ...

Στους 25 οι νεκροί στην Αλβανία -  Στέγαση των σεισμόπληκτων οικογενειών σε δομές φιλοξενίαςΚόσμος

Ο ισχυρότερος από το 1979 σεισμός στην Αλβανία, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που την έπληξε τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 2019 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζω...

Θρήνος και απόγνωση στην Αλβανία - Στους 21 οι νεκροί από τον σεισμό, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι Κόσμος

Τους 21 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό των 6,4 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στην Αλβανία, τον ισχυρότερο που έχει σημειωθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Τα περισσότε...

Τρεις Αφροαμερικανοί αθωώθηκαν αφού εξέτισαν ποινή 36 ετών για φόνο που δεν είχαν διαπράξειΚόσμος

Τρεις Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ, που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια όταν ήταν έφηβοι, αθωώθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα αφού πέρασαν 36 χρόνια στη φυλακή λόγω δικαστικού λάθο...

Βολιβία: Θα είναι ο 29χρονος Ανδρόνικο Ροδρίγες ο διάδοχος του Έβο Μοράλες;Κόσμος

Ονομάζεται Ανδρόνικο Ροδρίγες Λεδέσμα και δεν είναι ακόμη 30 ετών, όμως ήδη από πολλούς θεωρείται πως αποτελεί τον διάδοχο του πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες να ηγηθεί του...

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ επίσημα υποψήφιος για τον Λευκό ΟίκοΚόσμος

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε σήμερα επισήμως ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρι...