ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η υπόθεση του 11 μηνών βρέφους -Το «βιαστικό» πόρισμα του ιατροδικαστή και η «πιθανή πειθαρχική ποινή»

Διαστάσεις θρίλερ έλαβε η υπόθεση του 11 μηνών βρέφους από τη Συρία που την περασμένη Κυριακή κατέληξε στο Παίδων καθώς στην αρχή εκφράστηκε η άποψη περί σεξουαλικής κακοποίησης, κάτι που ανέφερε και ένας από τους ιατροδικαστές που διενήργησαν τη νεκροτομή.


Η εκδοχή αυτή φαίνεται πως ανατρέπεται και από την επίσημη έκθεση νεκροτομής, η οποία υποβλήθηκε γραπτώς χθες το μεσημέρι, στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, η οποία όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, δεν αναφέρει πουθενά για σεξουαλική κακοποίηση. Αναφέρει ότι από τη νεκροτομή παρατηρήθηκαν στην πρωκτική και την περιπρωκτική περιοχή του βρέφους σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος οργάνου.

Αυτό, όπως λένε οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, είναι απόλυτα συμβατό με τη θεραπεία με υποκλυσμό που γινόταν στο μωράκι, λόγω συχνών κρίσεων επιληψίας από σοβαρό πρόβλημα μικροεγκεφαλίας από την οποία έπασχε, κάτι που επιβεβαιώνει και ο θεράπων ιατρός.

 


Ελεύθερος ο πατέρας και ο ξάδερφος

 


Έπειτα από αυτή την εξέλιξη ο πατέρας του βρέφους και ο εξάδελφός του οι οποίοι από την αρχή ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι με τις αρχές, αφέθηκαν και τυπικά ελεύθεροι από την Ασφάλεια, όπου παρέμεναν με δική τους θέληση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

 

 


Πατέρας βρέφους: Έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα

 

 

Ο πατέρας του βρέφους σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους υποστήριξε από την πλευρά του πως γίνονται λάθη από τους ανθρώπους και για αυτό δεν θέλει να προχωρήσει σε μήνυση για την τροπή που είχε πάρει στην αρχή η υπόθεση. Ωστόσο πρόσθεσε πως κάποιοι έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα.

 

 

Πρόεδρος Ιατροδικαστικής Εταιρείας: «Βιαστικό το πρώτο πόρισμα για το βρέφος -Πιθανή πειθαρχική ποινή»

 


Στην υπόθεση αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Δρ. Γρηγόρης Λέων τονίζοντας ότι «δεν τηρήθηκαν οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό». «Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης», είπε και εξήγησε ότι «αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή».

 

 

Δρ. Γρηγόρης Λέων: Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα

 

 

«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης. Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό. Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια. Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα.

«Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως», κατέληξε.

 

 

Το χρονικό της υπόθεσης

 


Η υπόθεση με το 11 μηνών βρέφος που κατέληξε την Κυριακή στο Παίδων πήρε διαστάσεις θρίλερ. Αρχικά, μακροσκοπικά, εντοπίστηκαν σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης. Ωστόσο, γιατροί ανέφεραν ότι οι αλλοιώσεις που παρατηρούνταν μπορεί να προέρχονται από την πάθηση από την οποία έπασχε το βρέφος.

Ακολούθως προχθές, οι ιατροδικαστές, μετά την εξέταση που έκαναν στη σορό του βρέφους, ανέφεραν ότι το παιδί φέρει σημάδια κακοποίησης που παραπέμπουν σε σεξουαλική κακοποίηση παρά φύσιν.

Η μητέρα του παιδιού απέδωσε τις κακώσεις στο γεγονός ότι στην άτυχη μικρούλα χορηγούνταν αγωγή με υπόθετα, καθώς και στο ότι της έκανε κλύσμα. Τελικώς, η επίσημη έκθεση νεκροτομής, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, δεν αναφέρει πουθενά για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά ότι στην πρωκτική και την περιπρωκτική περιοχή του βρέφους παρατηρήθηκαν σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος οργάνου. Αυτό, όπως λένε οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, είναι απόλυτα συμβατό με τη θεραπεία με υποκλυσμό που γινόταν στο μωράκι.

 


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/brefos-hroniko-tis-ypothesis-iatrodikastis

 

Διαβάστε επίσης

Ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για το Περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγήΕλλάδα

  Η Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιεί την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 8:45 το πρωί, ημερίδα µε θέμα: «Περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή της Περι...

Meteo του Αστεροσκοπείου: Επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη με βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχέςΕλλάδα

  Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού θα σημειωθεί την Πέμπτη, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, σύμφωνα με ...

Πειθαρχική έρευνα σε βάρος του ιατροδικαστή στην υπόθεση του νεκρού βρέφουςΕλλάδα

Πειθαρχική έρευνα για τον ιατροδικαστή στην υπόθεση του 11μηνου νεκρού βρέφους στου Ζωγράφου ζήτησε από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νικόλαο Καρακούκη, ο υ...

Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από το ΝΑΤΟ σε ένδειξη διαμαρτυρίας -Τι καταγγέλλουν Ελλάδα

  Η ελληνική αντιπροσωπεία βουλευτών αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες καταγγέλλοντας την στάση του προεδρεύοντος. Οι Ελλη...

Στον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινά η αντιπροσωπεία των Ελληνικών Περιφερειών με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, στις ΒρυξέλλεςΕλλάδα

  Στο πλαίσιο των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες η αντιπροσωπεία των Ελληνικών Περιφερειών με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ε...