ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Με την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει λόγο για ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, ώστε να έχουν ευελιξία και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για οπισθοδρομικά βήματα, συνεχίζεται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.

 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί το βράδυ ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των επίμαχων άρθρων που αφορούν, την αναστολή λειτουργίας 37 τμημάτων, τα πιστοποιητικά κολεγίων και τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

 

Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, υπεραμύνθηκε των διατάξεων για τη σύνδεση της χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την αξιολόγηση, τονίζοντας ότι η κατανομή κονδυλίων για την έρευνα θα γίνεται χωρίς καμία έκπτωση στη διαφάνεια και στη λογοδοσία.

 

Παράλληλα, επεσήμανε «την απουσία ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού που εμποδίζει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια να φύγουν μπροστά και να είναι ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά».

 

«Αναβαθμίζουμε την πρώην ΑΔΙΠ με τη δημιουργία μιας νέας ενισχυμένης Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα έχει αυξημένες δραστηριότητες και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού.

 

Αναφερόμενος στην αναστολή των 37 τμημάτων, ο κ. Διγαλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι, προχώρησε στην κατάργηση 161 τμημάτων με απόφαση μόνο του υπουργού Παιδείας, ενώ ούτε ένα από τα νέα που δημιουργήθηκαν «δεν αφορά το πιο χοτ αντικείμενο του σήμερα, που αφορά την επιστήμη δεδομένων».

 

«Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη δεν μπορεί να γίνεται με απόφαση υπουργού. Η αναστολή λειτουργίας τμημάτων θα είναι οριζόντια και η νέα εθνική αρχή θα γνωμοδοτήσει μετά από εισήγηση και των τμημάτων», υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:

«Στη κατανομή κονδυλίων για την έρευνα, που προβλέπεται να είναι 80% βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και 20% βάσει της αξιολόγησης, η Εθνική Αρχή θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και στόχος της θα είναι να δίνεται η απαιτούμενη ευελιξία στα πανεπιστήμια».

 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η εισηγήτρια του κόμματος Μερόπη Τζούφη έκανε λόγο για ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο που υπονομεύει το μέλλον χιλιάδων νέων και έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.

 

Μίλησε ακόμα για τιμωρητικά κριτήρια ως προς την σύνδεση της αξιολόγησης με την χρηματοδότηση και για πολιτική συρρίκνωσης πανεπιστημιακών τμημάτων, ενώ έντονη κριτική άσκησε για τη ρύθμιση που αφορά τα κολέγια, υποστηρίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να καταστρατηγηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και ζήτησε την απόσυρση του.

 

Για διάσπαρτες και αντιφατικές διατάξεις έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου ενώ ζήτησε να εξειδικευθούν τα κριτήρια αξιολόγησης που συνδέονται με την χρηματοδότηση. «Μετά από 10 χρόνια άτσαλης προσγείωσης, στην πραγματικότητα δεν έχουμε ξημερωθεί στη γη επαγγελίας και χρειάζεται πολύ δουλειά», κατέληξε.

 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «προοίμιο μιας πιο αντιδραστικής συντηρητικής πολιτικής που είναι επεξεργασμένη από την ΕΕ».

 

«Στόχος είναι να προσαρμόσει την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων», ανέφερε και υποστήριξε ότι τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι τιμωρητικά, ενώ ζήτησε την άμεση απόσυρση του άρθρου 50 για τα κολέγια.

 

Επιφυλάξεις για τον τρόπο χρηματοδότησης εξέφρασε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας, τονίζοντας την ανάγκη σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας καθώς και το σχεδιασμό μιας εθνικής εκπαιδευτικής στρατηγικής.

 

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο κινείται σαφώς στα πλαίσια ενός επιχειρηματικού επιχειρησιακού μοντέλου εντελώς ταξικό και τοξικό και προλειαίνει το έδαφος για σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ», ενώ χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη ρύθμιση για τα πιστοποιητικά κολεγίων.

 

Ο εισηγητής της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης αντέτεινε από την πλευρά του ότι, «το νομοσχέδιο οδηγεί στη λογοδοσία και στη διαφάνεια και είναι μια πρώτη απόπειρα να νικηθούν οι δυνάμεις της αδράνειας».

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Βουλή: Ναι επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των ΑΕΙ από ΝΔ και ΚΙΝΑΛΕλλάδα

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημ...

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε τροχόσπιτο στο ΚορωπίΕλλάδα

Ανδρας, αγνώστων στοιχείων έως αυτή την ώρα, εντοπίστηκε νεκρός από πυροσβέστες, απόψε, λίγο μετά τις 22:00, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε τροχόσπιτο στη λεωφόρο Κορωπίο...

Τρύφων Αλεξιάδης: «Είμαι καλά, ευχαριστώ από καρδιάς για το ενδιαφέρον και τις ευχές»Ελλάδα

«Στο ΓΝΑ Γεννηματάς, εξετάσεις μετά από ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Είμαι καλά, ευχαριστώ από καρδιάς για το ενδιαφέρον και τις ευχές» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαρ...

Το μουσικό αντίο στον Θάνο Μικρούτσικο στο Μέγαρο Μουσικής (βίντεο)Πολιτισμός

Τον σπουδαίο καλλιτέχνη Θάνο Μικρούτσικο αποχαιρέτισαν χθες όσες και όσοι βρέθηκαν στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής. Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κότσι...

Αυτοκρατορική και η βασιλόπιτα του Πατούλη - Τι απαντάει ο Περιφερειάρχης ΑττικήςΕλλάδα

Δεν έχει περάσει ένα 24ωρο από την είδηση ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα διέθετε 12.000 ευρώ για τον εορτασμό κοπής πίτας, και σήμερα κάποιοι αλίευσαν από τη ...

Κοροναϊός: Σε επιφυλακή και στην Ελλάδα -Οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Ελλάδα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές υγείας για τα κρούσματα του κοροναϊού που εμφανίστηκαν από την Κίνα. Σε έκτακτη συνεδρίασή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ...

Σύμφωνο Συναντίληψης και Συνεργασίας Περιφέρειας Αττικής, ΕΥΔΑΠ ΑΕ και Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου, Σπάτων - Αρτέμιδας για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων της Ανατολικής ΑττικήςΕλλάδα

Η αξιοποίηση των επεξεργασμένων εκροών από το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδας, αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο του συμφώνου της συναντίλ...

Συστάθηκε η επιτροπή για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στους ΟΤΑΕλλάδα

Τη σύσταση της επιτροπής που θα επεξεργαστεί και θα υποβάλει προτάσεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση ανακοίνωσε το υπουργείο Ε...